Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Posmrtný plášť

26. 03. 2019
2
10
334
Autor
Ozzozorba

Posmrtný plášť
 

Je strašný úděl být rubášem. Co je rubáš? Plátno, obepínající mrtvolu jako had na její poslední cestě. Vsakuje do sebe pach mrtvého. Jeho osudem je být s mrtvým, který se bude rozkládat tak dlouho, až z něj zůstanou jen nažloutlé kosti. Ale toto se našemu rubáši nestalo. Jeho osud byl napsán jiným inkoustem. Jednoho dne přišel na hřbitov mladý umělec a vykopal čerstvý hrob. Mrtvý jej nezajímal, vzal si jen „posmrtný plášť,“ do kterého byl nebožtík zabalen. Potom vhodil mrtvolu zpět do díry a jámu zakopal.

Doma napjal plátno do připraveného rámu a přibil jej hřeby jako Krista. Namíchal si červenou, žlutou a zelenou a roztíral barvy na plátno. Zběsile a jako v horečce přidával černou a hnědou a potom žlutou a bílou. Poodstoupil od obrazu a zadíval se. Ale nebyl spokojen, a tak všechno přemaloval oranžovou a počkal, až barva zaschla. Pak namaloval bílé čtverce, růžové trojúhelníky, modré kužely, černé hvězdy a další a další geometrické obrazce, a každý tvar byl bizarnější než ten předcházející. Umělec udělal dva kroky vzad a zadíval se na plátno.

Tentokrát byl spokojen. Uviděl nos a poznával oči. Udělal si čaj, trochu si odpočinul a pak se pustil do dalšího malování. Nanášel na plátno barevné tečky. Žluté, modré, oranžové, bílé. Dílo bylo hotovo. Umělec se usmíval. Z plátna se na malíře dívala lidská tvář. Nebožtík.  


10 názorů

Ozzozorba
11. 04. 2019
Dát tip

:))


Lakrov
10. 04. 2019
Dát tip

> ...do více slov...

Jo, zrovna tomuhle by to prospělo. Ze strašidelna do absurdna a pak zpět k mysteriozně hrůznému výsledku, hledícího z onoho plátna.


Ozzozorba
10. 04. 2019
Dát tip
:) Příště "ujeté" nápady roztáhnu do více slov, ať je pořádná bžunda.

Lakrov
09. 04. 2019
Dát tip

Ujetý nápad, ale hezky zpracovaný. Nebo je to založeno na (byť třeba smyšlené)  "skutečné" události, týkající se někoho slavného?  Tip.  


Ozzozorba
28. 03. 2019
Dát tip
Aha, tedy neseš si na hřbetu tíhu světa. Ale jedno ti povím, když už jedeš ve vlaku, pak ten kufr na zádech jen překáží; do cíle se dostane stejně a ty si můžeš sednout a odpočívat.

Ozzozorba
27. 03. 2019
Dát tip
Čeština, tak jako každý živý jazyk se proměňuje :) Proč si tak úzkoprsý? Život je rej pištících komárů.

Ozzozorba
26. 03. 2019
Dát tip
Ano, správně a spisovně je přibil. Foneticky mi přibíjení zní s tvrdým. Schválně si to zkus potichu, potichoučku nebo v duchu pro sebe říci :) ale gramatika je gramča a tak jsem "hrubku" opravil :)

Gora
26. 03. 2019
Dát tip

Ozzo, tentokrát se mi text moc nezdá... ani myšlenka, jen slabý odvar - snad historie turinského plátna?

přibil

přibyl jej hřeby jako Krista.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru