Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Chovejte se ekologicky !

04. 04. 2019
2
4
232
Autor
Cimanad

Chovejte se ekologicky !

Tak právě tuhle větu slýcháme ze všech stran. Dokonce už i březnové číslo časopisu Active Beauty, které si můžete vzít ve stojanu v DM drogerii vás takto nabádá. V článku Krok za krokem na pomoc přírodě si můžete přečíst zajímavé tipy, jak na to.

Ocituji z něj i pro vás některá doporučení v tomto směru. Je rozdělen do několika částí, z každé vyjímám to, co mě opravdu zaujalo.

Doporučená řešení u nákupů -" nakupujte již použité zboží, to, které už dosloužilo vám, zkuste prodat. Pokud vám už např. počítač nefunguje, pořiďte si místo nového již nějaký použitý, taktéž mobil, pokud doslouží, pořiďte si nějaký z druhé ruky. Půjčujte si věci a schovávejte je pro další použití."

Doporučená řešení u dopravy - " nejlepší by bylo nemít žádné auto a nikdy nikam neletět letadlem Jestliže už máte automobil, obsaďte vždy všechna místa. Létejte pouze v případech, kdy je to opravdu nezbytné."

Doporučená řešení u jídla - " vzdejte se konzumace mořských ryb, když rybu, tak českého kapra, pstruha a pod. a v biokvalitě. Pijte vodu z kohoutku."

Tak. To jsem vybrala ty pro mě nejzajímavější rady, jak pomoci ekologii. Ať mi tedy ale někdo řekne, kdo má nárok kupovat si nové věci, abych já si už mohla naopak pořizovat ty již použité, opravované ? Já jsem byla od malička vedená, že když si něco půjčím, tak to také vrátím, a ne že si to schovám pro další použití!? Kde já budu hledat další zájemce o cestu autem, když jedeme třeba na hřbitov? A k tomu létání - konečně je doba, kdy můžeme cestovat, ale jsou místa, kam bychom se velmi těžko dostávali autem a ještě k tomu dle rady plně obsazeným.

Jsem z těch rad nějak na rozpacích, jak se na to díváte vy ?


4 názory

bixley
16. 04. 2019
Dát tip

To jsou dvě strany jedné mince. Blahobyt a ekologie. Nejde přece o to,abysme si blahobyt odpírali, přestali jezdit auty nebo za každou cenu hledali někoho, abychom auto naplnili, ale abychom se chovali rozumně a nejezdili autem zbytečně třeba na krátkou vzdálenost, kam se dá dojít pěšky nebo tam jede MHD.  To už není blahobyt, ale lenost. Taky abychom věci po pár použitích nevyhazovali, nemusí jít zrovna o počítač.


Cimanad
05. 04. 2019
Dát tip

Svým fejetonem jsem vás nechtěla rozčílit, jen ukázat, co všechno snese papír, co vše se dá o ekologickém chování vymyslet. Souhlasím s vámi. Jen toho zbytečně popsaného papíru ! Nedávno jsem slyšela názor - studenti bojují za zachování deštných pralesů, ale ve škole kytky na chodbě a ve třídě nezalije nikdo z nich !!


Asi si sednu sama do svého vozu a zajedu si do DM. Zeptám se, kde mají použité zboží. Možná budou mít i toaletní papír. Pak si ho doma uschovám pro příští použití.

Asi ne mě pošlou ochranku a bo blázince je to kousek. To bych došla i pěšky. 

Pro takovouto ekologii udělám vše!!!!! :-))) /T

 


Lerak12
04. 04. 2019
Dát tip

Za všechno co jde proti mému pohodlíčku, můžou debilní ekoteroristé. Nebo takový zaprděnci, kteří jsou proti věčnému a nadhernému pokroku !  Ať si vlezou zpátky na strom.

Máš svatou pravdu, Cimanado. Každý sebemenší návrch, jak zde popisuješ, samozřejmě je proti lidské svobodě a v úmyslu za hovno! 

Seru na budoucnost, seru na nějaký chráněný ptáky a tající ledovce i nějaký odpady.  Chci si na světě užívat! Žrát, chlastat, souložit a hrabat prachy. Někdo mi nebude kázat a branit v blahobytu. Co mi je do jiných! Každý ať se stará jen sám o sebe. Když si tady někdo chce bojovat za planetu, tak prosím. Ale s nějakým moralizováním ho klidně pošlu do prdele!

Svobodný občan CZ.

 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru