Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Večerní povídání

Výběr: a2a2a, Gora
01. 05. 2019
12
22
1797
Autor
bixley

Večer si vždycky vlezu do postele a můj malý pejsek Evža si hupsne za mnou. Uvelebí se pod peřinou, já zhasnu a pak si spolu povídáme potmě. Většinou mu vyprávím pohádky a on poslouchá a vyptává se. Jednou jsem začala pohádku o Sněhurce, ale Evža mě svou otázkou překvapil:

„Víš, Renatko, že jsem bydlel u Sněhurky?“

„U Sněhurky? Jak to?“ podivila jsem se.

„No, já jsem byl osmej trpaslík, trpaslík pejsek.“

„Evžo, ale to si vymejšlíš.“

„Doopravdy, já jsem se s nima kamarádil.“

„Ale jak ses tam dostal?“

„To bylo ještě v době, kdy jsem bydlel u paní chovatelky a své psí maminky. Šli jsme tenkrát na procházku do lesa a já jsem utekl. Utíkal jsem a utíkal, až jsem doběhl k malému domečku. A v tom domečku bydlela Sněhurka a zrovna pekla trpaslíkům, kteří šli pracovat do dolu, koláč.“

„A co na tebe říkala?“

„Moc jsem se jí líbil. Řekla mi, abych jí pomohl uklízet. Odnášel jsem proto v tlamičce věci na své místo. A večer přišli trpaslíci a ptali se, jak se jmenuju, tak jsem řekl, že jsem Evža. Nejvíc jsem si rozuměl se Šmudlou, ten totiž nemluvil. Prófa byl na mě taky hodnej, s Kejchalem, Štístkem a Stydlínem to bylo fajn, Dřímal pořád spal, akorát Rejpal na mě pořád bručel.“

„A kde jsi spinkal?“

„Postýlku se jménem Eugen jsem neměl, spal jsem na takovém koberečku vedle Prófy.“

„A cos tam papal?“

„Já jsem jedl s ostatními trpaslíky, většinou dobré masíčko.“

„To jsou věci, Evžíčku, tak povídej dál.“

„Trpaslíci chodili do práce a já jsem zůstával se Sněhurkou.Trpaslíci chtěli, abych ji hlídal, protože se báli, že by jí zlá královna mohla něco udělat. A jednou se skutečně před domečkem ta královna objevila. Jenže byla převlečená za stařenku, která prodávala jablka. Hned jsem v ní tu zlou královnu poznal a hrozně jsem na ni štěkal, ale Sněhurka mě napomenula, proč jsem na babičku tak ošklivý a odehnala mě. Potom s královnou odešla do domečku. Oknem jsem viděl, jak dává Sněhurce jablko. Určitě je otrávené! Už jsem na nic nečekal a utíkal pro trpaslíky. Trpaslíci všeho nechali a hnali se za královnou. Ještě štěstí, že se královna proměnila ve stařenku a nemohla utíkat tak rychle. Trpaslíci i já jsme běželi, co jsme mohli, já jsem štěkal, až jsme všichni doběhli pod vysokou skálu. Tam na nás královna chtěla shodit veliký balvan. Ale já jsem na ni tak zle zaštěkal, že se lekla, až z té skály spadla dolů. Všichni jsme se potom vrátili do domečku, kde Sněhurka ležela na zemi. Mysleli jsme si, že je mrtvá. Moc jsme plakali a já jsem Sněhurce olizoval oči a ouška v naději, že ji vzkřísím. Ale Sněhurka se nevzbudila. Až jednoho dne přijel princ a představ si, Renatko, ten ji políbil a ona se probudila! Zaradovala se, že prince vidí. Asi se znali už z dřívějška. Princ ji posadil na koně a odjeli spolu do jeho království. Ještě že to tak šťastnědopadlo.“

„A co bylo dál? Tys zůstal u trpaslíků?“

„Ještě jsem u nich chvilku bydlel, hlídal jsem jim domeček, ale protože tam nebyla Sněhurka, tak tam měli zase nepořádek a upřímně řečeno vaření jim nešlo, nedostával jsem masíčko, ale jenom zeleninku a to mi moc nechutnalo, tak jsem se rozhodl, že se vrátím domů. Jednoho dne jsem se s trpaslíky rozloučil a běžel jsem do Modřan za paní chovatelkou. Když jsem přiběhl k jejímu paneláku, tak zrovna venčila moji maminku a sestřičku. Maminka radostně vrtěla ocáskem, že jsem zase zpátky. No, a pak sis mě vzala ty. A já jsem moc rád, že teď bydlím u tebe, protože ty jsi taky taková malá a máš malý byteček, takže je to tady podobné jako u těch trpaslíků.“

„To mě těší, Evženku, že se ti u mě líbí.“

„Někdy spolu půjdeme ty trpaslíky navštívit, jo?“

Chtěla jsem ještě něco říct, ale Evža jen unaveně zívl a než mi stačil dát dobrou noc, spokojeně usnul.


22 názorů

bixley
19. 05. 2019
Dát tip

:-)))


srozumeni
19. 05. 2019
Dát tip
*****

bixley
03. 05. 2019
Dát tip

Děkuji, fialko. 


fialka...
03. 05. 2019
Dát tip

Hezky napsané, dětem se určitě bude líbit, mně se líbí moc :-)


bixley
02. 05. 2019
Dát tip

Díky.


Gora
02. 05. 2019
Dát tip

Ještě bych se přidala s výběrem, ten tvůj nápad s převedením klasiky do současného světa je, bixley, velmi dobrý.

Také dvě malé připomínky: v posledním širším odstavci zbývá dvakrát - moc, to první by se dalo nahradit - to mi příliš nechutnalo:-)

a spojená slova:  šťastnědopadlo.


bixley
01. 05. 2019
Dát tip

Moc díky za ocenění.

Vycházela jsem z Disneyho kresleného filmu, kde opravdu královna tyčí uvolňuje kámen, aby na trpaslíky spadl.

S "mrtvou" Sněhurkou máš asi pravdu. 


a2a2a
01. 05. 2019
Dát tip

kouzelně napsáno,snad až na dvě úplně bezvýznamné připomínky, a sice bych něco změnil, kdy královna chtěla shodit na trpaslíky balvan, jde o to, že když byli na vysoké skále, tak se nabízí, že tam balvan nemohl  být shozen, a pak druhá: Ve větě ...Moc jsme plakali a já jsem mrtvé Sněhurce olizoval... bych vypustil ...mrtvé..., protože v předcházející větě připouštíš, že si to jen mysleli, atd.

Ale znovu tvrdím, že kouzelně napsáno a navíc nenásilná a naopak mile přirozená transformace známé pohádky do dětské přítomnosti. Prostě pro děti umíš. Ne poprvé.


bixley
01. 05. 2019
Dát tip

No jo, to Evža kouká pořád. Ale popsal mi to věrně. :-) Díky.


Malí pejsci by se neměli dívat na telku. Pak si děsně vymýšlejí. :-))) /T


bixley
01. 05. 2019
Dát tip

Díky, Čudli.

 


Čudla
01. 05. 2019
Dát tip

Pěkné /*


bixley
01. 05. 2019
Dát tip

Kočkodane, pražský krysařík je rozhodně menší než kočkodan!

Ovšem s těmi hospodskými povaleči máš pravdu. Ale ti jaksi neznámo proč v pohádkách nejsou. (opilý smajlík)


Kočkodan
01. 05. 2019
Dát tip
Dělat z padesátikilového buldoka malého, dokonce trpasličího psíčka, to mi připadá docela úsměvné. Na rozdíl od prince a Sněhurky by se ženy po polibku některých chlapů (například hospodských povalečů) naopak spíš dostaly do stavu hlubokého bezvědomí... Na závěr hygienického okénka dodám svoje oblíbené heslo: Kdo si zuby nečistí, láasku ženy nezjistí! ;-)

bixley
01. 05. 2019
Dát tip

Děkuji všem za hezké reakce. Evža si to zaslouží. :-))

Ireno, já vím, že ne. :-)


Gora
01. 05. 2019
Dát tip

Renato, jak znám Evžu, nevymýšlí si ani slovo:-)))


bezva


zvedavec
01. 05. 2019
Dát tip

krásna fantázia


Lerak12
01. 05. 2019
Dát tip

Pěkné a až k mému pocitu omlazení.


Alegna
01. 05. 2019
Dát tip

usmívám se *


revírník
01. 05. 2019
Dát tip

To je milá obměna pohádky, hezký nápad.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru