Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Přirovnání

06. 04. 2019
6
14
820
Autor
Oldjerry

Nestandardní líčení...

 

O bohatosti češtiny, našeho mateřského jazyka, jsem toho už trochu řekl i napsal. Dneska mám na mysli přirovnání. Některá jsou standardní, jakési přirovnávací axiomy, skoro definice: blbej jak tágo, dlouhej jak Lovosice, tlustej jak prase (to ale nepíšu o sobě - já jsem jenom poněkud více plnoštíhlej), hubenej jak lať (ani to není o mně), taková ta přirovnání, která mají dlouhou historii. Potom jsou přirovnání modernější, více variabilní. To je třeba: kouká jak péro z gauče, jak myš z otrub, jak zadek z roztrhanejch trenýrek, jako trefenej prakem do brňavky. Zcela speciální a specifickou je skupina přirovnání - okamžitých nápadů vyplývajících z konkretní situace.Jednou jsem byl na jakési oslavě, která stále nenabírala ty správné obrátky. Prohlásil jsem před několika zjevně málo se bavícími účastníky: "Tady je veselo, jak u rozvodového soudu."

To jsem - prosím - prohlásil mezi jinými i před advokátkou, která asi o tom věděla svoje, neboť v zápětí následovalo její: "No, to by ses divil, jaká je tam někdy sranda!" a ihned pokračovala, vida, že jsem se nadýchl k podpoře svého názoru:

"Nech protestů, jistě jsi nebyl u tolika stání, jako já! Vzpomínám třeba na tento případ: Jednou jsem zastupovala klientku, lékařku, která se rozcházela (samozřejmě s manželem), takto středoškolským profesorem češtiny, ortodoxním jazykovědcem, na čistotu češtiny pedanticky háklivým.

Předsedkyně pokládá otázku: Paní navrhovatelko, co vás přimělo k podání návrhu na rozvod? Dostalo se jí odpovědi: je toho více, paní předsedkyně, ale hlavní je ztráta vzájemné úcty. A - pokračovala soudkyně - jak se projevovala ta vámi deklarovaná ztráta vzájemné úcty? I to se projevovalo více způsoby, ale například tím, že jsme před sebou se zde přítomným odpůrcem navzájem začali pouštět větry! V tomto momentě už bylo dost těžké udržet vážnou tvář a tím i vážnost soudu. Jediní, kdo s vážností tváře neměli potíže, byli rozcházející se manželé. Ona rozhořčená, on překvapený tou argumentací. On překvapený jen chvilku: zrudl ve tváři, pak zfialověl, pak zbledl a když se během asi deseti vteřin zase vracel k své přirozené barvě, vyletělo z něj, ortodoxního češtináře, pedanta:

Prosimtě, drž už zobák! Kdo první to začal s tím sraním?

Přítomní - všichni, s výjimkou rozvádějících se manželů, řvali smíchy...

Hádejte, jak dlouho trvalo, než byla předsedkyně schopna napomenout odpůrce, aby u soudu používal adekvátních výrazů?"

 

 


14 názorů

bestye
28. 04. 2019
Dát tip

naše psisko zas mělo u každého ohně s buřty - slinty jak opratě :c)

pobavilo mě to - umíš to - pořád *


Oldjerry
08. 04. 2019
Dát tip

Ahoj Zuzu - naše máma používávala  nudli jak bič (:-D


Zuzulinka
08. 04. 2019
Dát tip

zase je někdy dobré pročistit vzduch smíchem:-)... mě naposledy dostalo přirovnání mojí sestry, která prohlásila o svém věčně usmrkaném (usopleném) dítěti, že "má sopl jak švihadlo":-)


Oldjerry
07. 04. 2019
Dát tip

Gábi - díky, jsem rád, žes nakoukla ...

Phil dík a nazdar, už jsem tě u sebe neviděl snad sedm let (:-D 


Philogyny
07. 04. 2019
Dát tip

Koukám, kolika různými způsoby jde "mluvit" s protějškem...   :) Pobavilo. 


:)*


Oldjerry
06. 04. 2019
Dát tip

yss - děkan, ale ona ta věta byla celá blbě... (:-D


Kočkodan
06. 04. 2019
Dát tip
Ano, soud musel jasně cítit, že mezi těmi dvěma nepanovalo dobré ovzduší...

ysslandia
06. 04. 2019
Dát tip

maželů,... /N/


Oldjerry
06. 04. 2019
Dát tip

Já už s těmi srandičkomi zase skončím... ale vám  děkuji za schválení...


Umbratica
06. 04. 2019
Dát tip

Vidím , že i když nemáš rád černý humor, ten zemitý určitě rád máš.  Tip.


zvedavec
06. 04. 2019
Dát tip

:)))

problém je v skutočnosti ten, že nemali v úcte vetry svojho partnera


revírník
06. 04. 2019
Dát tip

No jo no, asi dost dlouho. Člověk si musí napřed toho jazykobrusiče dobře představit, jak asi do té chvíle u soudu vystupoval.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru