Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

3.KRYCHLE dílo 6

01. 05. 2019
2
7
1444

soutěžní dílo, podrobnosti zde

ŠŤASTNOU CESTU


Pojď ke mně, maminka tě pohladí. Máš hezky vlhký čumáček, to znamená, že jsi zdravý. Ještě si trochu pohrajeme, ale od zítřka už budeš vlastně dospělý. 
Umíš krásně běhat, přelézat překážky, vrčet a štěkat, vrtět ocáskem, zkrátka všecko, co takový tříměsíční psí kluk musí umět. Tři měsíce. To to uteklo! Bráškové tě k cecíkům nechtěli pustit, ale ty ses nedal! Odvážně jsi je odstrčil, aby ses dostal ke své porcičce mléka. Po pár šťouchancích tě opravdu začali brát na vědomí a pustili tě napít. To se ti v životě bude moc hodit. Per se s ostatními psy za svoje místo na slunci. Ale zvaž také, zda na svého soupeře stačíš. S velkými psy nebojuj, je moudré ustoupit. Naopak slabší ochraňuj, jen je upozorni, že tam je tvoje území. 
K fenkám buď galantní. Poté, co je očicháš, jim dej najevo, co k nim cítíš. A bude-li se ti některá obzvlášť líbit, nechávej jí vzkazy v trávě a na hlíně či na patníku. 
A nakonec: páníčka poslouchej. Budeš-li hodný a věrný, tvůj pán tě zahrne dobrým jídlem i láskou, pamatuj si to. Ale nebudeš-li mu po vůli, může tě dát do útulku nebo vyhnat. To nedopusť. 
Á, někdo zvoní. Hospodyně jde otevřít. Asi přichází tvůj nový pán. Teď ti naposledy pro štěstí olíznu čumáček. Tak šťastnou cestu, ty můj kluku!


7 názorů

bixley
06. 05. 2019
Dát tip

Zdenda to pochopil. A Karel taky.

Nejprve jsem to chtěla pojmout jako loučení matky se synem, který odchází na studia, ale pak jsem si uvědomila, že stejně můžou své potomky posílat do světa i zvířata, tak jsem to pojala jako jakousi bajku, která zobrazuje obecně rodiče, který se snaží potomka přesvědčit, že všechno zvládne a tak trochu tím vlastně ubezpečuje sám sebe, že jeho potomek bude v pořádku.


K3
03. 05. 2019
Dát tip

Ještě jsem se vrátil. První moje zastavení platí. Ale, je to takové opravdové, psané s láskou. Rodičovské poselství, takové, že by se dalo navléknout i na lidi... T.


Lakrov
02. 05. 2019
Dát tip

Dočteno, ale ač je mi tématika psů (a zvířátek celkově) blízká, tohle mě  neoslovilo. Vlastně mohu říct, že nevím, proč to bylo napsáno. Přeju lepší čtenáře.  


K3
02. 05. 2019
Dát tip

Zdá se mi to příliš přecitlivělé. Psané trochu ještě dětskou, nevypsanou rukou. Příště to bude určitě lepší.


Gora
02. 05. 2019
Dát tip

Určitě to psal/a/ milovník - milovnice zvířat, ten cit je znát :-)

Dost zdrobnělin a příliš emocí /tedy pro mne/, nejvíc mi sedí větší odstavec s radami.


Janina6
02. 05. 2019
Dát tip

První polovina mi těmi radami připomněla "zákon džungle" z Kiplingových příběhů o Mauglím. Je to takové milé a dojemné... na mě snad až moc :-)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru