Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Soutěže

24. 03. 2019
4
9
957
Autor
bixley

Aniž si to uvědomujeme, soutěžíme od útlého dětství. Ve školce to má ještě podobu hry typu „Kdo bude první v jídelně?“ Postupně se ale dětská hra mění v boj o uplatnění. Soutěžíme o přijetí na střední školu, o přijetí na vysokou školu, potom soutěžíme o pracovní místo, dokonce o partnera či partnerku atakdále. Život je vlastně jedna veliká soutěž.

Někteří lidé ovšem soutěží jaksi navíc. Třeba pro zábavu při různých sportovních kláních, nebo pro peníze v televizních vědomostních soutěžích. Někteří zas chtějí vědět, zda má jejich tvůrčí činnost nějakou hodnotu, a proto obesílají různé fotografické a další soutěže, aby se to prostřednictvím poroty dověděli. Soutěžit se zkrátka dá různými způsoby.

Ale ať soutěžíme jakkoli a v čemkoli, vždycky nás to posouvá někam dál. Hlavním cílem soutěže totiž není vyhrát, ale porovnat se s ostatními a přijít na to, kde je naše místo. Buď si uvědomíme, že něco děláme dobře a že má smysl v tom pokračovat, nebo nahlédneme, že tudy naše životní cesta nevede a začneme se věnovat něčemu jinému.

 

 


9 názorů

bixley
25. 03. 2019
Dát tip

To máš pravdu, Evži, díky.


Měli bychom být soutěživí, ale tak nějak rozumně.- :) /T


bixley
24. 03. 2019
Dát tip

To chápu. :-))) (Smajlík od ucha k uchu)


Kočkodan
24. 03. 2019
Dát tip
Díky, ale já se již předem vyhraných soutěží zúčastňuji vlastně poměrně nerad, bez toho určitého napětí a jisté nejistoty to není úplně ono. ;-)

bixley
24. 03. 2019
Dát tip

Kočkodane, samozřejmě Tě chápu. Měl by ses přihlásit do soutěže o nejvtipnějšího kritika na Písmáku. :-))


Kočkodan
24. 03. 2019
Dát tip
Renato, tudy tvoje cesta nevede, začni se věnovat něčemu jinému. Prosím tě, snad tě nenapadne zuřit, to byl jen pokus o humor. Přece už dávno tušíš, že tě čtu rád. (smajlík, jež by vyhrál skoro každou emotikonovou soutěž)

bixley
24. 03. 2019
Dát tip

Díky, Goro, to je samozřejmě pravda.

Zvedavec: máš pravdu, kritici se můžou mýlit, člověka potom může ocenit jeho okolí, a to má leckdy vyšší cenu. :-)


Gora
24. 03. 2019
Dát tip

Také Písmák je soutěž a nám, soutěživcům, přináší radost.

Hezky jsi to napsala, Renato. 


zvedavec
24. 03. 2019
Dát tip

A niekedy v tom, v čom neuspejeme, môžeme pokračovať ďalej, pretože nielen hodnotitelia, ale my máme slovo (rovnocenného hodnotiteľa).

Zaujalo ma, že v časoch, keď začínala skupina Elán renomovaná kritika o tejto vznikajúcej skupine písala, že "hrajú celkom slušne", avšak vzhľadom na škrekľavý hlas ich speváka, nemajú šancu.

A tiež, môj pohľad je ten, že nesúťaživá spolupráca, dopĺňanie sa, je to "pravé orechové". 

Ale chápem, že súťaži sa aj tak nevyhneme. Ako si napísala, napr. pri výbere partnera, ak sa uchádzame o konkrétnu prac. pozíciu a pod.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru