Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Dvé blaženců z Brna

24. 04. 2019
12
11
679
Autor
Movsar

Mléčné hory

Dvě mléčné hory, mírné homole pohupující se pod tričkem. A jsou nejvýš loňské, bílé jak sněhy. Svěží oáza v poušti touhy, oáza co prohlubuje žízeň.


Ve jménu oběda

Na chodce ohledy nebere, zajímají ho jen hladoví, vzdálení strávníci. Rozkaz zněl jasně: knedlíky musí dovézt včas. A tak svou avií bere přechody v centru města bez ohledu na předpisy a bezpečnost, vždyť už bude jedenáct. Houskové, bramborové i špekové, má vzadu všech dost, jen času málo. A turisti pod Prašnou branou z toho mají haló: málem byli přizabiti, běda! Ve jménu oběda.


Po ovoci poznáte je

Na místě bývalého ovocného trhu stojí soud. Snad to ani není náhoda. Soudci tu často drtí obžalované, aby z nich získali sladký nektar pravdy. A pijí jej žíznivě plnými doušky a svou radost pak vepisují do usnesení a rozsudků. Ale je to radost krátká, tak akorát do právní moci; pak jim zas vyschne v krku, přijde chuť..


Filippo

Stojím nad knihami v Karolinu a slyším poručnické: Filippo, Filippo! Italka se po někom shání. Ještě párkrát to opakuje a už cupitá klouček s brejličkami dobrovolně a dočasně ztracený mezi regály. Chvíli postojí a pak se zas ztratí. A znova: Filippo.. A zas se vrátí, to už ho ale maminka chytne za pusinku, trochu mu s ní škube a láteří. Ztrácím se mezi regály, na výraz solidarity s malým jmenovcem.


Dvé blaženců z Brna

Přišla jim slina na pořádné, libózní šmakec. Dorazili z Brna a hnedka by jedli. Kósanec propečené haksny anebo filcunkovó knedli. V Praze je jídelna na každém rohu, a tak už z kešeně solí love a každej do svýho tácku klove.


Už zlátnou…

Ženské už vzaly dekolty na milost. A sluníčko rozpálené touhou je tam olizuje a ony tam pak zlátnou jako lány obilí. A muži z toho mají radost, hned by si do nich lehli, hned by je tam zlobili.


11 názorů

bixley
29. 04. 2019
Dát tip

Hezké. Jako Brňačka samozřejmě nejvíc oceňuju Brňáky, jen nevím, jestli Nebrňáci dokážou vše rozluštit. Pak se mi ještě líbí Mléčné hory. T.


Markel
28. 04. 2019
Dát tip

pobavilo, potěšilo *


Safián
26. 04. 2019
Dát tip

Pěkné čtení. Jen to tvrzení, že soudci hledají pravdu mě rozesmálo.


K3
25. 04. 2019
Dát tip

Líbí se mi to celé, rád jsem si přečetl.


Josephina
25. 04. 2019
Dát tip
hlavně TOBĚ přeju hodně aspoň jarní lásky (ta je ostatně stejně daleko nejlepčí)

Lerak12
25. 04. 2019
Dát tip

Líbí se mi to.


Gora
24. 04. 2019
Dát tip

Hezké čtení - celkově:-), jmenovče malého hocha:-)


Brňáci v práglu...ale i zlátnoucí dekolty...


Alegna
24. 04. 2019
Dát tip

Filippo a Brňáci pro mě vedou :-)


Alegna
24. 04. 2019
Dát tip

Filippo a Brňáci pro mě vedou :-)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru