Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

V záhledy volá snivce

17. 03. 2019
3
3
422
Autor
Movsar

Tlapiko a Mamlásek

Pátečnímu odpoledni vyrazil opar z deště. Kočička Tlapiko a pejsek Mamlásek raději zůstali doma, protože pejskové a kočičky vodu tuze rádi nemají. To tři černé kamarádky ze země Togo se vydaly městem, vlhká atmosféra jim připomíná zelené pahorky africké. A jedna má žluté lízátko ngogo, pochoutku z hrošího mléka. Tlapiko a Mamlásek by kapku hrošího mlíka rádi, ti mlsní kamarádi.


Na známou adresu

Není to tu žádná Copacabana, písek nepálí polonahaté holky do bosých nohou. A když se rozprší, tak to na nábřeží i klouže. Bídný kus světa. Ale i tady můžeš hledat krásu proutkem poezie. A pak to nad kyselým čajem z pytlíku sepsat a poslat na známou adresu: Jindřišská šestnáct, tři jedničky padesát.


V záhledy volá snivce

Svým mocným břichem tarasí cestu chodcům a v záhledy volá snivce. Ženská v Quadriu. V její řeči břicho je život. Hormony a tučná krmě ji učinila živlem, záplavou dveří a úzkých ulic, tučnou krmí snivců.


Pražský Cicero

Chodníkem pod Quadriem pochoduje tam a zpět neklidný samomluvec. V plášti pod kolena, s kyticí vztyčenou k mrholení v ruce. Pozván dobrou společností k sobotnímu obědu chystá si projev, ten pražský Cicero. Inventio, elocutio, dispositio, memoria, tím už vládne; až prohloubí actio, teprve začne divadýlko.


Evangelium kulaté zadnice

Tlusté prdýlky ženských jsou důkaz, že se světem se to má dobře. Že je dost jídla, volného času i prostoru. Nejsem netečný k tomu svědectví, té dobré zprávě, evangeliu kulaté zadnice. A tak v nábožném vytržení pozoruji, jak se kutálejí ulicemi měst, prohýbají v džínách, třesou v lehkých sukních. A když je člověku dopřáno, některá se vysoko vystrčí a hnědavým pohledem své svědectví odpřisáhne.


Neděle počesku

Zatímco někde v Mexiku kartely svádějí krvavé bitvy o vliv nad trhy s heroinem, na opačné straně světa se dívenka probouzí do neděle. Čeká ji kakao a Studio Kamarád. Sladký čas nekončícího dětství. A zatímco tam někde v džungli se muži tetovaní i ve tvářích právě teď po aztécku čtvrtí, neboť nedošli souhlasu nad společnou věcí, v chomáčcích chmýří pod paží dívenky ještě spinká medvídek. Zanedlouho ho probudí. Vždyť už začne Studio Kamarád.    

 


3 názory

Movsar
19. 03. 2019
Dát tip

děkuju, goro. a zdendo, nerozumím, vždyť přece píšu o andílcích.


Gora
17. 03. 2019
Dát tip

Kyselý čaj a známá adresa:-)) a neděle se Studiem kamarád a medvídkem:-)

Nejvíc slůvko - tuze /jako z Dášeňky/.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru