Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Mojžíš z Makotřas

08. 04. 2019
6
6
559
Autor
Movsar

Mojžíš z Makotřas

Není to tu zrovna biblická krajina, ale hořících keřů je cestou celá řada. A v Makotřasech na zastávce muž v obleku, čte, čeká na autobus. Jmenuje se Mojžíš a v Praze pracuje jako účetní v nadnárodní korporaci. Než přijede jeho spoj, založí knihu a zvědavě přistoupí k jednomu keři. Zuje boty Salamander, neboť na svaté půdě, a vyslechne instrukci. Ještě dnes vyvede ze zajetí firemních účtů miliardu.


Francin

Na pomezí Letné a Holešovic musí být lidem hlad. Těch restaurací, bageterií, kaváren a cukráren.. Dole u kostela je taky Kafe Francin, kde obsluhuje sošný mladík jménem Francin jak Ganymedes bohy na Olympu. A dívky koušou do špiček tak, aby si toho všimnul. A když si všimne, rozchichotají se a tiše vlhkou poštou odhadují, jakého asi má pindíka tenhleten Francin.


Ach, ten náš dobrý Wabi..

Za okny ráno, slunce, čechránky oblak plují po modrém nebi, den už je jaru podobný. A z rozhlasu Wabi zvěstuje blížící se listopad. Ach, ten náš dobrý Wabi.. Sotva člověk po dlouhé zimě ucítí úlevný slad probuzené přírody, už ho bere za ruku a chce vést slzavým údolím, kde jsou jen orosené koleje a neštěstí.


Tančí smrt

Geodet na křižovatce. Chystá se zaměřit ohnisko všeho provozu světa. Toreador mezi stádem plechových býků uhýbá do stran , tančí smrt. A už pevně sevřel žlutou tyč, v dramatickém gestu chystá se probodnout slabé místo supícího merceedesu. Tančí smrt! Rázem nafta se řine na asfalt, motor chroptí, maskou stoupá dým. Chodci se zastavují, tleskají, vyrážejí ze sebe násilí. Geodet pokleká, líbá masku už docela chladnou…


But!

Vymrští ukazovák ke stropu vagónu a dramaticky podotkne: "But.." Pokračuje zámlkou, stejně dramatickou. Blonďatá holka se svou ebenovou kamarádkou. Chvíli mluví anglicky, chvíli česky, jsou jako roztomilky při hře. Pak blonďatá vystoupí a než se dveře metra zavřou, loučí se s kamarádkou jaksi déle a zahleděněji, než by člověk čekal. Láska? But!


Marnivé otázky

Možná jsou dnes tvé kalhotky indigově modré, temné jak oceán noci. A uvnitř toho oceánu svítí růžová hvězdička lásky. Pro radost z marnivé otázky..


6 názorů

Dagmaram
13. 04. 2019
Dát tip

Všechny super. Jedna lepší jak druhá. Díky ;-)


Movsar
13. 04. 2019
Dát tip

děkuju, přátelé, cením si vaší přízně!


Lerak12
09. 04. 2019
Dát tip

Beru vše a jednu obvzlášť. Autor je tam rafinovanej a Francin úžasnej.


Alegna
09. 04. 2019
Dát tip

pro mě má každá své kouzlo 


agáta5
09. 04. 2019
Dát tip

but :)


Gora
08. 04. 2019
Dát tip

Dnes Wabi a Tančí smrt...


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru