Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Akord probuzení

14. 04. 2019
3
6
371
Autor
Marko Holan

AKORD PROBUZENÍ

v polovině snu dvě vydrolené stopy
těžba spěchajících rytmů
lehce ohrnuté klopy
uzly algoritmů

odevzdaný otisk
skály v dutém spánku
vyražený potisk
z žízně na tvém džbánku

odešla jsi bosa
sebou vzala jaro
místo střelce vosa
zevnitř kostkované káro

hladím co mi zbývá
dva odlitky ze slz
koník jež se kývá
němé polibky na G sus

už na počátku noci
mě probudilo ticho
ve stesku a bez pomoci
múzo má i peritricho


6 názorů

Marko Holan
16. 04. 2019
Dát tip

Jitko, děkuji za povzbuzení i za kritiku. Je fajn zažít ten pocit, že někdo asi poprvé v mém životě, navzdory faktu, že skládáním drobných poetických patvarů si tříbím emoce a převaluji splíny již drahně let, věnuje těmto mým mužským periodám znalý odborný pohled. Nikdy jsem pravidla nestudoval, nikdy by mě nenapadlo, že by měly být. A pokud, snažím se k nim dopracovat prostřednictvím teze, že všechno můžeš napsat pouze jednou, podruhé to musíš napsat lépe, nebo vymyslet něco docela jiného. Jsem tudíž takový diletant, že vlastně ani nevím, co si představit pod gramatickým rýmem. Ale mrknu na to, slibuju, už kvůli tobě;)

Za příští pokusy neručím, jsem docela svéráz, z desítek možností si vždy vyberu tu nejpodivnější, jedině ta se, alespoň mírně přibližuje mé podivnosti:)

A abych to doložil vkládám zase jednu s nadužívaným gramatickým rýmem:)

Apropó, samozřejmě jsem nakoukl i do tvé "dílny", tedy spíš by se hodilo říci do opravdového ateliéru, v tvém případě. Vlastně postrádám odbornou slovní zásobu, jak vyjadřovat dojem z Poezie. Na kritiku se ani neodvažuji pomyslet. Jsou to vyzrálá podobenství o tvé vnitřní kráse a touze po další...? ... nevím, každopadně hluboce žasnu, s kým si to tady z ničeho najednou píšu o poezii? Snad se z toho ráno probudím...


atkij
16. 04. 2019
Dát tip

... vracím se, nechala jsem se trochu uchlácholit novým autorem.

Ale

stopa/lklopa, otisk/potisk, spánek/džbánek, jaro/káro, zbývá/kývá.... samé gramatické rýmy.  Aspoň trochu příště eliminovat prospěje

Navíc "kostkované" káro?

Jsem zvědavá na další.  


atkij
14. 04. 2019
Dát tip
Ano, smazat pokusy lze:) S mobilem se dá taky kouzlit, jen musím označit, že chci, aby se choval jako pc. Když si najedeš na horní lištu - moje - díla - ukáže se ti seznam a máš možnost upravit - smazat.

Marko Holan
14. 04. 2019
Dát tip

Ponejprv jsem to zkoušel z mobilu, ale přenesl se pouze text bez formátování. Proto následovaly další pokusy:) Teprve na potřetí z PC jsem zaznamenal "úspěch". Nedělá mi dobře, když mi něco nejde... a neptejte se prosím, proč se tedy snažím psát poezii...

Omlouvám se za zmatek, dělám to poprvé.

Neplatné pokusy nelze smazat???

Taky bych mohl předstírat, že se jedná o autorův záměr... opakování je součástí konečného vyznění... ;)

Do doporučených děl? ... kdepak, dílna mi bohatě stačí, nikdy bych se neodvážil svoje ranní halucinace označovat za díla, natož je někomu doporučovat... :)


atkij
14. 04. 2019
Dát tip

Báseň krásná ve svém vyznání i vyznění, překvapivý závěr.  

Vypsaný rukopis je znát.  

Fajn-nový autor. Vítej. 

 

 


atkij
14. 04. 2019
Dát tip

Báseň zde máš již třikrát. V dílně. Při vkládání je třeba označit, že chceš vložit do doporučených děl. 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru