Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Záznamy z uplynulej zimy, jesene a leta

Výběr: vk
05. 04. 2019
10
30
1488
Autor
dark matters

 

 

nové udalosti nepribúdajú
a tak donekonečna spracúvame záznamy
z uplynulej zimy, jesene a leta
pohľady, gestá, náznaky, uhýbanie
stretnutia na chodbe
pri dverách, na ulici
otváranie a zatvárnie okien
haldy materiálu
nič viac
a nič zásadné už nepríde
nikto nás vlastne nepotrebuje 
a nepotreboval
nemáme vyšší cieľ
nie sú žiadne ďalšie okolnosti
žiadne ospravedlnenie
napriek tomu: to, čo sme spravili
sme mali spraviť lepšie

 

 

 

 


30 názorů

vk
08. 04. 2019
Dát tip
absencia pevného bodu!

Zdenda: vďaka, ešte sa k tomu vrátim. je zaujímavé prečítať si takto podrobnú reakciu. určite mi to na niečo je. však kvôli konfrontácii sem dávam tie básničky.


haijin: toto je ten moment, že je pod moju úroveň reagovať.


Safián
06. 04. 2019
Dát tip

Milý Hajine, já ho vnímám také, jen jsem nechtěl být nezdvořilý.


Philogyny
06. 04. 2019
Dát tip

...i na haldách jdou najít sluneční brýle s jemně zelenými odlesky...


Safián
05. 04. 2019
Dát tip

Není mi jasný důvod, proč tato báseň vůbec vznikla. K vyjádření toho, čemu se obvykle říká obsah, přece nebylo třeba poezie. Asi proto ani formální stránka není příliš vynalézavá. Jen autor ví, možná i skupina jeho fandů, proč takto snižuje možnosti a váhu poezie až k nicotnosti.Přesto tam určitý kořínek je, teď ještě k němu tu rostlinu.


vďaka všetkým za reakcie. odozva sa cení.

Zdenda: píšeš, že básne čítaš s pocitom, že je to určite sračka. a že je to chyba. a radíš mi, aby som nepovažovala čitateľov za debilov. lenže ja naozaj čitateľov za debilov nepovažujem. a to, čo som ti písala, som skutočne nemyslela ironicky a ani toto nie je - naozaj - irónia. kde je vlastne problém? mám rada tvoje vtipné komenty, vážim si tvoj nadhľad, to je celé.


Pokusím se z tvého díla poučit: i kdybych zapsal své (smutky) takto sebelépe, vždy bych se měl snažit naznačit východisko (fór, pointu nebo tak). To samozřejmě není povinnost, naopak, básníci depresemi živi jsou;), ale chci to. Abych si teprve dovedl (a dovolil) nechat se mimořádně zvládnutou formou.

 

Taky se mi líbí srozumitelnost naprosto každého obrazu zde. Jsem teď trochu šokován pracemi jiných redaktorů, snad jsi typičtější zastupce zdejšího světa vyvolených.


ysslandia
05. 04. 2019
Dát tip

Pre mňa technicky veľmi čisté a kompaktné.V závere až taká celková "negácia", ktorá ma privádza späť k začiatku a dáva otázku- ak by sme to spravili lepšie, boli by tieto udalosti ?-a takto zasa pekne dokola.

Mne sa páči tá "absencia pevného bodu ", ktorý by bol ohraničený a dával mne ako čitateľovi pocit, že som na pevnej zemi. Slovami-neprídu, nepribúdajú. nepríde, nič zásadné,nie sú žiadne okolnosti,, žiadne ospravedlnenia-  tak rozotieraš do šera všetky  "múry, steny, pevné body / a mne nabiehajú  asociácie, ktoré sa množia, spolupracujú. hrajú---

Niekedy skôr keď som ťa čítala, vždy ma napadlo, ako by toto vyzeralo, keby tam bola nejaká poeticky ochutená metafora- pri tej technickej čistote, presnosti, "strohosti ",- akoby to súladilo....? rušilo ?- / lebo niekedy sa mi priam žiada mať tam takú malú poetickú podkovu, ktorá by ma "pomaznala"  jazykom... /- to ber čisto ako moje vnútorné "rozjímanie "....

 


K3
05. 04. 2019
Dát tip

Jestli mohu doporučit, zůčastni se místní soutěže v poezii:).


ach, zas som mimo.


nie doceniť. hovorím, že sa nestotožňujem s prístupom, podľa ktorého je báseň rébus s riešením. ale možno som ti zle rozumela a netvrdíš, že je to rébus. neviem. 


Zdenda: s touto túžbou po exaktnom rozuzlení nikam nedojdeš


dadadik
05. 04. 2019
Dát tip

tak to dumám, z jakého východisko tohle je myšlené,, takhle bych zakázala uvažovat :)) hlavne sama sobě


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru