Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Papír a kámen

04. 03. 2019
24
144
5060
Autor
Musaši

Kritizoval jsem básně z Gořiny soutěže , aniž bych se toho klání sám zúčastnil a to bylo trochu nefér . Taky mě dost pobavilo , že mě někteří považovažují za autora soutěžního díla " Maratónec " . Rád bych tedy diskutérům na toto téma ukázal , jak by to vypadalo , kdybych jedním ze soutěžících opravdu byl .

 

 

 

rozbitým oknem vstoupil mráz

a hladí tvůj petrklíč z Hornbachu

 

shýbla ses pro kámen

vybalila ho z papíru

čteš pomačkané řádky

 

studená slova

tam venku jen mlha a tma

ta romantika zimní královny

co kráčí bosá

zároveň po bílých květech

i po střepech

 

dopis má také ostré hrany

řízneš se malá Gerdo

 

 

 

 


144 názorů

Musaši
21. 03. 2019
Dát tip

Když ne , tak ne . Beru na vědomí .


ne


Musaši
21. 03. 2019
Dát tip

Áššo ,

až někdy případně přejdeš k zajímavějšímu tématu , než je yss , dej mi vědět .


ysslandia
18. 03. 2019
Dát tip

. Dnes od ní dostávám jeden koment za druhým .

- jo, zvykaj si !!!


ysslandia
18. 03. 2019
Dát tip

Si má musel bonznut?? jasne mám to už odkúpené ,takze ano,hrôzovláda začína...ale zatiaľ som jej dovolila publikovať básnicky riekanka a tak...som jednoducho láskavá a milosrdná ..takze zatiaľ moze


+ a to je pre teba najdolezitejsie - superadmin moze odoberat tipy!


aha. z ysslandie sa stal superadmin. - totiz ked svietis na oranzovo tak mozes vstupovat do diel a komentarov inym uzivatelom a lubovolne ho menit. na tvojom mieste by som bol ostrazity: 

 

https://lh3.googleusercontent.com/-7iySyIBzmZo/XI92stEeJdI/AAAAAAAAHZo/3ut-y6pQ0aAgmPI8Wpdb93MThlWgAbHjwCK8BGAs/s0/5338750571912232220%253Faccount_id%253D1


Musaši
18. 03. 2019
Dát tip

Já se do tvého života dokážu vžít docela dobře už proto , že ho zobrazuješ ve svých básních . Ty se do mého světa můžeš vžít jen těžko . Možná ale časem budeš moci intuitivně pochopit , že nejsem tak zlý , jak si myslíš . I když trochu zlý jsem určitě . Trochu zlí jsme všichni .


Marcela.K.
18. 03. 2019
Dát tip

... no vidíš, zase vedle. Máš to blbý, takovej mizernej odhad.

I když možná jo - můj svět - ve kterém žiju- se tobě může zdát nereálnej.

 


Musaši
18. 03. 2019
Dát tip

Ty mně ale nejsi fuk . Jen si myslím , že příliš podléháš informacím z Klepařova a že občas nežiješ v reálném světě .

Můžeme ale vědět , jakým způsobem spolu budeme komunikovat my dva třeba za půl roku ? Třeba prohlédneš ty a třeba prohlédnu já .


Marcela.K.
18. 03. 2019
Dát tip

Zklamu tě. Jsi mi v podstatě úplně fuk, mám to tak, že za čas nebudu vědět, kdo vlastně jsi, splýváš mi do několika alternicků. Takže bohužel - nic.

Takových tu už bylo...


Musaši
18. 03. 2019
Dát tip

Kdyby na mě yss hodila bobek , přestala by si mě všímat . Dnes od ní dostávám jeden koment za druhým .

Ani Mwk na mě bobek nehodil . Naopak rozmluvil jsem ho až po čtyřech letech . Byl nejřečnější krátce před tím , než z Písmáku zmizel . Dokonce mi připadalo , že je mu líto , že svou hru spolu nemůžeme hrát dál .

Jsem velmi rád , že tvá nenávist není nenávist , ale jen pohrdavá averze . Hned jsem si oddechl .


Marcela.K.
18. 03. 2019
Dát tip

Pokud někoho ve svých komentech zmiňuji, posílám avizo. Takže yss ode mne aviza dostává. Dokonce je někdy posílám i lidem, které nezmiňuji, ale pokud jsou zapojeni v diskuzi, proč je neinformovat? Nevidím v tom nic zákeřného. Pokud chceš yss pomlouvat, tak to zkus u knihovnice - ta jí asi avizo nepošle, třeba pošle tebe...někam. 

Používáš příliš silná slova. Nenávist k někomu, kdo se tu jen předvádí a může kdykoliv zmizet( aby se vrátil pod dalším nickem a hrál si prozměnu třeba na puberťáka) ? Nenávist? Víš, jsem už dost stará na to, abych o nenávisti věděla svý. Nemám potřebu v sobě pěstovat cokoliv, co sžírá srdce.

Já si naopak myslím, že yss by na tebe hodila stejnej bobek, jako Mirosláwek, kdybychom ji aviza neposílali .

Mně přijde docela hnusný, že tu chceš někoho převychovávat. Vychovej si svoje děti , máš-li jaké. 

Jo a nějak nevidím, že by se tu někdo s tvými výpady vůči  yss ztotožňoval. 

 


Musaši
18. 03. 2019
Dát tip

To mě moc těší , že všechny kolem sebe tak zdárně měním k lepšímu . Ted´ už mi zbývá jen změnit k lepšímu samého sebe . Ale neboj - pracuju na tom .


ysslandia
18. 03. 2019
Dát tip

Ona asi chce ísť na tvoju čítačku.  .. už teraz  ta miluje.. vybavíme ..aj keď neviem dnes je nudna ...musa kusok teatrálnosti do toho daj

 


hej. premenila si ma ako miroslawka a ako raz premenis ysslandiu. luc lasky a kybersikany


Musaši
18. 03. 2019
Dát tip

Jsi úžasně neutrální . To by mohl být základ pro tvou proměnu v objektivního kritika .


ysslandia
18. 03. 2019
Dát tip

Dnes to rýchlo vzdala ...skoda cítim sa dotknuto


konstatovanie


ysslandia
18. 03. 2019
Dát tip

Pozerám že je tu nová platonická láska ha avi dark


Musaši
18. 03. 2019
Dát tip

Tak ted´ ale opravdu nevím , jestli to byla urážka nebo pochvala .


ste tak rovnake:-)


Musaši
18. 03. 2019
Dát tip

Zjevně ano . Pro yss důležité být můžou . V tom máš nakonec pravdu . Její komenty jsou nekonečný příběh .


zjavne ano


Musaši
18. 03. 2019
Dát tip

Možná posíláš , možná neposíláš . Copak na tom záleží ?


ja jej posielam aviza. plus rovnako ako ja sleduje vsetky tvoje komenty. kedze sme v tych komentoch tak casto spominani. -- je to cesta ako sa o sebe nieco dozvediet:)

avi zdendovi a ysslandii


Musaši
18. 03. 2019
Dát tip

Marcelko ,

tvá zaslepená jednostrannost mě už docela začíná šokovat. Nemyslel jsem si , že by tvá jednostrannost mohla zduřet až v nenávist ke mně . Ale stalo se .

To když se podívám na ten příspěvek yss nad tebou , tak to je neměnný standardní výkon . Obvyklá dávka nadutosti jízlivosti a tuposti .

Za tu dobu , co mě ta stalkerka obtěžuje , už bych mohl psát její agresivní komenty za tu " chytrou holku " sám.

A kdo jí poslal avízo? , Ty ?  To si přecejenom nemyslím . Naopak si myslím , že jí nikdo avíza neposílá , že to ona sama sleduje , co o ní kde napíšu .

Ale taky si uvědom , že ty jsi jediná , kdo se jí doopravdy zastává , protože Ášša a Zdenda jen s rozkoší rozdmychávají další konflikt . Milují totiž konflikty , rozvrat a chaos .


Marcela.K.
17. 03. 2019
Dát tip

Myslím, že si dost fandíš a jak si pamatuju Miroslawka já, nejspíš na tebe  hodil bobek. 

Ha ha - mužská a ženská poezie? A ty jsi co hermafrodit?

Ty si myslíš, že když tu stále oznamuješ, že sedíš u PC ve vědecké knihovně, že máš patent na rozum? 

Víš, já jsem jen obyčejná ženská, ale takhle ubližovat druhému člověku, snažit se ho dehonestovat a neustále ho napadat, mi přijde krajně odporné. A jelikož neumím dost dobře oddělit osobu autora od jeho děl, raději se takovým lidem vyhýbám.

Je mi jasné, že yss se dokáže ubránit sama, ale tohle jsem ti prostě chtěla sdělit. Ty tu nejsi kvůli poezii. Ty tu jsi, aby ses bavila na cizí účet.


ysslandia
16. 03. 2019
Dát tip

Možná trochu převychovám taky yss .

Zraz päty, áno ? Nestihla si vychovať samu sama, takže akákoľvek tvoja snaha v tomto je viac ako mizerná. Ale dovolím ti písať básničky. To povoľujem !


Musaši
16. 03. 2019
Dát tip

Ano , ta holka je chytrá , ale zároveň je velmi omezená . Je myšlenkově vázaná pouze na určitý tip poezie , ale vůbec nerozumí poezii jako takové .Její sociální inteligence je velmi nízká , vůbec neumí jednat s lidmi a většinu samostatně myslících lidí proti sobě rychle popudí . Je schopná se vcítit do ženské poezie , třeba do té tvé , ale do mužské poezie se nevcítí . Dokonce bych řekl , že je až nechutně genderově vymezená . Vázané verše jsou pro ni španělská vesnice a to , že nerozumí haiku , to sice přiznává sama , ale nebrání jí to kecat i do haiku .

Já jsem přece nikdy nechtěl vymazat z Písmáku onen módní styl poezie(většinou jde o tzv . " civilismus" ) , kterým se vyjadřují dark , prádlo a další . Vždycky mi šlo jen o to , aby tato móda tady nebyla předkládána jako poezie sama , jako to jediné pravé ořechové . A to právě dělá yss a s ní ona nejaktivnější část redakce : a2a2a , Gora a atkij . Gora a atkij se cítí " in " , když oceňují často stejné kousky jako yss .  To , že je jsou výběry v posledních měsících velmi jednostranné , mi potvrdil i Zbora . Ten ale poslední dobou pro změnu žádné výběry nedává .

Do Miroslawka jsem taky šil po celou dobu , co tu byl amožná jsem ho i trochu převychoval . Možná trochu převychovám taky yss .


Marcela.K.
16. 03. 2019
Dát tip

Akce plodí reakci a pokud ty se o ni stále někde otíráš, nediv se.

Domina je opět jen výpad. Je jasné, proč jsi to napsala.

Ty do ní budeš šít pořád, protože sis ji prostě vybrala. štve tě nejspíš to, že v podstatě víš, že ta holka je chytrá, nepodbízí se, její kritiky jsou psány upřímně. Nepotřebuje udělovat tipy, aby jí je pak pisálci vraceli. Má svůj názor, svoji hlavu. I ona se samozřejmě může mýlit, ale to ona jistě připustí - v tom se liší od tebe. Stačí?

 

 


Musaši
16. 03. 2019
Dát tip

Takový význam má to slovo pouze v češtině , nikoli ale ve slovenštině .

Když yss není stalkerka , tak proč mi posílá pořád další a další invektivy . Poslední svou kritiku připojila k dílku Lady Domina včera . Mně pomlouvá na Písmáku celý Klepařov prakticky od chvíle , kdy se tady nick Musaši objevil . Ztratil jsem asi třetinu někdejších příznivců a vím , že už se ke mně nevrátí . Nikdy jsem nikoho , kdo se o mně vyjadřoval nelichotivě neobtěžoval svými moudry den za dnem , týden za týdnem , měsíc za měsícem , tak jako to dělala , dělá a bude dělat yss . Kdyby v sobě měla jen trochu velkomyslnosti , přestane si mě všímat . Já si jí všímat nepřestanu , protože je to toxický nick , který na Písmáku napáchá víc škody než užitku . Miroslawka jsem si taky nikdy všímat nepřestal , ale to alespoň nebyl stalker .


Marcela.K.
16. 03. 2019
Dát tip

Komenty k dílu? Ke kterému?

Jinak pinda je žvanil - pindat žvanit. pinda je také burák... 

Nevím, proč bych měla zpochybňovat něco, co se mi zdá být docela chytré a trefné. Umím si přiznat , že mé psaní není bezchybné.

Stalkerka jsi ty, Mussaši. Nech už Yss na pokoji. Nepomlouvej ji u jiných, neotravuj tu ovzduší. Dík.


Musaši
16. 03. 2019
Dát tip

Právě jsem si na internetu procházel několik slovensko - českých slovníků .Ve všech se píše zcela jednoznačně , že " pinda " je vulgární označení pro ženský pohlavní orgán . Je to zcela mimo jakoukoli diskusi . Takže co si to namlouváš ?

Yss na tebe je slušná , protože jí neodporuješ . Kdybys ale začala její bláboly zpochybňovat , velmi rychle bys poznala její skutečnou povahu , její druhou tvář , o které zatím nic nevíš .

Yss mi vnucuje své komentáře prakticky neustále , protože je to psychopatická stalkerka , která chce mít neustále poslední slovo . Její poslední komenty mají datum 15.3. a nikoliv  19.1. Realita je úplně jiná , než ty si ji představuješ , Marcelo .


ysslandia
15. 03. 2019
Dát tip

Ale kdeže.s čím by má mohla otráviť ,?...iba sa zatiaľ bavím kde inde mas take naivne divadielko zadara...ufňukane zákerne parazitujúce zahladené do svojej nemohúcnosti...celkom zabava


Musaši
15. 03. 2019
Dát tip

a2a2a ,

této diskuse jsem se zúčastnil velmi podstatným způsobem . Velmi mi totiž něco připomínala .Když jsem byl kdysi v podobném postavení jako v tomto případě Březňák , začala do toho dark štóurat , začala zpochybňovat výběry , které nebyly podle jejího gusta a její manžel hned posílal avi egilovi a ten se jako vždy přidal na stranu dark .Nějak jsem si tehdy nevšiml , že by ses třeba přidal na mou stranu .   A táž situace se opakovala pod Březňákem jako přes kopírák .

Ta bohorovnost některých kritiků , jako jsou třeba dark a yss , je až šokující . Ti lidé si doopravdy o sobě myslí , že jen oni jediní vše vidí objektivně , a to je nebezpečná věc .


dadadik
15. 03. 2019
Dát tip

Tak nezbývá než mezi redaktory vstoupit,, nejsou lidi asi :) 


a2a2a
15. 03. 2019
Dát tip

Mussaši, v dobrém, mrkni se na diskusi pod báseň Křížová výprava dětí od Zajíce březňáka. Ostatně, i ty se tam podílíš na diskusi. Je tam účastněno 7 členů redakce a je jasně vidět, jak je to s tou jednostranností. A to není jediný příklad. Ostatně i k tvým textům přistupujeme rozdílně.

A tvá poznámka zde, cituji: ...já se s yss nebavím od 19 . 1 . Bavím se s lidmi o ní..., mluví za vše. A prosím, neposílej mi už avíza, je to stále dokola. Když, tak se rád s tebou sejdu nad tvými verši. Děkuji.


Marcela.K.
15. 03. 2019
Dát tip

Jsi zahleděný do sebe, už jsem Ti to psala. Na to já nemám čas ani chuť. Točíš se pořád v kruhu svého neuznánní. A promiň, nějak už ti nevěřím nic

Doufám jen, že yss neotrávíš natolik, aby zmizela.

Pro mě  jsi jen zažlučovaná ženská....


Musaši
15. 03. 2019
Dát tip

Je sice fajn , že k tomu přistupuje každý jinak , ale pro mě má , co se redakce týče , komunikace dost jiná pravidla než komunikace mezi autory navzájem . A taky si myslím , že současná redakce je velmi jednostranná a s yss bude ještě jednostrannější než byla .


Musaši
15. 03. 2019
Dát tip

Marcelo ,

já se s yss nebavím od 19 . 1 . Bavím se s lidmi o ní . To je pravda . O mně se tady taky baví spousta lidí a já respektuji , že někteří z nich mě nemají rádi a neříkají o mně hezké věci . Proto ale jim nebudu okamžitě posílat jeden urážlivý koment za druhým , tak jako to dělá yss . At´ si každý myslí , co chce , atˇsi každý píše , co chce , jen členové redakce by si něli dávat větší pozor na ústa .  Jsou tady něco jako politikové tam venku . Měli by fungovat jako vzory . Měli by . 


dadadik
15. 03. 2019
Dát tip

No on k tomu tady každej přistupuje jinak holt a bude to tak navždy :)


Musaši
15. 03. 2019
Dát tip

Já mám Zboru taky rád , protože jako jeden z mála členů redakce se mnou párkrát opravdu dlouho diskutoval . Všude jsou lidé takoví i makoví .Celé roky jsem se pokoušel brzdit Mirosláwka , který se většinou choval jako nadutec zvláště k autorům vázaného verše . Já bytostně nesnáším kritiky , kteří nemluví s lidmi , ale jen na lidi a kteří používají pouze oznamovací věty . Je to tak , jak říkám a basta .  Nevím , jestli se mi Mirosláwka podařilo trochu zkultivovat ,ale ke skutečné diskusi jsem ho nikdy nedostrkal . Na to byl nenapravitelně nafoukaný .


uz sa tesim na jeho plac po lady domine:-)


Marcela.K.
15. 03. 2019
Dát tip

No tak ...kdybys ji pořád nenapadal, tak by asi nereagovala. Připomíná mi mě - před lety. Jen s tím rozdílem, že já jsem neuměla psát kritiky tak dobře jako ona.

Mimochodem, poslední komentář k dílu Ti napsala 19.1. Ostatní jsou jen reakce na Tvoje výpady. Vem si meč a jdi se bodnout. Fakt už mě nebavíš.

...  a vrať se třeba zase jako Alena, nebo Helena. Vždyť je to pořád dokola.


dadadik
15. 03. 2019
Dát tip

Letos tu budu 15 let a vskutku už jsem tu leccos zažila,, je fajn, že písmák pořád jede


dadadik
15. 03. 2019
Dát tip

Debatu pod Sedm jsem prolitla, v zásadě pro mě nic novýho.. Zbora je fajn a zdá se mi že léty i vyspěl.. jinak já tu nic proti nikomu nemám :))


Musaši
15. 03. 2019
Dát tip

Marcelo ,

děkuji ti za tvůj pohled na věc . Můj pohled na kauzu vulgární yss je zcela opačný . Jsem přesvědčený , že za posledních pět let se žádný redaktor nevyjadřoval tak útočně a vulgárně jako yss. je to dáma , která se naprosto neumí ovládat a která vůbec nepatří do slušné sločnosti . Její kritiky jsou někdy ( ne vždy , protože ona má své favority ) hrubé , neomalené a naprosto nekompetentní . Chová se jako samozvaná učitelka , ale v každé normální škole by takovou učitelku vyhodili po črnácti dnech .

Pro samuraje je vždycky čest na prvním místě a tak musí označit špínu jako špínu . 


dadadik
15. 03. 2019
Dát tip

Dík, zajímá mě to poletech, vcelku jo :)) ale spíš se na tom bavím


Musaši
15. 03. 2019
Dát tip

zeledo ,

báseň Little Rose jsem smazal a tak odpovídám tady . - Jsem rád , že se mnou v tolika věcech souhlasíš . Zítra se objeví na panelu sonet  Lady Domina a já doufám , že se třeba pod ním rozvine nějaká diskuse . Budu rád , když se té diskuse zúčastníš .


Musaši
15. 03. 2019
Dát tip

dadadiku ,

Little Rose jsem smazal a tak ti odpovídám tady : pozná se to podle toho , že a2a2a je cosi jako šéfredaktor , který nyní nahradil starého šéfredaktora Lyryka . Informace pochází od Zbory a nachází se pod jeho dílkem Sedm , pokud bys chtěla tento problém studovat do hloubky .


Marcela.K.
14. 03. 2019
Dát tip

Není na co odpovědět. Jen jsem u Yana konstatovala, že pinda pro mě znamená asi něco jného než pro tebe a že pro mne není až takovým vulgarismem, protože pindat znamená žvanit , tudíž pinda je žvanil.

A taky jsem dodala, že ysslandininy kritiky se mi líbí, protože jsou upřímné, že mi něco přináší i tehdy, když má k mým textům výhrady. Nikdy mi nepřišly nefér, nebo urážlivé, nebo agresivní.

Jo a taky jsem psala něco něco o tom, že pro samuraje byla vždy na prvním místě čest, takže fakt nechápu, co to tu předvádíš.


vies ako. ked tri krat vyslovis moje meno. tak sa skor ci neskor niekde zjavim aby som ti priniesol komentar

avi bixley


Musaši
14. 03. 2019
Dát tip

To tys mě pořád oslovoval . Ne já tebe . Ted´už tě oslovovat nebudu .


to si slubovala uz davnejsie. 


Musaši
14. 03. 2019
Dát tip

Vzhledem k bodu č.2 už nebudu dále obtěžovat . A přeju dobrou chut´ k obědu .


1) ja som citatel

2) sry. povedal som len aby si sa pojebala. mea culpa.

3) nebolo.

4) kecas. vidim vypisy  toho kto ma cita a sleduje.

5) nie si myslienkovo nonkonformna. - ano je. pomenuvavam fnukny zasadne fnuknami.

6) nezbyva. avi atkij a vesuvanke


Musaši
14. 03. 2019
Dát tip

1) Jen a jen čtenáři by měli posuzovat chování ysslandie , protože redakce už toho není schopná .

2) Nevšiml jsem si , že bys mě tam někdy poslal , ale až to uděláš , okamžitě tě přestanu obtěžovat . Nejsem stalker .

3) Bylo mi už předem jasné , že tak nějak by to asi dopadlo .

4) Já tě čtu jenom někdy . Čtu většinou dílka lidí , o kterých vím , že potřebují radu . Ty ode mně žádné rady nepotřebuješ . Jsi autor zcela soběstačný a proto ani není nutné tě číst .

5)Vždycky mně pobaví , když někoho nekonformního nazveš " fňuknou" . To je u tebe klišé . Myšlenkový a verbální stereotyp .

6) Po Babišovi ti ještě zbývá prezident .


a2a2a
14. 03. 2019
Dát tip

To nebude málo.


Musaši
14. 03. 2019
Dát tip

a2a2a ,

jsem tedy rád , že vím na čem jsem . Od této chvíle nerespektuji redakci Písmáku . Přerušuji kontakt se všemi redaktory . Redakce pro mě přestala existovat . V budoucnu už tady budu pouze pro své čtenáře .


1) prave ja som ten kto by to mal posudzovat. mne si poslala avizo.

2) mozem ale nechcem. --- som omnoho vulgarnejsi ako ysslandia. ona ta este neposlala do pice tak ako ja.

3) ja by som ti povedal kolko je hodin a potom by som ta potkol aby si ten vlak nestihla

4) to je nieco ako ty. viem ze ma citas!

5) s redakciou je to zastierka ktora pekne znie. pravdou je ze utocis bez ohladu na to ci su v redakcii. si fnukna bez sebareflexie

6) bavi. avi babisovi a ysslandii


Musaši
14. 03. 2019
Dát tip

1) Ty nejsi ten , kdo by to měl posuzovat . To případně posoudí další čtenáři . Mám radost , že se  " temná trojka " zase udobřila a že svou kamarádku tak vehementně hájíš . Už jste se s yss zase našli , protože jste stejná krevní skupina .

2) Za posledních šest let byla ysslandia nejsprostší . Můžeš mi uvést nějaký příklad ještě sprostějšího redaktora ? - Máš pro Yss pochopení , protože sám mluvíš jako dlaždič . Musím ale přiznat , že tys mě nikdy nečastoval takovými vulgarismy jako yss . Alespoň v tomto směru máš přecejen vyšší úroveň .

3) Jsi tak pravdomluvný , že bych se tě nezeptal ani kolik je hodin . Nespíš by mi pak ujel vlak .

4) Já konflikty a hádky nenávidím , ale ještě víc nenávidím ,když se problémy zametají pod koberec . Problémem , o který tady jde , je yss nekompetentnost , vulgarita a její stalkerství . Obtěžuje tady spoustu lidí , kteří o ni nestojí . Vyhodíš ji dveřmi a ona vleze zpátky oknem . Vyhodíš ji oknem a ona se vrátí komínem . Prostě se jí nelze zbavit . Ale stalkig je u nás trestný čin se sazbou šest měsíců až dva roky .

5) Opakuju , že mi nevadí , když se o mně lidi baví , nevadí mi ani , když mě někdo pomlouvá . Vím , že se tady nepohybuju mezi anděly . Na členy redakce ale kladu daleko vyšší nároky než na ostatní .

6) Avi si posílej komu chceš , když tě to baví .


a2a2a
14. 03. 2019
Dát tip

Mussaši, mravní kodex ptřebujeme všichni, nepsaný, zato v sobě, tebe rozhodně nevýjimaje. Nemám ani na okamžik pocit, že by Ysslandia byla mravně problematická. Bohužel, začínám vnímat u tebe jakousi formu problematičnosti, nyní nemám na mysli mravní, ale takovou, kterou znepříjemňuješ život sobě i zde, a to zbytečně. Nebudu už dále reagovat, pokud se neobeví z tvé strany podnět, který za to bude stát. Řečeno bylo už hodně. A Písmák není jen o Jánošicích, zvláště pak, když není kde brát, a i těch, co by dar (danajský) chtěli je málo. Soustřeď se na psaní, to je to, proč tě lidé, mne nevýjimaje, čtou.

Ysslandia, tobě se líbí nekonečné seriály?  Tvá energie, užitečná energie, je zapotřebí jinde.

 


1) neposielala a sama si dodala dokaz. 

2) jednali ovela sprostejsie. som tu od roku 2002. a aj v obdobi od 2014 taki boli. - ysllandii by sa dalo obcas vytknut ze zbytocne prepaluje veci. na druhej strane ked niekto ustavicne manipuluje klame a snazi sa niekoho vyprovokovat tak ako ty tak je to tazke sa udrzat aj silnejsim osobnostiam. --- inymi slovami ty utocis a ked ti niekto odpovie tak vyplakavs jak ufnuknae decko

3) som pravdovravny

4) ano posielam aviza pretoze milujem konflikty a hadky.no a?

5) o tebe sa vsetci bavia pretoze si dolezita osobnost celeho pismaka.

6) avi ysslandi haijinovi Lyrykovi a egilovi

 


ysslandia
14. 03. 2019
Dát tip

Musaši raz prezentoval tento fakt :,,:,,Invektivy a nadávky jsou vždycky tím nejlepším úvodem k plodnému dialogu. Navodí přátelské klima,které je předpokladem pro věcnou diskusi.

 

takže by som mala dostať pochvalu, že som ti navodila atmoféru, ktorá ako si sama povedala, priateľská. Takže som ti vytvorila priateľskú atmosféru... 


Musaši
14. 03. 2019
Dát tip

1) Posílala mi jednu invektivu za druhou , jak se může přesvědčit každý v komentech z 8. 3 . 19 . Zašla při tom tak daleko , jak žádný slušný a normální člověk zajít nemůže , pokud si chce zachovat aspoň zbytky cti.

2) Členové redakce by měli být příkladem pro ostatní a měly by na ně být kladeny daleko vyšší mravní nároky než na ostatní . Pokud ve funci selžou , měli by okamžitě odstoupit . - Jsem tu už šestý rok - od r. 2014, ale za celou tu dobu ještě nikdy žádný člen redakce nejdnal tak sprostě a omezeně jako ysslandia  .

3) Manipuluješ a klameš .

4) Posíláš avíza , protože zbožňuješ konflikty a hádky . Jestliže ale yss neustojí , když se o ní někdo baví bez jejího vědomí , měla by okamžitě odstoupit . O mně se permanentně baví celý Klepařov , často třeba ty a tvoje manželka a je mi to srdečně jedno .


ysslandia
14. 03. 2019
Dát tip

k tej pinde : dovolím si ťa citovať :,,Invektivy a nadávky jsou vždycky tím nejlepším úvodem k plodnému dialogu. Navodí přátelské klima,které je předpokladem pro věcnou diskusi.

 

Takže som ti iba dodala tebou tak veľmi žiadanú atmosféru. Takže kedykoľvek!!!

 

 

diskusie s tebou ??? 

http://pismak.cz/index.php?data=read&id=478670&cr=all

 

tvoja schopnosť vnímania reality ? nulová...posledný príspevok som ti komentovala 19.1.2019, detto dva mesiace žiješ  "komentovaná "asi iba skrz svoje fanzázie. tolko k tomu "obťažovaniu..."

 

 


Musaši
14. 03. 2019
Dát tip

a2a2a ,

dostal jsem tvé avizo , ale Yan73 své oznámení o odstoupení ze soutěže smazal . Mně by velmi zajímalo , jak jsi reagoval na yss " úlet " a na můj návrh , že by si redakce měla vytvořit nějaký etický kodex , když se do ní dostala tak mravně problematická osobnost jako je ysslandia .


Musaši
14. 03. 2019
Dát tip

Marcelo ,

poslala jsi mi avízo k Yanově oznámení o odstoupení ze soutěže , ale Yan to oznámení smazal . Rád ti tedy na všechno odpovím tady .


1) neposielala ti jednu invektivu za druhou

2) clenovia redakcie su tiez len ludia a robia chyby. 

3) manipulujes a klames

4) avi ysslandii


Musaši
14. 03. 2019
Dát tip

Áššo ,

Yan73 tu krásnou hádku pod oznámením o dstoupení ze soutěže smazal . Tys mi ale odtamtud poslal dvě jistě podnětná avíza , na která jsem nemohl odpovědět a já jsem ti odpovědět chtěl .

Naposled jsi mi tuším napsal , že to já jsem vyprovokoval yss , aby mluvila sprostě , aby se přestala ovládat a posílala mi jednu invektivu za druhou . - Ne provokuješ ji ty tím , že jí posíláš avíza , protože miluješ konflikty a máš z nich velkou legraci .

Ale at´ yss provokuje , kdo chce , ona to vždy musí ustát , protože člen redakce musí být tvrdý a odolný a vždy si musí zachovat mravní integritu . Pokud toho není člen redakce schopen a sníží se k vulgárním nadávkám , měl by odstoupit z funkce .


ysslandia
08. 03. 2019
Dát tip

k upresnení psychologického profilu tej druhej dámy, je naozaj nevyhnutné navštívaiť úplne iné miesta ako písmak. Všakže moja ???


ysslandia
08. 03. 2019
Dát tip

pozri, ja naozaj nemôžem zato, že si na liekoch. Ako osoba ma obsolútne nezaujímaš, ale ak už toľko pindáš, tak si daj námahu a pošli avi, inak si naozaj budem myslieť, že si iba baktéria.


Musaši
08. 03. 2019
Dát tip

zeledo ,

k upřesnění psychologických profilů oné dámy  , o které se už opravdu nechci bavit , a jejího bývalého kamaráda a nyní , po jejím přestupu do regulérní redakce z redakce alternativní , kterýžto kariéristický krok je chápán některými moralisty jako bezprecedentní zrada , poslouží komenty nad tvým posledním příspěvkem .


ysslandia
08. 03. 2019
Dát tip

zeleda- ty si taký slaboch, rovnaký ako tvoja mušatica. asi si zatial nepochopil, že on nie je on, ale ona. čo sa týka tvojej narážke na nerozumí poézii, súhlasím, recyklovaným pátosom z obdobia 16.storočia naozaj nerozumiem, rovnako ako zatrpknutým deduškom, ktorí majú svoje zženštilé podoby a nezmôžu sa ani na avi. Slaboch !


zeleda
08. 03. 2019
Dát tip

Proboha Musaši, přeci se nebudeme hádat. Vyložil jsem si tvůj koment jinak. Nebylo jasné, na koho míříš. Ona dáma, kterou zmiňuješ, příliš literatuře nerozumí a neustále si hraje na chytrou.Jak se mohla vecpat do redakce, to nechápu. Na Písmáku je taková jedna krásná možnost a to blokace těch příliš útočných. Využil jsem ji. 

Co se týče těch dlouhých a krátkých textů. Je to věc každého. Tato tvá báseň se mi pochopitelně líbí. Měl jsem spíš na mysli, když někdo vloží jen jedno haiku a teď čeká sáhodlouhou diskusi nad tím. To je trochu ujeté, nezlob se. To mi nic neřekne. 

U tvé jedné básně jsem nedávno napsal, že se mi moc nelíbí i přesto množství tipů. Ale to přeci není averze k autoru. Ty máš úplně jiné zaměření, než já, což respektuji, ale taky se mi nemusí všechno líbit. neútočím a nerozebírám, jako ona zmíněná dáma, která si hraje na intelektuálku. 

Ani velcí klasikové literatury nemají vše jen krásné. Občas mají ve sbírkách nic neříkající básně, jen, aby zaplnili sbírku. 


ok. avi ysslandii a egilovi:)


Musaši
08. 03. 2019
Dát tip

Áššo ,

jsi zlý chlapec . Nevyslyšel jsi mou pokornou prosbu . Jednáš rychleji než myslíš , tak mi zas nezbývá nic jiného než s tebou zase nemluvit .


Musaši
08. 03. 2019
Dát tip

Áššo ,

já ji ale nechci pořád zraňovat . Už je toho na ni poslední dobou moc .Ona si o mně myslí tak jako tak jen to nejhorší a když jí pošleš to avi o mně , bude muset zase napsat další básničku o tom , co všechno nosí " Toreador " na krku místo červené šály . Už jí prosím to avi neposílej , at´ z toho zase není nějaké to " fopá " .


ysslandia
08. 03. 2019
Dát tip

typická česká pinda, ktorá závidí aj šál


avi ysslandii:)


Musaši
08. 03. 2019
Dát tip

zeledo ,

tentokrát jsme se nepochopili vůbec . Nemyslel jsem to tak , že mě kritizuješ ty , ale že mě kritizuje jistá dáma z jednoho severského ostrova , která se momentálně stala právoplatnou členkou redakce .Nemohu používat její jméno , protože jí okamžitě nějaký digitální skřítek pošle ihned avízo , že ji ten zlý Japonec zase pomlouvá.

Cožpak není jistá básnička o tom , co všechno nosím místo šály na krku , poměrně dlouhá a ukecaná ?


Musaši
08. 03. 2019
Dát tip

K3 ,

spíš je to tak , že i při své vrozené skromnosti jsem tu v kategorii haiku momentálně nejlepší , protože tu není Petr II a Můra už nepublikuje . Kdyby tu byli ti dva , budu až třetí .

A v oblasti vázaného verše by mne mohl ohrozit pouze guy a ten taky moc nepublikuje .

Zbývá mi tedy pouze volný verš , což je oblast poezie vymezená velmi mlhavě . Právě proto , že se poezií nezabýváš by mě velice zajímal tvůj názor na mou básničku  " Náměsíčně " jakožto člověka tak říkajíc zvenčí , který neví nic o dobovém minimal artu .


zeleda
07. 03. 2019
Dát tip

Musaši, je vidět, že jsi můj komentář vůbec nepochopil. Ale to je na tomto webu bohužel velmi časté. Nenapadám vůbec tvé básně. Pokud se mi něco nelíbí, to ještě neznamená, že útočím. To je třeba rozlišovat. Ale zdá se mi zbytečné dávat sem každou chvíli kratičké básně, či jedno haiku, což vůbec nevypovídá nic o autorovi. pokud něco dám, tak je to vždy delší, aby to bylo taky trochu srozumitelné. 

Možná, že mé texty chápeš jako slovní balast, to ti vymlouvat nebudu, ale musím se striktně ohradit oproti tomu, že jsou útočné. Pokud mé texty takto chápeš, raději se nebudu k tobě dál vyjadřovat. promiň


K3
07. 03. 2019
Dát tip

Díky za upřímnost. Abych řekl pravdu, já bych asi nepoznal nikoho, jelikož tu básně čtu jenom ojediněle. Nevěděl jsem, že máte tak specifické způsoby psaní. Když to beru podle sebe, píšu povídky různým způsobem a pokaždé měním téma, rád zavítám do nepoznaných míst. Přeju hodně inspirace a šťastnou ruku při výběru nových témat pro kvalitní básně.


Musaši
07. 03. 2019
Dát tip

zeledo ,

já vždy zařazuji básně nové , staré maximálně den nebo dva .Kdybych své básně nechával zaležet , nevkládal bych nic , protože čím větší odstup od svých básní mám , tím méně se mi líbí .

Píšeš , že méně znamená více a při tom se ti moje poslední minimalistická báseň nelíbí .  - Já jsem kdysi dávno jako minimalista vlastně začínal . Dokonce mě i napadlo zařadit sem své básničky z mládí , ale neudělám to , protože byly čteny na různých veřejných čteních a někdo postarší by je mohl poznat . Připadá mi ale dost zvláštní , když mě ke škrtání vybízí někdo , kdo pak následně napíše báseň třikrát tak dlouhou jako já nejen plnou slovního balastu , ale plnou i skryté agresivity , která je druhými následně oceňována . Sice jsem s některými kritiky přestal komunikovat to ale neznamená , že dál nesleduji , jak se sami drží rad , kterými zasypávají druhé . 

Co soutěží týče , kdysi jsem se jich hojně zúčastňoval . To ale soutěžili nepublikované texty od neznámých autorů ( vše bylo anonymní ) a v porotě byli renomovaní známí básníci .


Musaši
07. 03. 2019
Dát tip

K 3 ,

moc děkuji za chválu .

 

Co se týče soutěže , budu k tobě upřímný . Nejsem si jistý , jestli bych dokázal napsat pro soutěž takovou báseň , aby nikdo nepoznal , že jsem to já . Kdybych tam poslal haiku , byl bych poznán určitě , kdybych poslal vázané verše , nikdo by o mém autorství nepochyboval a tak by dostával tipy nick Musaši ,který tady má přecejen ještě pořád dost příznivců . Jedinou šanci bych měl jako autor volného verše . Ale kdybych tam zase dal něco pro sebe netypického jako je má dnešní báseň " Náměsíčně " ,asi bych zase nedostal skoro žádné tipy .  Takže dilema . Příště to zvážím .

Pár nadřazených  básníků , kteří považují ostatní za póvl tu opravdu je . Byl bych ale nerad , kdybych k nim byl počítán kvůli upřímným kritikám jedné soutěže . Moje výsledky , tedy co se týče tipů a výběrů , mě rozhodně mezi nějakou elitu už dávno neřadí . Možná , že někomu vadí moje " intelektuálské diskuse " s některými nicky , ale já se vždy snažím ( pokud na to intelektuálně stačím) přizpůsobit úrovni spoludiskutéra .


zeleda
07. 03. 2019
Dát tip

Musaši, vidíš, kolik komentů a kritik může vyvolat jedna báseň. S ukazovacími zájmeny mám problém taky. Moje klubové kolegyně mě musí někdy upozorňovat. To ale chce text neoposílat hned po napsání, ale až za několik dní. S tím mám velmi dobré zkušenosti. Už si dávám větší pozor. Svádí to, pokud chceš něco zdůraznit, ale v konečném výsledku to ruší. 

Zaujal mě komentář K3, a Atkije,se kterými musím, než souhlasit. Ostatní kritické hlasy mne už tak neberou. Je jen na autoru, jakým způsobem ztvární svou myšlenku. Já si do toho taky nedám moc kecat.

Taky mne zaujal závěr - dopis má ostré hrany. Aby měl dopis ostré hrany, nemusí být ještě zabalený v kameni. Je to moc pěkná a výstižná metafora na závěr. 

Beru tě jako dobrého autora, i když se mi nelíbí vše. Méně totiž někdy znamená více. Dobré básně se pak rozmělní v řadě těch, co toho moc neřeknou. Ber to spíš jako přátelskou radu. Není to žádný útok. Od toho jsou tu jiní.

Já o těchto vašich soutěžích moc nevím. Ještě jsem pořádně neprostudoval vše. Tak možná příště. 


Musaši
07. 03. 2019
Dát tip

Tak hezký den .


Marcela.K.
07. 03. 2019
Dát tip

Promiň, ale já fakt nebudu chodit po tvých kritikách, Tolik času už nemám...jen jsem ti napsala, jak tě lze i vnímat. Kdo jsi nevím...zde můžeš být čím chceš ...

 


Musaši
07. 03. 2019
Dát tip

Přesně tak . Stačí zavřít Písmák a nejsem .

Píšeš , že jsem zahleděný do sebe , ale kdyby ses podívala na poslední autorovy kritiky , na jejich počet a rozsah , možná by to bylo s tou tezí o zahleděnosti do sebe trochu v rozporu . Ale hodnotící klišé mají tuhý život a jisté předsudky a fámy jsou prakticky nezničitelné .

Jinak - já jsem tipoval jako autora jedině Muamarka , že pak začali tipovat autory i ostatní , za to já přeci nemůžu . A konec konců - co je vlastně na tom ? Žijeme v době která se řídí heslem : naped mi řekni , kdo jsi a já ti pak řeknu , jestli můžeš napsat dobrou báseň . 


Marcela.K.
07. 03. 2019
Dát tip

No, nevím, jestli ti mám věřit....jsi jedním z těch, kdo tu nejvíc zkoušel tipovat autora třeba právě u toho Maratonce...

Já si nemyslím o tobě nic. Stačí zavřít Písmák a nejsi,


Musaši
07. 03. 2019
Dát tip

Chtít aby mě lidi brali ... Víš , mě se na té Gořině soutěži líbí jedna věc : je anonymní . Baví mě , jak jsou mnozí zmatení z toho , že mají dát tip a nevědí komu . Ale tip se má přece dávat básni a ne autorovi .

Mně tady nemohou všichni lidé "brát" , protože vědomě hraju kontroverzní postavu . Mou úlohou je rozpohybovat hru a ne sklízet potlesk na scéně.Ty si opravdu myslíš , že bych nemohl být třeba od příštího měsíce úspěšný , kdybych úspěšným být chtěl ?  Ztratil byh tím ovšem samozřejmě myšlenkovou samostatnost a svobodu . Já rozhodně nechci , aby mě lidé brali . Mně stačí , že mě berou jen někteří .


Marcela.K.
07. 03. 2019
Dát tip

"Hledej, šmudlo" :-) Oznámení o odstoupení ze soutěže od Yana... 

Nesmíš být tolik zahleděný jen do sebe, pokud chceš, aby tě lidi brali.


Musaši
07. 03. 2019
Dát tip

Marcelo ,

já jsem jedním z důvodů , proč Yan odstoupil ze soutěže ? To jako proč ?

Tomu nerozumím . Můžeš mi to vysvětlit ?


Musaši
07. 03. 2019
Dát tip

zeledo ,

věř tomu , že já jisté komenty od jisté doby vůbec nečtu . Byla by to jen ztráta času , kterého mám velmi málo . Doporučoval byc každému stejný postup . Ušetří se tím nejen čas , ale i zbytečně vynaložená energie .


Musaši
07. 03. 2019
Dát tip

Silene ,

daleko před lawenderr , asi tak o tři roky tady byly básně o zimní královně od Alenakar a po té básně o zimní královně od Um . Dokonce i Musaši napsal báseň o zimní královně před lawenderr , dokonce jí píše v komentech , že zde měl také báseň o zimní královně a pak ji musel smazat . Můžeš si to pod básní l. v kritikách ověřit . Jednoznačně mohu dokázat , že jsem tu byl se svými andersenovskými variacemi mnohem dříve než lawenderr , ale proč bych to dělal ? Vždyt´ báseň l. a moje báseň spolu nemají naprosto nic společného . Naprosto nic ! Já každému ze srdce přeju at´ si píše co chce a jak chce na jakékoli téma .


Marcela.K.
07. 03. 2019
Dát tip

No, jelikož jsi jedním z důvodů. proč Yan odstoupil ze soutěže, raději ta pravidla nestuduj :-)


Musaši
07. 03. 2019
Dát tip

zeledo , díky ,

budu si muset dát na ta zájmena pozor . Dnes jsem ale zveřejnil básničku " Náměsíčně " , kde už moc ukazovacích zájmen není .


Musaši
07. 03. 2019
Dát tip

Radovane ,

zasmál jsem se . Moc děkuji .Jsem sám zvědavý , kolikátý bych v soutěži byl . Musím se podívat do těch Gořiných pravidel , jestli se počítají i výběry nebo jen tipy . Pokud by se počítaly jen tipy , tak jakousi šanci mám , pokud by se počítaly i výběry , pak je to ztracené předem .


Musaši
07. 03. 2019
Dát tip

Dadadiku ,

hvězdička stačí a já ti za ni moc děkuji . Na řeči jsem tady já .


Musaši
07. 03. 2019
Dát tip

Leraku , díky za pochvalu . Jsem rád , že mám pořád své čtenáře , i když jsem už delší dobu nic nového nepublikoval .


Musaši
07. 03. 2019
Dát tip

vesuvanko ,

moc děkuji za tip a jsem rád , že tě ta smutná pohádka zaujala .


Musaši
07. 03. 2019
Dát tip

a2a2a ,

děkuji za komentář .


Musaši
07. 03. 2019
Dát tip

Štírko ,

já respektuji , že někteří lidé mají nejraději básně napsané v pouhých náznacích , které si pak mohou sami domýšlet . Navím ale , kolik tady je takových čtenářů a jestli by moje náznakové minimalistické básně vůbec vzbudily dostatečný ohlas . Právě se to pokouším zjistit . Dnes jsem zveřejnil básničku " Náměsíčně " , která je možná první z malé série básní podobného druhu. Nevím ale , jestli se lidem vůbec bude chtít pohrávat si s takovými texty v myšlenkách . Mnohokrát se mi už stalo , že když jsem opravdu splnil všechny požadavky čtenářů , nestalo se vůbec nic . Básničku , která respektovala všechny požadované parametry, jsem musel smazat.


Musaši
07. 03. 2019
Dát tip

Diano , díky . - Dopis , do kterého je zabalený kámen , co pak proletí oknem , má ostré hrany vždycky .


Musaši
07. 03. 2019
Dát tip

Okamžiku ,

moc děkuji . Ale krvavá chodidla má možná tentokrát i zimní královna . 


K3
06. 03. 2019
Dát tip

Musaši, tvá báseň se mi líbí. Ponechala si v sobě Andersenovskou náladu. Jako malý kluk jsem tuhle pohádku neměl rád, měl jsem z ní hrůzu, a to by děti mít neměly. Z toho pohledu je možná báseň lepší než pohádka.

Co se týče soutěže, myslím si, že by se měli zůčastnit především ti, co píší  poesii. Ne povinně, ale z určité kolegiality vůči slabším autorům. Je lepší být poslední v dobře obsazené soutěži, než první ve špatně obsazené:). Z těch řečí, co se tu kolem soutěže vedou, to někdy vypadá, že tu je pár nadřazených básníků, kteří všechny ostatní považují za jakýsi póvl. Ale tak to není.


zeleda
06. 03. 2019
Dát tip

Musaši, není nad to, když se vše "intelektuálně" a "odborně" rozebere. Alespoň se dozvíš, co si vlastně napsal. Nad některými komentáři se skutečně bavím. 


ysslandia
05. 03. 2019
Dát tip

 pro letošní sezónu mi již přliš připomíná lawenderr Arktidu.

také ľahké ochočenie motívu, zmodifikované do novej podoby. Osobne sa mi iba potvrdilo, čo som už niekedy spomínala, tu nejde o tvorbu, ale o modifikáciu , parafrázovanie motívov do inej podoby., čo už- z jednej do druhej, všeobecne. V tomto texte sa vyskytuje predimenzovanie zámien, tvuj, ses,ho,tam, tá, také, plus predložky, svedčia o nedotiahnutej a nepremyslenej výstavbe. jedná sa o klasické vetvenie motívu, s pomerne nechutným "poetickým " začiatkom, bez gradácie a vtipu pre mňa.


Silene
05. 03. 2019
Dát tip

Mušíku,

nezlob se, máš to odfláknuté. Dlouho jsem váhala, zda vepisovat svůj názor a nechávala jsem uležet, neboť v úvodním příspěvku v zásadě mluvíš o mne, což mi připadne vhodnější konkretizovat včetně míry srozumění humoru jednoho a jednomu každému z nás. 

Zkrátka kdoví jestli hovím tomu tvému.

Abych už diskusi neroztahovala pod Maratoncem a nemusela ani podbíhat pod Vytrvalce, už on sám byl do jisté míry silným leitmotivem příkladně Umbratičina Excaliburu, nebo jak se ta stoikstá báseň jmenovala.

Všichni se opakujeme. (A proč bychom nemohli, toť se ví?)

Zde motiv krásný, tradiční, pro letošní sezónu mi již přliš připomíná lawenderr Arktidu.

Jenomže aby nedejbože něco něco nepřipomínalo, nemohl by psát nikdo.

I tak již komentář vepisuji v zásadě na tvou přímou žádost, byla bych schopna nechat si jej cele pro sebe.

Neříkám, že báseň není "hezká", má slova jsou laťkou tvé možné úrovni. Jestli ti jde o rychlý úspěch na skle, zde prosím máš můj aplaus.


zeleda
05. 03. 2019
Dát tip

Musaši, pěkné, dávám taky Tip, ale souhlasím s A2A2 ohledně ukazovacích zájmen. Ale na rozdíl od něho pouze ve dvou případech /tam a ta/


Samosebou bys soutěž projel na celé čáře, protože:

Hornbach - nesnáším

kámen v papíru - evokuje agresivní doručení zřejmě výhružk nebo ultimáta rozmláceným oknem

studená slova - netřeba komentovat

mlha a tma - převzato z Bible - noc před přechodem izraelců vedených Mojžíšem. Před nimi Rudé moře, za nimi egaptské vojsko ... neorginální (cca 3 500 let známé) vyjádření zoufalství

Gerda žádněj dopis nedostala, hledala Kaye intuitivně

... dělám si prdel

Tip


dadadik
04. 03. 2019
Dát tip

* nechtěj po mně řeči :)


Lerak12
04. 03. 2019
Dát tip

U mě nádherný a poklona! Není třeba mých slov... jen trochu vkusu.


vesuvanka
04. 03. 2019
Dát tip

Krásná a smutná báseň, zaujal mě i andersenovský námět. TIP


a2a2a
04. 03. 2019
Dát tip

V této, jinak slušné básni, je přemíra zbytečných ukazovacích zájmen.  Až mne to u tebe překvapuje, která ve vázaném verši prokazuješ smysl pro dokonalý rytmus.

shýbla ses pro kámen

vybalila ho z papíru

čteš pomačkané řádky

 

studená slova

tam venku jen mlha a tma

ta romantika zimní královny

co kráčí bosá

zároveň po bílých květech

i po střepech


Štírka
04. 03. 2019
Dát tip

Básnička je působivá... Líbí se mi víc, než mnohé Tvé jiné... Co mě tak trochu udivuje, že výkladově (myslím si dost často) předjímáš to,co má báseň se čtenářem působit... ala výklad básní - viz gympl - ... Já ho tedy ignorovala a dovolila jsem si ten přepych cítít a myslet samostatně, za což jsem někdy schytla ("odkud jste prosím čerpala ?... tenhle výklad neznám... jak vás mám známkovat...?..."). Myslím si,že vyznění = cítění čtenáře - nemá být směrováno... Něco buď je, nebo není, také pro někoho to je tak a pro druhého jinak... Ale pokud báseň vyvolá pocity, předá náladu,dovolí se zamyslet... pak - dle mého cítění - uspěla... Co chtít víc ?

Tvé pojetí "jednoho okamžiku" zachyceného touto básní je jemné a promlouvá. Takže T*


Diana
04. 03. 2019
Dát tip

Hezké * Dopis skutečně může mít ostré hrany.....


Marcela.K.
04. 03. 2019
Dát tip

Díky, Tobě taky. Jaro je fajn :-)


Musaši
04. 03. 2019
Dát tip

Taky jsem se koule jednou zúčastnil . Jsem právě na odchodu . Budu tu asi zas ve čtvrtek . Přeju pěkné předjarní dny .


Marcela.K.
04. 03. 2019
Dát tip

Kdysi tu byla Koule... té jsem se někdy i zúčastnila. Být koule mi nevadilo ;-) ta bývala také anonymní, ale technicky nějak lépe zvládnutá. Ale už nevím, kdo to vlastně řídil.

Šestnáctiletá se podobá jen tím jarem, které si můžeš koupit s předstihem v supermarketu. Jinak já jsem z malého města, takže sněženky už mě vítají  u vrátek a vzadu na zahradě pod rybízem lákají Verunku. Holčičky rády trhají kytičky babičkám...aby jim je mohly darovat :-)


Nami 99
04. 03. 2019
Dát tip

Musaši - 

také moc děkuji, s ženskými problémy ochotně poradí dílko Igor 5.


Musaši
04. 03. 2019
Dát tip

Marcelo ,

moc děkuji za tip i za koment .

Já se přiznám , že se mi na té Gořině soutěži nejvíc líbí právě to , že je anonymní a pobavilo mě , že jsem byl označený za jednoho z autorů i já.Příště se asi opravdu pokusím napsat něco , co by " Musaši napsat nemohl " .   Jinak si ale myslím , že jakási ta  "báseň roku " vznikne tak jako tak . Pro mne osobně je to prostě báseň , která vyvolá největší ohlas u čtenářů . A nemusí ani mít nejvíc tipů a výběrů .

Ta " Šestnáctiletá " se nějak podobá mojí dnešní básničce ?


Marcela.K.
04. 03. 2019
Dát tip

Taky jsem je četla a tipla jen jednu. Přesto nemám potřebu se "zúčastnit".Proto snad byly psány, aby je čtenáři četli a hodnotili, ne? Jinak, kdyby sese zůčastnil s touto, dala bych tipy dva - i této.

I když titul báseň roku mi přijde příliš nadnesený.

K Tvé básni - napsané zručně s jakousi myšlenkou...

Kdysi jsem napsala Šestnáctiletou....pošlu ti avizo. Hádej proč.


Musaši
04. 03. 2019
Dát tip

Dagmaram ,

díky . Musaši je z masa a kostí a chodí nakupovat do supermarketu . Ochomejtá se tam hlavně kolem orchidejí , ale taky si všímá frmolu kolem barevných petrklíčů . - Viděl jsem už pár chlápků , kteří kupovali orchidej , ale petrklíče si kupují jen děvčata nejrůznějšího věku .


Musaši
04. 03. 2019
Dát tip

atkij ,

díky. Možná , že v nějaké příští básni se pokusím být ještě stručnější a pokusím se vymyslet obrazy , které ještě více podnítí čtenářovu fantazií k domýšlení nevyslovených dějů a souvislostí .


Dagmaram
04. 03. 2019
Dát tip

rozbitým oknem vstoupil mráz

a hladí tvůj petrklíč z Hornbachu

 

dopis má také ostré hrany

řízneš se malá Gerdo

 

Tohle moc hezké, nápadité a vypadá to, že Musaši je z masa a kostí ;-)

líbí

 

 


atkij
04. 03. 2019
Dát tip
Ach, já básni vcelku rozumím. Nevidím ji nějak komplikovanou. Ale přijde mi, že přílišným ozřejmováním invencí zbytečně ubíráš prostor čtenářově fantazii. A i to určité kouzlo pak přestává fungovat. Text přijímám celý. Je to Tvá vizitka. Jen jsem si dovolila označit...

Musaši
04. 03. 2019
Dát tip

Nami ,

moc děkuji a vítám tě jako prvního chlapa v téhle jinak čistě ženské společnosti , která řeší ženské problémy .


Musaši
04. 03. 2019
Dát tip

Ano , qí , může to být chudák ženská . Může to být chudák ženská , která chce někomu ukrást Káje třeba jenom proto , aby si dokázala , že to ve svém věku ještě dokáže . Ale lidská duše je velmi složitá a vlastně vždy se v ní mísí motivy odsouzeníhodné s těmi pochopitelnými normálními lidskými motivy , které by mohly vzbudit i soucit .


Nami 99
04. 03. 2019
Dát tip

ta romantika zimní královny

co kráčí bosá

zároveň po bílých květech

i po střepech

 

Skvěle popsaná  atmosféra zimy, která umí být jak něžná tak i krutá.

Moc hezké.


Musaši
04. 03. 2019
Dát tip

zirkonie ,

moc děkuji . Čekal jsem drsnou kritiku a tak si vážím tvojí upřímnosti . Potěšilo mě to .


Musaši
04. 03. 2019
Dát tip

Díky , atkij . Snažil jsem se tou básničkou naznačit , že v symbolech zobrazuje něco , co se stalo úplně normální holce . Proto třeba ten petrklíč z Hornbachu . V sobotu jsem byl v Hornbachu a viděl jsem tam spoustu paní a dívek , jak si kupují barevné primule , které tam právě začali prodávat . Ten petrklíč si pak určitě postavily doma za okno jako předzvěst jara . - Ten kámen , co proletěl sklem zabalený v papíru , to je zase takový obraz , který se dá vidět v detektivkách a v trilerech . A " zimostřepy" jsou v mém pojetí střepy z rozbitého okna , na kterém přes noc vykvetly ledové květy - ony bílé květy , po kterých pak šlape zimní královna , která ubližuje nejen Gerdě , ale i sama sobě .


Tak tomuhle bych dala tipy dva  (nebo 5), pokud by to šlo. Je to smutné.krásné a móóc dobré. Tím míň chápu to extempore....., ale každý se rád baví, a ono to jde tak snadno na účet druhého, zvlášť když je anonymní.To je známá věc a  musí se na to dávat pozor.

Umíš!


atkij
04. 03. 2019
Dát tip
rozbitým oknem vstoupil mráz a hladí tvůj petrklíč z Hornbachu shýbla ses pro kámen vybalila ho z papíru čteš pomačkané řádky studená slova dopis má také ostré hrany řízneš se malá Gerdo Tato civilní místa pro mě nej.

Musaši
04. 03. 2019
Dát tip

Qí ,

v sobotu jsi mi psala , že když se tak třesu na tipy , dáš mi za básničku tip vždycky . Ale to já bych nechtěl . Taky jsem ti vždy dával tipy jen za to,co se mi doopravdy líbilo . Co z tipů , které by byly neupřímné  ?

Ty že máš mizerný vkus ? Ne na tvůj vkus já dám . Poznalas třeba , že Maratónce nemohl napsat Musaši , zatímco jiní ztotožnili Musašiho s Radovanem Tvořivým . (I když to , že autorem Maratónce je R.Tv.  ,je pouze moje hypotéza.)

Za tvůj tip moc děkuji .


Musaši
04. 03. 2019
Dát tip

Naní špatná , ale za tip nestojí . (...) Víc mi neřekneš , qí ?


Musaši
04. 03. 2019
Dát tip

Goro ,

moc děkuji za chválu a za tip . Já vím , že jako autor takovéhle básničky bych byl asi dost rozpoznatelný alespoň pro ty , kteří mě už za ty roky , co jsem na Písmáku ,  dobře znají . Ti čtenáři totiž vědí , že zimní královna a její zimostřepy , to je mé oblíbené téma . V téhle básničce se ale role zimní královny někam posouvá . Už to není jednoznačně negativní postava jako v Andersenově pohádce . Možná ukradla Gerdě Káje , protože se cítila velmi osamělá .


Gora
04. 03. 2019
Dát tip

Škoda - snad tedy v příštím kole budeme mít možnost číst i tvé dílko.

Asi bych uhodla, kdo tuto básničku napsal. Téma je zřetelné, přírodní lyrika obohacena postavami, Andersenovský svět na dlani. Pěkná báseň.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru