Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Autistka Greta

19. 03. 2019
10
43
2249
Autor
bixley

Světem hýbe šetnáctiletá Greta Thunbergová. Leží jí na srdci globální oteplování a je pro zastavení tohoto nepříznivého vývoje ochotna udělat cokoliv.  Sedla si každý pátek před švédský parlament a inspirovala tím miliony mladých lidí po celém světě. 

Spousta politiků, ba i politologů to nemůže rozdejchat. Například Petr Robejšek se zamýšlí nad tím, jak je možné, že šestnáctiletá dívka, navíc s Aspergerovým syndromem, tedy formou autismu, dokáže ovlivnit politiky, kteří zpravidla neberou ohled na to,co lidi chtějí.

Jak petr Robejšek píše, "Aspergerův syndrom je varianta autismu, která se projevuje stereotypním chováním, omezenými zájmy a nedostatečnou schopností porozumět řeči těla ostatních lidí. Česky řečeno to znamená, že si postižený prostě mele svou, aniž by bral ohled na to, s kým právě mluví a jak na to ten člověk reaguje."

To mě zaujalo. Ano, takzvaně zdravý člověk by to asi dávno vzdal, kdyby neviděl patřičný efekt. Ale Greta  se nedala ničím odradit a mele stále svou, už svou tichou vodou vymlela břehy mládeže na celém světě a vystoupila i na konferenci o klimatu v Katowicích. 

Ale dá se to vyjádřit i jiným citátem či příslovím: kdo chce zapálit, musí sám hořet. To řekl zakladatel NKVD Felix Edmundovič Dzeržinskij, možná i sám Lenin. Ale to nevadí, i z těchto lidí občas vypadlo moudro. A Greta opravdu zapaluje. 

Nezbývá než této dívce popřát hodně štěstí. Ať žije autistka Greta! 

 


43 názorů

K3
19. 01. 2022
Dát tip

Mrzí mě, že mi tohle uteklo. Tak alespoň teď.

Ať si říká kdo chce co chce, ale ona to spustila. To jí nikdo nevezme. Vytřela státníkům zrak. Teď už je jenom před tím, a po tom. Předtím se o tom samozřejmě taky mluvilo, ale pořád to téma bylo jako na vedlejší koleji, jen jako takové hraní si na to. Potom se to začalo brát opravdu vážně. Na uštěpačné poznámky tady neberu vůbec zřetel.


bixley
13. 02. 2021
Dát tip

Lidi na to bohužel přijdou, až bude tak sucho, že nebudou mít co pít a voda z roztálých ledovců smete všecko, na co přijde. Jako teď v Indii. Ale to už bude pozdě.


Aru
13. 02. 2021
Dát tip

vlastně Gretu docela chápu, jen její snažení prostě nevidím jako něco co někam povede... protože prostě lidi se budou vždycky smát těm, kteří jsou až příliš odlišní


bixley
13. 02. 2021
Dát tip

No jo, to by ti miliardáři museli být všichni filantropové jako Bill Gates. Ale ukazuje se, že příroda se ujala záchrany sebe sama.


Aru
13. 02. 2021
Dát tip

já bych chodil :D

jedna věc je chodit do parlamentu, druhá je, že za X let propadne nejspíš depresi, protože korporace prostě porazit nelze, ne v tomto světě, tenhle svět je postavený na penězích, ne na ideálech. ten kdo má moc a vliv, i když mluví neustále jak je důležitá ekologie to stejné tvrdí jenom proto, že je to v módě. dost pochybuju, že vlastníky miliardových společností to skutečně zajímá, k čemu jsou člověku jako jednotlivci miliardy amerických dolarů? kdyby takoví lidé chtěli opravdu něco udělat, tenhle svět by už dávno vypadal jinak


bixley
13. 02. 2021
Dát tip

Dětí v tom věku s "Aspergerem" je jistě víc. A nechodily tam.


Aru
13. 02. 2021
Dát tip

být 16ti letou holkou ze Švédska s aspergerovým syndromem, taky bych chodil každý pátek do švédského parlamentu. to prostě k tomu věku patří :D


Prosecký
13. 02. 2021
Dát tip

Ať se nebojí. Ovšem největším problémem životního prostředí je lidstvo. Lidí je prostě příliš. Většina z nich (odhadem 7,5 miliardy z těch aktuálních 8)není žádným přínosem, jenom jedí, pijí, množí a vyhazují kolem sebe plastový odpad.  Při setrvalém růstu počtu obyvatel to prstě nemá dobré řešení, i kdyby Gréta přeplavala celý Atlantik.  


srozumeni
17. 04. 2019
Dát tip
***

bixley
25. 03. 2019
Dát tip

Taky díky.


Petr333
25. 03. 2019
Dát tip

Ten příběh znám z periodik. Jsem rád, že někdo na písmáku reflektuje i reálný život a ještě přidá nenásilně svůj názor. Pro mě příjemné čtení. Petr.


bixley
21. 03. 2019
Dát tip

Díky, agáto a srozumeni. :-)


agáta5
21. 03. 2019
Dát tip

:) jj


srozumeni
21. 03. 2019
Dát tip
***

bixley
20. 03. 2019
Dát tip

Tyhle země mají vždycky za Evropou a Amerikou pokud jde o ekologii minimálně padesát let zpoždění. Nezbývá než doufat, že se tam časem narodí taky někdo, kdo jim otevře oči... :-)


taky třídím...žárovky jsem nahradil LED s desetinovou spotřebou...pod každým okapem mám sud na vodu...to jsou možnosti u nás...ale co Čína? Indie? Na to studentské demonstrace ani politické summity nestačí.


bixley
20. 03. 2019
Dát tip

To samozřejmě souhlasím. Já pečlivě třídím plasty, už je skoro ani nekupuju, jím převážně domácí potraviny, které se nedovážejí, letadlem poslední dobou necestuju... a čeho jsem dosáhla?


jenže o to právě jde...pomocí facebooku se dnes může stát Johankou z Arcu... vylákat davy studentů do ulic... ale aby se změnil svět, může začít každý u sebe. Není potřeba apelovat na politiky.


bixley
20. 03. 2019
Dát tip

To je sice pravda, plasty zamořují zeměkouli, ale skleníkové plyny, které způsobují právě to globální oteplování, vznikají z elektráren na uhlí a z aut. A ze spousty čínských továren atd. Je otázka, jestli ona si všecky ty detaily o dovozu banánů uvědomuje. 



bixley
20. 03. 2019
Dát tip

Díky, Goro. myslím, že každý z nás by měl usilovat o něco vyššího, co přesahuje čistě jeho zájmy. :-)


Gora
19. 03. 2019
Dát tip

Už jsem o ní slyšela, zajímavé, každý, i postižený člověk může, jak je názorně vidět, dát společnosti něco k obecnému dobru ze své individuality:-)


Kočkodan
19. 03. 2019
Dát tip
Já musím hlavně říct, že jsem opak Evženie a zatím vím jen o existenci té Švédky. Ale něco si přečtu.

bixley
19. 03. 2019
Dát tip

Díky, Evži. Mně ani tak nešlo o to, že by mohla ovlivnit samotné politiky a přimět je k činu, ale především o to, že se jí podařilo ovlivnit vrstevníky, kteří se začali tím pádem zajímat o závažnější témata. V tom vidím její hlavní pozitivum.


Četla jsem o ní hned, jak to začalo. Velice mě to zaujalo tak sleduji i pokračování. 

Pro porovnání názorů bych doporučila úvodník od Marka Stoniše v Reflexu č. 10.

I tam je hodně zajímavých názorů. A ty mi připadají velice zajímavé.


bixley
19. 03. 2019
Dát tip

Tím chceš říct, že ani ta Švédka?


Kočkodan
19. 03. 2019
Dát tip
Já jsem si hned vzpomněl na psíka stejného jména, kterého si pořídili sousedi vedle našeho rodného domu. My máme všichni psy rádi, ale tento čtyřnožec nám výjimečně k srdci příliš nepřirostl.

bixley
19. 03. 2019
Dát tip

Jednou dojde všude...


V Izraeli taky mají málo vody, a jaká je to prosperující země...


bixley
19. 03. 2019
Dát tip

Až na to, že nebude ta voda...


není třeba, teplé počasí se stěhuje k nám...ušetříme za topení a za zateplování domů...:o) budeme pěstovat tropické ovoce...samá pozitiva...


bixley
19. 03. 2019
Dát tip

Tak se tam odstěhuj!!!


spousta národů dokáže přežít v poušti...a kdo to nedokáže, bude nahrazen odolnějším živočišným druhem. to je naprosto normální vývoj už miliony let.


bixley
19. 03. 2019
Dát tip

O existenční problémy veškeré mládeže se stará někdo jiný. :-)


Bystroočko
19. 03. 2019
Dát tip

Áno, "normálny človek" by to po pár pokusoch vzdal, lebo bližšia košeľa ako kabát, teda rieši svoje "malé" existenčné problémy. Povaha jej choroby ju však nepustí vzdať to. A o jej existenčné problémy sa stará niekto iný.


bixley
19. 03. 2019
Dát tip

Ale Gretě nejde o deštné pralesy, ale o globální oteplování. Až všecko uschne kvůli zvýšeným teplotám, tak už potom nebude zalívat co.


rozdílnost je pouze zdánlivá. Líbí se mi krédo "mysli globálně, jednej lokálně" . Právě ty kytky na školní chodbě jsou dobrý příklad "lokálnosti"...


bixley
19. 03. 2019
Dát tip

To jsou dost rozdílné věci. O deštných pralesech se dovídají ve škole a v televizi, ale k tomu, aby zalili kytky nebo umyli nádobí je doma zřejmě nikdo nevede. 


někde jsem četl:

Studenti rádi bojují za zachování deštných pralesů, ale aby zalili kytky na chodbě školy, to nikoho z nich ani nenapadne...


bixley
19. 03. 2019
Dát tip

Díky, Leraku.


Lerak12
19. 03. 2019
Dát tip blacksabbath

Ten "příběh" znám. Prima fejeton.


bixley
19. 03. 2019
Dát tip

Díky, Revírníku, že jí dáváš za pravdu.


revírník
19. 03. 2019
Dát tip blacksabbath

Souhlasím. Ať se nebojí, a taky ať v tom nezůstane sama. Na nich, na mladých záleží, co bude dál. Oni jsou v právu, jedná se přece o svět jejich a jejich dětí.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru