Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

MYDLICE SICILSKÁ

01. 05. 2019
25
32
1625
Autor
vesuvanka

Malé botanické zastavení...

MYDLICE SICILSKÁ

Neodolala jsem další rostlině na Etně, kterou je mydlice sicilská Saponaria sicula. Roste zde nad hranicí lesa v nadmořské výšce přibližně 1700 - 2000 m. Rostliny jsou nízké a vytvářejí zajímavé ostrůvky, připomínající polštářky nebo bochníčky, čímž se chrání proti nepříznivým klimatickým podmínkám (vichry a mrazy). Vyšší bývají jen stébla trávy, která se uchytí obvykle uprostřed ostrůvků.

Mydlice sicilská nám vzrůstem a zbarvením květů připomíná silenku bezlodyžnou (Silene acaulis). Obě rostliny jsou botanicky příbuzné - patří do čeledi hvozdíkovitých. Tvarem květu se Saponaria sicula a Silene acaulis trochu liší, ale na obrázku, kde je celkový záběr i na okolní krajinu, není možné dost dobře namalovat květy detailně. Na svých obrázcích se snažím vystihnout kontrasty lávy a života, který se na ní rodí...

U nás je známá běžně rostoucí mydlice lékařská (Saponaria officinalis), která kvete v létě, někdy i začátkem podzimu. Rostlina je trochu vyšší, její květy jsou v barvě lila nebo světle růžové až bílé a příjemně voní. Roste v blízkosti potoků a na březích rybníků, ale můžeme se s ní setkat i při okrajích cest a podél železničních tratí.
 

Akvarel kombinovaný pastelkami


32 názorů

vesuvanka
13. 12. 2020
Dát tip

Mílo, potěšila jsi mě svojí návštěvou této malé virtuální botanické exkurze a děkuji i za Tip :-)))


vesuvanka
04. 05. 2019
Dát tip

Ahoj Honzo zeledo, děkuji za zastavení  milou odezvu :-))). Těší mě Tvůj zájem o moje díla. Škoda, že už zde nepublikuješ. Přečetla jsem si další cestopisy na Tvých stránkách, moc se mně líbí Tvůj styl psaní - zážitky z cest doplněné informacemi z historie i ze současného života. Zdravím Tě a přeji hodně inspirace v dalším psaní, úspěšné vydání románu, hodně štěstí v životě a zdraví.


vesuvanka
04. 05. 2019
Dát tip

Silene, zdravím Tě a děkuji za zastavení a milou odezvu k malé botanické výstavě na Písmáku :-))). Moc mě těší, že se Ti líbí, a mám radost, že Tě zaujal  i starček etnenský. Ten jsem měla štěstí vidět naživo při návštěvě Etny v roce 2001. Tenkrát jsem jen poznala, že je to druh starčeku, ale nevěděla který, to jsem zjistila až později na internetu. O to větší byla moje radost, že je to endemit Etny.


vesuvanka
04. 05. 2019
Dát tip

Růženko, zdravím Tě a děkuji za nahlédnutí a milá slova :-))) S mydlicí lékařskou ses určitě někdy setkala při toulkách přírodou. Přidávám odkaz na její fotku z internetu, snad se otevře:

https://pflanzio.com/shop/wp-content/uploads/sites/2/2017/07/Saponaria-officinalis-4.jpg


zeleda
04. 05. 2019
Dát tip

Ahoj, Jani,

já už jsem zde vlastní publikování vzdal, protože připravuji k vydání velký román, ale moc rád se vždy podívám na tvé příspěvky. jsou milé. Málokdo je tak zapálený pro přírodu jako ty. Hodně štěstí v životě.


Silene
03. 05. 2019
Dát tip

Jsem nesmírně ráda za tvou písmáckou výstavu, Jani, 

obrázek starčeku etnenského, připojený ke vstupu "Rostou na Etně..."mi doslova učaroval, což jsem nestačila zmínit, a dodnes mě upřímně mrzí ono nezamýšlené smlčení, a tak pěkně společně vychvaluji i s mydlicí podobnou na silenku:).


RUZIGEL
03. 05. 2019
Dát tip

Jano, dík za nádherný obrázek.Tu mydlici lékařskou bych měla znát asponˇˇ ten název.


vesuvanka
02. 05. 2019
Dát tip

Peter, mě ty bochníčky rostlin na Etně fascinovaly,  Děkuji za zastavení a milou odezvu a zdravím :-)))

 

Honzo, děkuji, ale právě v Městské knihovně na Opatově, v jakési Artotéce mně výstavu odmítli, protože se jim moje obrázky nezdály dost umělecké, takže by to nemělo cenu. A pro mě už by to cestování bylo náročné, metrem už nejezdím kvůli eskalátorům. Jinak jsem měla  kdyski výstavy  v Městské knihovně v Modřanech a na Smíchově. Jinak knihovny, které bych měla blízko tramvaje, nemají prostory pro výstavy.


vesuvanka
02. 05. 2019
Dát tip

Jitko, zdravím Tě a děkuji za zastavení a milou odezvu - Tvůj zájem o rostliny mě moc potěšil :-))). Jsem jen laik, ale k rostlinám volně rostoucím v přírodě mám vztah už od dětství díky tatínkovi, který se mnou chodil na procházky a kytičky mi pojmenovával i latinsky.  Vzpomínám, jak jsem  později chodila s atlasem rostlin podél trati na okraji Plzně a podél rybníků do lesů a sledovala květenu. Co jsem neznala, tak jsem si vyhledala v atlase, ale zdaleka všechny rostliny neznám. Teď je vyhledávám na internetu, je to pro mě dobrodružství. Ať se Ti určování rostlin daří :-)))


Zbora
02. 05. 2019
Dát tip

Jani, a co zkusit nějaké knihovny? Ve vestibulech se dost často pořádají drobné výstavy. Zkusím se zeptat třeba u nás v MK Opatov...


Janka, o mydlici som dodnes netušil. Pekný "bochníček".


atkij
02. 05. 2019
Dát tip
Děkuju za zprostředkování nádherné rostlinky. Nejsem velký znalec botaniky, často jsem bývala smutná, že nevím, jak se ta či ona rostlina jmenuje. Přiznám se, že teđ ráda použiju staženou aplikaci v mobilu na určování rostlin a moc mě to baví:)

vesuvanka
02. 05. 2019
Dát tip

Honzo, zdravím Tě a děkuji za zastavení a zájem, který mě těší :-)))  Bohužel další výstavu už asi mít nebudu, protože možnosti vystavovat se mi "scvrkly" na úplnou nulu. Pizzerie Vesuv v Karlíně, kde jsem měla několik výstav a nakonec i stálou výstavu, ukončila provoz v roce 2015. Byla zrušena  komunitní centra a další prostory,  kde byly k dispozici kliprámy (obrázky mám jen na čtvrtkách, abych je mohla převážet v batohu). Kavárny a čajovny, které pořádají výstavy, vyžadují obrázky zarámované nebo zapaspartované. Navíc bych potřebovala, aby výstavní prostor byl blízko tramvaje nebo autobusu. Jediná možností pro mě je prezentace obrázků na internetu.

 

Staňo, jsem jen amatér. Děkuji za zastavení a milou odezvu, a zdravím :-)))


daddy
02. 05. 2019
Dát tip

Opravdu něco víš a umíš :)


Zbora
02. 05. 2019
Dát tip

Jano, až budeš mít zase někdy někde nějakou výstavu, určitě dej, prosím, vědět. Moc rád bych zašel.


vesuvanka
02. 05. 2019
Dát tip

Diano, mám radost, že jsi se zastavila a děkuji za milou odezvu  a zdravím :-)))


vesuvanka
02. 05. 2019
Dát tip

Alice, zdravím Tě a děkuji za zastavení a milá slova i za seznámení s dalším druhem mydlice, který jsem neznala :-))). Teď jsem našla její fotku, je to krásná kytička.

 


Diana
02. 05. 2019
Dát tip
Jani, díky, že se o nás tak staráš. Zajímavé, krásné a snad si i zapamatujeme... :-)***

Umbratica
02. 05. 2019
Dát tip

Tip za článek i za obrázek.

I mydlice je u nás pěstována jako skalnička.  Hlavně hybrid saponaria xoliviana je používán  jako efektní růžová nízká polštářovka.


vesuvanka
02. 05. 2019
Dát tip

Láďo, děkuji za zastavení a milá slova a zdravím :-)))


vesuvanka
02. 05. 2019
Dát tip

Luboši, Liduško, Karle, Romane, Irčo, Jardo, fialko a Jaroslave,

zdravím vás a děkuji za zastavení a milá slova :-))). Moc mě těší, že se na Písmáku ujala i botanika, a to dokonce i květena vzdálených vulkánů. 

Luboši, rozesmál jsi mě, ale je fakt, že název mydlice sicilská k tomu svádí :-))))

Liduško, podnětem k tomuto tématu byla návštěva italských sopek, kde mě kytičky zaujaly, ale tenkrát u nás ještě nevyšel atlas jihoevropské flory (teď už ho mám), a tak jsem kytičky dohledávala na internetu.

Karle, ano. Šlechtěné kytičky jsou krásné, ale já mám raději ty volně rostoucí v přírodě, jsou takové skromější a krásné.

Romane, ráda popularizuji to, co je u nás poměrně neznámé - jak já říkám "pole neorané", a to jsou právě kytičky na lávách.

Irenko, právě ty kontrasty mě fascinují a inspirují. 

Jardo, byly to nejen italské sopky, ale i České středohoří, které mě inspirovalo k tomu, abych se podrobněji věnovala botanice, ale ke kytičkám volně rostoucím v přírodě jsem měla vztah už od dětství - obdivovala jsem je na loukách, polích a u železničních tratí. Tatínek mně na procházkách říkal i jejich latinské názvy, a tak se mně u některých kytiček vybaví občas dřív latinský název než český. 

fialko, mám radost, že se Ti líbí.

Jaroslave, těší mě slova odborníka. Snažím se rostliny přiblížit. Zaujalo mě, jak se některé druhy úplně změnily v jiných zeměpisných šířkách a klimatických podmínkách.

Děkuji i všem tipujícím :-)))


Nami 99
02. 05. 2019
Dát tip

Moc hezké - dílo i obraz.


revírník
02. 05. 2019
Dát tip

Mám rád to tvé puntičkářské umístění každé rostliny správně do krajiny, kam patří. Slovem i obrazem. Samozřejmě ti dávám tip.


fialka...
02. 05. 2019
Dát tip

Jako vždy - obdivuhodné :-)


Oldjerry
01. 05. 2019
Dát tip

Rostlinopis slovem i obrazem... a zajímavě. Škoda, že já už si nic nezapamatuji... ale vzpomínám, že za dobrá dílka se dávaly tipy... nazdar, Janičko ***


Gora
01. 05. 2019
Dát tip

Kontrasty, o nichž píšeš, se ti velmi daří, Jani:-)


K3
01. 05. 2019
Dát tip

Je to záslužná tvorba. Jako botanička máš asi radši divoké rostliny, než šlechtěné. Já taky:).


Alegna
01. 05. 2019
Dát tip

Janičko díky za krásný obrázek a zajímavého povídání


Kočkodan
01. 05. 2019
Dát tip
Jani, já jsem si podle názvu s překvapením myslel, že jsi prudce změnila obvyklou tématiku a budeš popisovat vyřizování si účtů mezi členy mafie... ;-)

vesuvanka
01. 05. 2019
Dát tip

Evi, i já Tě zdravím a děkuji za zastavení, milá slova  i Tip :-))).  Mám radost, že se Ti obrázek i text líbily.  


zvedavec
01. 05. 2019
Dát tip

Tvoj nádherný obrázok a pútavý i poučný text spôsobil, že celkom iste neodolám dať Ti tip - a zdravím Ťa!


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru