Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Životní úroveň

12. 04. 2019
10
14
1347
Autor
bixley

Životní úroveň stále stoupá a tak jsme si zvykli na určitý standard v obchodech a dalších institucích. Především je povinností každé zboží zákazníkovi pečlivě zabalit. Všecko musí být sterilní a hygienické. V supermarketech visí rukavice, abychom si je navlékli, když si bereme čerstvé rohlíky a nesahali na ně špinavýma rukama. Přehnaná čistota je všude, ne jenom ve zdravotnických zařízeních. 

Spousta obalů je dnes plastových, tedy neekologickcých. Rozkládají se pět set let. Je třeba zavést obaly ekologické. Lidi dnes musejí mít v supermarketu sáčky na rohlíky. Ty jsou samozřejmě mikrotenové, tudíž neekologické. Dvě studentky tudíž přišly s nápadem vyrábět sáčky s kukuřičného vlákna, ty se rozloží za devadesát dní. Nádhera! Ale ty důsledky, že se kvůli tomu bude muset pěstovat víc kukuřice, která pak bude jak na jídlo, tak na krmivo, tak na sáčky, už nikdo nezvažuje. 

Jak vlastně lidi věci balili dřív a jak vůbec takhle mohli žít? Moje paměť sahá maximálně do dětských šedesátých a sedmdesátých let. Jistě, to byl socialismus, ale ani na Západě ještě tenkrát neměli tak vyspělou obalovou techniku. Chleba si tenkrát lidi nosili ze sámošky jen tak, nahoře na nákupu v tašce, pokud byl už v obchodě rozkrojen na půlku, byl pod střídou slabý kus papíru. V zelenině vám ovoce dali do papírových pytlíků, zeleninu zabalili do starých novin. Pamatuju taky situaci na vesnici, kde jsme měli chatu, kde nám nalévali mléko přímo z konve do přinesené bandasky. Jací jsme tenkrát byli špindírové!

Dnes se mluví o tom, že lidem v důsledku přehnané hygieny klesá imunita, u dětí v raném věku to může vyvolat až leukémii. Cesta tudíž  nevede přes ekologické obaly, ale přes zužitkování toho, co máme k dispozici doma. Možností jsou obchody Bez obalu. Tam si každý donese svou nádobu.

Nevymýšlejme proto zbytečnosti, byť ekologické. Naučme se žít skromně. 

 


14 názorů

fialka...
15. 04. 2019
Dát tip

Pěkně napsané :-)


bixley
13. 04. 2019
Dát tip

Díky, Evži.


Mohu jen souhlasit. /T


bixley
12. 04. 2019
Dát tip

Ty to vždycky napíšeš tak hezky, Leraku. Ď.


Lerak12
12. 04. 2019
Dát tip

Fejeton, který nenudí.


bixley
12. 04. 2019
Dát tip

Musíme v to doufat, Jardo.


revírník
12. 04. 2019
Dát tip

Maličko se mi zdá, že takto smýšlejících přece jen po troškách přibývá. To je jediná naděje.


bixley
12. 04. 2019
Dát tip

Bať, bať. :-)


zvedavec
12. 04. 2019
Dát tip

tak veru


bixley
12. 04. 2019
Dát tip

Díky oběma. Nedá se samozřejmě předpokládat, že Pražáci budou chodit s bandaskou pro mléko, ale když si každý vezme na rohlíky nebo na zeleninu svůj plátěný pytlík, který nepoužije jen jednou, tak to jistě bude krok vpřed...


Gora
12. 04. 2019
Dát tip

Renato, zase jsi se námětem trefila, tohle jistě trápí každého zodpovědného člověka. Snad jednou zvítězí selský rozum:-)


Kočkodan
12. 04. 2019
Dát tip
Vždycky když jdu do kontejneru s pytlem plastikových obalů, tak v duchu bručím, jak rychle se to velké množství sešlo. Od dvou lidí. A kolik jich potom vyprodukuje celý dům, ulice, město...

bixley
12. 04. 2019
Dát tip

Díky.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru