Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Náměsíčně

Výběr: a2a2a
07. 03. 2019
16
66
2776
Autor
Musaši

 

 

 

           Uprostřed tajgy

           mráz

 

           Pomalovaní nazí lovci

           stopují tygra

           a oštěpy jim přimrzají k dlani

           a chodidla se boří do sněhu

 

           Měsíc je studna

           do které padají

           nezvěstní

 

 

 

 

 

 

 


66 názorů

Musaši
14. 03. 2019
Dát tip

Tipy jsou to jediné , čím se tady můžeš reálně řídit .  Výběry jsou zavádějící a když se tu sejde několik aktivních výběrářů s podobným vkusem , pak vznikne taková totalita , jaká tu dnes je . Dříve přecejen nebyly výběry až tak jednostranné jako ted´. 


Safián
14. 03. 2019
Dát tip

To je ta tvoje fobie. Tipy. Já nikdy netipuji, protože celý systém považují za zvrácený. Jaký smysl má tipovat, když pro hodnocení tipů není žádné měřítko? Tipy a výběry. To už samo o sobě ve mně budí nedůvěru. Podle mě ani hodnocení jednotlivých básní není to pravé. Hodnotit se mají až sbírky.

 


Musaši
14. 03. 2019
Dát tip

Ta báseň se ti líbí natolik , že ti nestála ani za tip . Lepší je posuzovat lidi po činech ne po slovech .


Safián
14. 03. 2019
Dát tip

Musaši. Tvoje nechápavá sebestřednost mě opravdu štve. Ta báseň se mi naopak velmi líbí. Ale to, jak se vymezuješ proti každému slovu, aniž by se alespoň trochu namáhal pochopit jeho smysl (a není to tak těžké), to už ne. No, každý máme něco.


Musaši
14. 03. 2019
Dát tip

Vesuvanko ,

díky za típek a jsem rád , že básnička zaujala .


Musaši
14. 03. 2019
Dát tip

Safe ,

tady vůbec nejde o žádné vysvětlování . Nezávazně se bavíme nad básní , která může v každém čtenáři vyvolávat jiné dojmy a představy . Tobě se nelíbí , ale jiným zase ano . Je dobře , že lidé mají různý vkus . Na světě pak aspoň není nuda .


vesuvanka
12. 03. 2019
Dát tip

Báseň mě zaujala. TIP


Safián
11. 03. 2019
Dát tip

Hm, hm. Přečetl jsem si pár komentářů (nejen tvých). Tudy moje cesta k poezii nevede. K čemu nějaké vysvětlování. V básni je to, co v ní je. A také to, co z ní čtenář dokáže vylovit. Jó, kdybys mi vysvětlil ,jak a proč jsi něco udělal, to by byla jiná.


Musaši
11. 03. 2019
Dát tip

Můj měsíc je ale velmi zrádný , ošidný a nebezpečný . Takový měsíc se v čínské poezii nevyskytuje . Tam připíjejí opilci měsíci někdy až příliš přeslazeným vínem .


Musaši
11. 03. 2019
Dát tip

K3 ,

ano , jde o film Onibaba . Je to o dvou ženách , které chytaly samuraje do vykopané jámy a pak je zabily a prodaly jejich zbroj , protože ta zbroj byla už ve středověku velmi drahá . Příběh s maskou přirostlou k tváři následoval . Nemohl jsem si vzpomenout na název , protože jsem viděl film kdysi v sedmdesátých letech .


Safián
10. 03. 2019
Dát tip

Ne Čínu, ale čínskou poezii mi připomněl spíš měsíc.


K3
09. 03. 2019
Dát tip

Myslel jsem, že myslíš film Onibaba, ale  teď jsem zjistil, že to natočil někdo jiný, tak nevím.


Musaši
09. 03. 2019
Dát tip

Štírko ,

ale o to se pouze může jednat , ale taky nemusí . Jen at´si každý představuje , co chce . Mám rád nejednoznačná dílka s otevřeným koncem .


Štírka
09. 03. 2019
Dát tip

Tak si myslím, že jsi to, že se jedná o pocity z neobjasněného konce Ďatlovovy výpravy  před 60-ti lety, mohl dát do předmluvy...


Musaši
09. 03. 2019
Dát tip

Kurosawovy filmy miluju , ale zrovna tento jsem neviděl . Mně se samozřejmě líbí hlavně jeho filmy o samurajích . Nejvíc "Maska" (to je starý ještě černobílý film o samurajovi , který měl nasazenou masku a zmokl v ní a ona mu pak přirostla k tváři . Ted´si vzpomínám , že se asi spíš ten film jmenoval Jáma ) a " Kagemuša" .

Jestli se jako spisovatel zajímáš o magii a šamanismus a jsme u těch kočkovitých šelem , tak to funguje tak , že se může část šamanovy duše přivtělit k duši tygra , levharta nebo jaguára a tuto šelmu pak svou vůlí ovládat . ...Jako námět na povídku by to bylo dobré , ne ? A v Africe jsou zase tzv . " krokodýlí čarodějové " . Ti se zase přivtělují do krokodýlů .


K3
09. 03. 2019
Dát tip

Znáš ten film Akira Kurosawy? Je právě o původních obyvatelích Sibiře. Je tam toho dost nevysvětlitelného.


Musaši
09. 03. 2019
Dát tip

Ale to o těch samojedech žádná fantazie není . Mám totiž všestranné zájmy a občas čtu i antropologickou literaturu .


K3
09. 03. 2019
Dát tip

Musaši, občas s nádechem, takže to je spíš jako skutečnost. Ale fantazie může být přece všechno co si vymyslíme...


Musaši
09. 03. 2019
Dát tip

Máš pravdu , Norsko . Život před násopravdu staví spoustu divných otázek , na které je těžké odpovědět .


Musaši
09. 03. 2019
Dát tip

K3 ,

moc ti děkuji za tvé komenty . Potěšily mě . Je vidět , že jsi člověk s fantazií . Píšeš i povídky v žánru fantasy ?

Jako člověku s fantazií ti popíšu podivné chování původních obyvatel Sibiře - Samojedů . - Kdysi dávno , když tento národ ještě zcela ovládal šamanismus , považovali tito domorodci tygra nikoli za zvíře , ale za jakousi mystickou bytost . V rámci svého magického myšlení považovali tygra za " ctihodného starce " , nebot´ se jim jeho pruhy jevily jako vrásky .  Když tygr občas ulovil a sežral nějakého příslušníka jejich kmene, vydal se šaman po tygřích stopách přesvědčit  "starce " , aby nechal jejich kmen na pokoji . Zda byli šamani v těchto svých výpravách úspěšní a kolik  " ctihodných starců "přesvědčili , to ale nevím .


Musaši
09. 03. 2019
Dát tip

Štírko ,

z téhle básně opravdu žádný závan romantiky nečiší . Ale ani z Ďatlovovovy výpravy a z toho , jak dopadla , žádný závan romantiky nečiší .U části nahých nebo polonahých mrtvol bylo jako příčina smrti uvedeno podchlazení , ale u několika jiných mrtvých osob to bylo rozdrcení částí těl neznámou silou , o takové intenzitě , jakou není schopen vyvinout žádný člověk . Tygr by ji ale schopen takovou sílu vyvinout , protože je několikanásobně sinější než člověk . Bengálský tygr , který váží tak 150 až 200 kg ,(samec) dokáže zabít buvola pouhým úderem tlapy .Jakou sílu tedy musí mít sibiřský tygr , který může vážit 400 kg i více ?  Problém ale je , že se kolem mrtvol nenašly žádné stopy . Ani tygří ani lidské .


Norsko 1
09. 03. 2019
Dát tip

Padat mohou, ale proč stopují tygra? Proč jsou nazí? Na Sibiři žádný nahý lovec nepřežije, to je absurdní. Ty jsi žena?


K3
08. 03. 2019
Dát tip

I Akira byl mistr básník:).


K3
08. 03. 2019
Dát tip

Teď jsem si uvědomil název. Vždyť oni ti lovci mohou být náměsíční, kteří padají do studny. Něco jako krysařovo vábení píšťalou.


K3
08. 03. 2019
Dát tip

Báseň se mi líbí. Tím ale nechci říct, že jí rozumím. Ale vyvolávé ve mě představy. Tak řeba při první jsem si vzpomněl na stopaře Děrsu Uzala. Jak na knihu, tak na film, obojí výborné. Nazí lovci by mohli být pomalovaní tukem poti mrazu a pod šamanovým vlivem, který je ochrání. Ponechané A možná značí různé možnasti výkladu. Třetí je velký kontrast, jako zcela z jiného soudku. Ale krásně poetická, působí jako ozdoba. Až tam ale pociťuji tu zimu. Je tajemná a mrazivá, až hororová.

Podíval jsem se na záhadu o které se zmiňuješ. V tom případě by lovci mohli být něco jako vetřelci se kterými si příroda a všechhno co do ní patří náležitě poradí.

Ale jsem fantasta, takže vžechno může být naprosto jinak.


Štírka
08. 03. 2019
Dát tip

Ptala jsem se na jediné slovo.... a vlastně: nevidím důvod,proč bych ten kousek básně měla vůbec- s něčím, na hony vzdáleným- spojovat...-leda, že by celá báseň vlastně vzala počátek ve vzpomínce na konec Ďatlovovy výpravy... a to  by tak být vlastně mohlo....

PS: pád do "Tvé" měsíční studny by byl pro většinu "nezvěstných" asi vysvobozením... Jejich osudy bývají mnohem horší a nečiší z nich ani malý závan romantiky...


ysslandia
08. 03. 2019
Dát tip

Ha iste pokial človek nemá diagnózu na rozdvojenia osobnosť však moja...ale odpúšťam ti nebyť teba zdochneme od nudy 


Lerak12
08. 03. 2019
Dát tip

A jí si to JEN užívám.


ysslandia
08. 03. 2019
Dát tip

recyklácia motívov nie je poézia, je to iba remeslo, v tom súhlasím. Si remeselník, no... 


Musaši
08. 03. 2019
Dát tip

zeledo ,

myslím , že dnes už je celkem přežitek chovat se příliš genderově . Nechávám na každém , jestli mě považuje za ženu nebo za muže . V rovnoprávném světě už tato otázka není až tak podstatná .


ysslandia
08. 03. 2019
Dát tip

Áno, ja sa páčim každému. čaro osobnosti. škoda, že to nepoznáš. šťastný let.


Musaši
08. 03. 2019
Dát tip

Leraku ,

já dělám pro POEZII , co mohu . Až do strhání těla a vše , co tady tak po různu podnikám , dělám pro poezii .


zeleda
08. 03. 2019
Dát tip

Musaši, je mi úplně jedno, jestli jsi muž, či žena. Trvám na tom, co jsem psal. Ona dáma, která je nyní v centru pozornosti, je jen zatrplklý duševní mrzák. Posílám jí také avi, aby jí to nebylo líto. Tímto zde na diskusi končím. Pokud tu bude tato xenofobní osoba, která se zřejmě zalíbila i adminovi, nemusím tu být já. měj se a přeji úspěch. 


Lerak12
08. 03. 2019
Dát tip

 Poezii, Musaši. POEZII!


ysslandia
08. 03. 2019
Dát tip

mám rada tvoje lesbické sklony. Naozaj Sú dojímavé


Musaši
08. 03. 2019
Dát tip

Jistá dáma , o které už nechci mluvit , tě právě oslovila pod " Papír a kámen" . Ale jestli ti můžu poradit , ani to nečti a přečti si radši něco hezčího .

Jaksi se to tady dneska zvrtlo . Pro samé diskuse ani nemám čas psát kritiky na panelu a taky si přečíst něco hezčího než komenty jisté dámy .


zeleda
08. 03. 2019
Dát tip

Musaši, abychom zbytečně nedebatovali. Už jsem několikrát ve svých komentářích zdůrazňoval právo na svobodu tvorby. Je to v licenci toho, kterého autora. Nemám rád mantinely. Preferuji osobní výpověď třeba i na úkor formy.  Tak píšeš i ty.  Něco se mi líbí, něco ne. Ale jako autora, na rozdíl od mnoha a mnoha jiných tě však musím uznat a brát na vědomí. 


Musaši
08. 03. 2019
Dát tip

zeledo ,

já to ale vidím podobně jako ty . Mrzelo by mě , kdybychom si nerozuměli .Neposlal jsem ti to avi z nějakého škodolibého zadostiučinění . Chtěl jsem ti jen na konkrétním případě ukázat , že člověk se může mýlit , když vidí situaci nějaké básně jako beznadějnou.Já taky určitě nevidím potenciál některých básní hned při prvním čtení . Dokonce se mi stává dost často , že některým dílkům dám tip třeba až po třetím nebo čtvrtém čtení . Některá báseň se otvírá dost pomalu a myslím si , že to je právě třeba básnička  " Náměsíčně " .


Musaši
08. 03. 2019
Dát tip

Štírko ,

tato básnička může mít různé výklady . Zkus si třeba přečíst , co mi napsala Philogyny a co jsem jí já odpověděl . - Je to ale imaginativní text a já budu jenom rád , když v něm různí čtenáři najdou různý obsah .

Moc ti děkuji za chválu a za tip .


zeleda
08. 03. 2019
Dát tip

Musaši, já ti to přeci přeji, taky jsem psal, že pokud se to nelíbí mně, bude se to líbit jiným. Já v žádném případě nejsem háklivý na počet tipů u svých děl. Tipy spíš vypovídají o čtenářích, než o autoru. Určitě se mi zase bude některá z tvých dalších básní líbit.

Pokud dostanu Tip, jsem rád, pokud ho nedostanu, nic se neděje. V životě jsou přeci  důležitější věci a priority, než tenhle litweb. Nechci ho podceňovat, ale v žádném případě ho nepřeceňuji.

 


Štírka
08. 03. 2019
Dát tip

Proč padají-nezvěstní.... ? Je to asi k ničemu nad tím přemýšlet.... :-)

Báseň čtu bez a-a...Líbí se mi...t*


Musaši
08. 03. 2019
Dát tip

a2a2a ,

děkuji za vysvětlení . Čínskou poezií jsem se kdysi zabýval velmi intenzivně , ale když jsem psal tohle , ani jsem si na čínskou poezii nevzpomněl . Je ale možné , že dávná četbě utkví člověku v paměti a pak ho ovlivňuje mimovolně , aniž by si to uvědomoval .


Musaši
08. 03. 2019
Dát tip

zeledo ,

říkal jsi , že tahle báseň není nic moc , ale ona je Písmáku tak zhruba 24 hodin a už má 10 tipů a jeden výběr . A nelze vyloučit , že se ta bilance ještě zlepší .


a2a2a
08. 03. 2019
Dát tip

Ne, já báseň nesituuji do Číny ani náhodou, jen mi ten krásný způsob básnění připomíná starou čínskou poezii, úsporný verš, který jde na dřeň přírodě a lidem s ní spjatými.


Musaši
08. 03. 2019
Dát tip

a2a2a ,

jsi už druhý , kdo tady situuje děj básně do Číny . Ale Ďatlovovova výprava se přece ztratila v Rusku , ve Sverdlovské oblasti na Urale .Ale at´ si každý situuje děj básně , kam chce .

Může to být třeba i šamanská báseň , jejíž děj se odehrává v paralelním světe . Nechci klást fantazii čtenářů nějaké překážky .

Moc děkuji za výběr a tip .


Musaši
08. 03. 2019
Dát tip

Philogyny ,

ohromila jsi mě svými znalostmi světových záhad a budeš asi jediná , kdo pochopil souvislost básně s touto světovou záhadou . Ano - i touto podivnou událostí z roku 1959 jsem se nechal inspirovat , i když inspiračních zdrojů bylo víc .


Musaši
08. 03. 2019
Dát tip

Safe ,

v Číně by se to mohlo odehrávat také , protože i tam žije tygr sibiřský - ussurijský - panthera tigris altaica , o kterém v básni píšu  .


a2a2a
08. 03. 2019
Dát tip

Musaši, ty jsi ale paličatá.  Zase ta tvá škaredá zájmena a nadbytečné spojky. Bez dvakrát ...a... a ...jim..., tak to bude briliant. Je to takový lyrický obrázek až na pomezí staré čínské poezie. Moc se mi líbí.

           Uprostřed tajgy

           mráz

 

           Pomalovaní nazí lovci

           stopují tygra

           oštěpy jim přimrzají k dlani

           chodidla se boří do sněhu

 

           Měsíc je studna

           do které padají

           nezvěstní


Musaši
08. 03. 2019
Dát tip

Evo ,

kdyby v básni nešlo o skutečně velký mráz , tak asi šedesát stupňů pod nulou , řekl bych ti  : přihořívá !    Děkuji . 


Musaši
08. 03. 2019
Dát tip

Díky , Leraku ,

ale nevím , co sis užil . Vžil ses do role lovců nebo do role tygra ?


Musaši
08. 03. 2019
Dát tip

Díky , Radovane .  - Tak stručné a výstižné kritiky mám rád .


Musaši
08. 03. 2019
Dát tip

Díky , Radovane .  - Tak stručné a výstižné kritiky mám rád .


Musaši
08. 03. 2019
Dát tip

Díky , Radovane .  - Tak stručné a výstižné kritiky mám rád .


Philogyny
08. 03. 2019
Dát tip

Nevím proč, ale připomenula mi Ďatlovovu výpravu.


Safián
08. 03. 2019
Dát tip

Pěkná báseň. Připomíná mi starou čínskou poezii. Jen ta 2 a jsou navíc.


zvedavec
07. 03. 2019
Dát tip

no, je tajomstvom, na čo si myslel Ty, Musaši

:) vedela by som dať tejto básni význam - vzhľadom na Tvoje slová: "oni si věří" a vzhľadom na to, čo si podotkol o požiadavkách miestnej kritiky

v takom prípade je zaujímavá posledný verš

myslím, že v tejto básni nájde každý to, čo chce


Lerak12
07. 03. 2019
Dát tip

Prožitek a užil jsem si.


Má to koule!


Musaši
07. 03. 2019
Dát tip

To oni sami o své vlastní vůli se neoblékli , myslí si totiž , že magické ornamenty , které pokrývají jejich tělo je ochrání nejen před mrazem , ale i před tygrem . Oni si věří .


Musaši
07. 03. 2019
Dát tip

zeledo ,

já jsem tady jaksi odsouzen k tomu , abych psal "hybridní básně" . Fakt je ten , že "minimalismus - škrtálismus" není jen požadavek kritiky , ale že je to móda , která opravdu letí . Móda si přizpůsobí vědomí lidí k obrazu svému a netýká se to jen odívání , týká se to právětak třeba populární hudby , filmů , slovníku , způsobu chování atd . Móda se týká i poezie , třebaže té holduje opravdu jen velmi malé procento populace . Dokonce někteří přední liteární teoretikové jako třeba Oga Stehlíková zdůrazňují , že dnešní poezie je pro ně samé především a na prvém místě módní záležitost. Já se tudíž musím přizpůsobovat módě , pokud chci lidi oslovit , jen nenápadně musím do svých hybridních básní vložit něco zcela jiného než to , co se tam běžně vyskytuje . Módnost dobových výrazových prostředků ? - Budiž tedy , ale obsah bude můj .

Jsem velmi zvědavý , zda v téhle básničce vůbec bude někdo něco hledat a pokud ano , tak co v ní najde . 


Dagmaram
07. 03. 2019
Dát tip
Kruci Musaši, mohl si je přioblíct do té tajgy :-) nebyli to spíš místní striptéři. :-)

zeleda
07. 03. 2019
Dát tip

Musaši - teď jsi to přesně vystihl. "Píši to, co se po mně chce."Já zvysoka kašlu na to, co by se po mne tady chtělo. Píšu to, co chci já. A taky kašlu na rádoby intelektuální kritiky. Neříkej, proboha, že píšeš jen podle místního vklusu. To bys mne zklamal. Každý text je přeci osobní výpovědí autora. A protože zde máš celou řadu moc pěkných textů, tak tvé vyjádření, že píšeš podle požadavků místní kririky, neberu moc vážně. Ostatně, pokud beru některé komentáře, třeba  i místních "redaktorů", musím bohužel říci, že postrádají především tu potřebnou odbornost a taky nutnou míru empatie, bez které se jen těžko napíše správná kririka. Ale bohužel jsem tu se svými názory spíš osamocen. A raději to nebudu dál rozvádět, zase bych vyvolal dlouhou diskusi a byl zde za blbce. 

Taky píši na objednávku. Ale to na smlouvu a za peníze. To je něco jiného. Pokud člověk tu zkušenost má, tak proč ne. 


Musaši
07. 03. 2019
Dát tip

zeledo ,

děkuji za názor . Já na žádné své básničce nikterak nelpím . Zůstává tu pouze to , co vyberou sami čtenáři . Já si zatím myslím , že ta báseň je velmi dobrá proto , že přesně splňuje požadavky místní kritiky . Dokonce bych řekl , že touto básní přesně plním to , co se tady po mně chce .


zeleda
07. 03. 2019
Dát tip

Musaši, tentokrát se zdržím, nic ve zlém, ale připadá mi to, že tohle jsi psal, jen abys něco napsal. Jinak mám tvou tvorbu docela rád. Některé básně mají vysokou úroveň. nezlob se, ale tahle ne. 


Musaši
07. 03. 2019
Dát tip

dadadiku ,

díky za típek .


dadadik
07. 03. 2019
Dát tip

:)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru