Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Príjemné slnečné popoludnie

23. 03. 2019
9
22
1221

Ihrisko, lavičky, bufet, kyselka, obklopené lesmi.

Tatino s dvoma deťmi. Odhadujem vek, dievčatko ledva rok, chlapček menej ako tri. Chlapček reve, chce ísť k potoku.

Tatino potichu trpezlivo vysvetľuje: „Musíš počkať, mamina išla pre polievku a langoš.“

Naozaj trpezlivo, možno desaťkrát zopakuje a vysvetlí, prečo nemôže ísť k potoku. Dievčatko sa tmolí pri piesku, zostalo by bez dozoru.

Malý vrieska, dostane dve-tri po zadku s komentárom:„Teraz si už spokojný?“

Jačí ďalej.

Na obzore mamina, tatino sa vydáva smerom k nej, s obidvomi deťmi za ruku. Chlapček sa myksuje, vzpiera, vytrhne dlaň a uteká.

Ocko bez kriku, sám pre seba utrúsi:„Tak sa utop! Serem na teba!“

Fandím jemu. Vyčerpal všetky možnosti mierovou cestou. Naozaj.


22 názorů

áno, vnímala som to ako komickú situáciu, škoda, že to vyznelo drsne a vyvolalo negatívne reakcie voči tatinovi, čo už


Lakrov
08. 04. 2019
Dát tip

Trochu drsné, zdá se mi, ale věřím, že skutečně odposlechnuté,  a že to v té reálně situaci ani tak drsně působit nemuslelo, spíš komicky.  Ze psaného záznamu ta nadsázka ovšem není dost patrná.  


Petr333
25. 03. 2019
Dát tip

Klid a domluvy přesně, ale někdy to fakt bylo těžký to ustát. Je zajímavý, že i Tvoje holky /stejně jak ti naši kluci/ lecoc docenili až...


Petrtritritri, teším sa...aj na dievčatá platil kľud, doteraz spomínajú, že by radšej dostali jednu po papuli, ako tie moje nekonečné rozhovory, až neskôr tento prístup ocenili


Petr333
25. 03. 2019
Dát tip

Jo a taky absolutní souhlas s komentem marcely. Na křik kluků se vždy u nás osvědčil klid.Ale chápu že každý to má - /měl/ jinak.


Petr333
25. 03. 2019
Dát tip

život sám... velmi tomu taťkovi rozumím, už brzy přihodím o těch našich výrostcích něco podobnýho. :)


vďaka, Marcela, som rada, že si napísala svoj názor, len som mala potrebu zastať sa otca,málo takýchto trpezlivých stretám, ako bol tento, ak sú ešte trpezlivejší, som len rada


Marcela.K.
25. 03. 2019
Dát tip

gabi, zajímal tě názor všetkých... tak jsem napsala ten svůj na text, jak tu visí. Netřeba ho dovysvětlovat. Je mi celkem jasné, že ten otec by asi na své dítě nenasr...

Jenže to je to, co mě vytáčí...

Měla jsem tři děti a samozřejmě byly situace, kdy bych vyletěla z kůže, ale říci toto?

Jednou si můj mladší syn lehl v samoobsluze na zem a řval, chtěl bonbony, které jsem mu odmítla koupit. Byl mu asi rok a půl, starší, pětiletý se jen díval. Zaplatila jsem u pokladny, mladšího nechala řvát na zemi. staršího poprosila ať pohlídá za kasou nákup. Vrátila jsem se v klidu, zvedla to ho vzteklýho uřvance a odnesla ho do auta. Žádný výprask, ani řvaní. Jen klidné ne a odměřené chování. Výsledek? Už to nikdy neudělal, věděl, že mu nějaké lehání si na zem nepomůže.

Musím podotknout, že ještě lépe takové situace zvládal můj muž, který, když viděl, že mi tečou nervy, dokázal srovnat děti sám a nikdy na ně "nesral". To vím zcela jistě. Je kliďas a má velký dar - děti i vnoučata ho za to milují...a poslechnou ;-)


ročné dieťa v náručí a divoké chlapča, ktoré by pri potoku nestálo a nepozeralo sa ako tečie vodička...a záver som začula iba ja, povedal to portichučky sám pre seba a samozrejme, že len čo odovzdal malú mame, bežal za ním

 


Marcela.K.
25. 03. 2019
Dát tip

Nevyčerpal. Nefandím mu. 

Copak dospělý chlap neunese roční dítě v náruči?

Prostě línej otec, kterej čeká, až mu žena donese langoš pod nos, mezitím namlátí synovi a závěr... no nemám slov.


nie, Luboš, neserem :) rovnako na zvedavcov, zaujímajú ma názory všetkých


zvedavec
23. 03. 2019
Dát tip

aj ja vnímam "jemu" ako zdôraznenie pri výbere z možností


Kočkodan
23. 03. 2019
Dát tip
Gabi, to chce šampaňské – my jsme se v něčem shodli! Mám úplně stejný názor na použití „jemu“ v případě popisované interakce mezi otcem a jeho potomkem. Doufám, že mi na můj názor nes... ;-)

vďaka za názory, všetkým

mohla by som upraviť, ale jemu mi príde také dôraznejšie - že práve jemu, nie prckovi...mu by tam tak zaniklo, si myslím


Andělka1
23. 03. 2019
Dát tip

Nejen v dnešní době či dnes běžné scénky nejen v príjemném slnečnom popludni.Dítě je v jostém zcela normálním období. MYSLÍM SI TEDY JÁ. Od dob, co děti existují....HI..HI...JENOM SE MĚNÍ S DOBOU REAKCE DOSPĚLÝCH.


Kočkodan
23. 03. 2019
Dát tip
Jé, tak tohle by pro moje nervy nebylo. Asi to osud moc dobře věděl, když mi zařídil bezdětnost... A osobně sa domnievam, že to tatino s tím utopením a jeho případnou nulovou aktivitou a zájmem nemyslel tak úplně vážně. ;-)

8hanka
23. 03. 2019
Dát tip

:)

 


ysslandia
23. 03. 2019
Dát tip

iba také malé "kozmetické " poznámky-Chlapček sa myksuje, vzpiera,- skôr by som asi použila slovo myká, vzpiera / aj keď aj myksuje je správne.../ rovnako fandím jemu- Fandím mu. / - toť len naozaj malé poznámôčky, ktoré sú mi foneticky asi prijatelnejšie. 


revírník
23. 03. 2019
Dát tip

Já taky (jestli se do toho můžu míchat) fandím jemu.


zvedavec
23. 03. 2019
Dát tip

slabý otec


Alegna
23. 03. 2019
Dát tip

 posílám úsměv, mírová cesta mě pobavila :-)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru