Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Sůl nad zlato

23. 05. 2019
11
8
825

Vynikající básnířce V. M. za dlouhotrvající přízeň a věrné přátelství.

 

 

naučil jsem se téměř všechno

co není třeba

abych prožil spokojený život

jen něco ještě schází

 

když hledám přirovnání pro svůj cit

marně napínaje mysl

nevidím napravo nalevo stromořadí

chci vidět strom

 

nevidím ani básnířku, jak mi jde naproti

snad ve své samotě jsem zůstal

hluchoněmý jak zakřiknutý kluk

 

snad vyjmenovaná slova

snad periodická tabulka prvků

právě to jedno, ten jeden

nám schází


8 názorů

Děkuji všem čtenářům za to, že se u mého textu zastavili, děkuji také těm, kteří komentovali (ať už kladně nebo záporně). Všem patří veliký dík.


Čudla
24. 05. 2019
Dát tip

/*


ysslandia
23. 05. 2019
Dát tip

a2a2- dovolím si tiež oponovať,- samotné stromoradie v mojom vnímaní predstavuje dosť silný výraz / aj v rámci klasifikácie "množiny../  a  ak už teda by som iba vychádzala z myšlienky...nevidím stromoradie, chcem vidieť strom, tak detto príslovkové určenie mi túto myšlienku, jej hutnosť rozbíja a odvdádza moju pozornosť.V mojej interpretácii určite. 


a2a2a
23. 05. 2019
Dát tip

ysslandia, dovolím si polemizovat s tvou výhradou, cituji:

...nevidím napravo nalevo stromořadí chci videt strom..... / to napravo nalevo je tam dosť rušivé, stromoradie aspoň u mňa vyvoláva predstavu stromov po oboch radoch,,,nemyslím si, že je to potrebné prízvukovať, škrtať tú predstavu u čitateľa...

Jednak není automaticky dáno, že stromořadí = alej, stromy po obou stranách, jsou doocela běžná stromořadí jen po jedné straně ulice, ale to není podstatné. Podstatné je, že autor dává najevo, že hledá v nějaké množině a všude, nalevo, napravo.


Umbratica
23. 05. 2019
Dát tip

Líbí se mi u tebe ono prolnutí lehce ironického archaismu a moderního výrazu, knižnosti a trpkého humoru . Tip.


ysslandia
23. 05. 2019
Dát tip

Pre mňa trocha vlažný a výrazovo nedotiahnuté. Len sa zastavím pri výraze...nevidím napravo nalevo stromořadí chci videt strom..... / to napravo nalevo je tam dosť rušivé, stromoradie aspoň u mňa vyvoláva predstavu stromov po oboch radoch,,,nemyslím si, že je to potrebné prízvukovať, škrtať tú predstavu u čitateľa.../

Ak som spomínala výrazovo nedotiahnuté... aspoň na mňa to pôsobí dosť ošumelo, staromódne. Vadí mi tam taká omrvinkovanosť // jen něco ješte, jak mi jde, snad ve své... / a takisto istá statickosť v rámci výrazu... jednoducho mi tam chýbalo asi prekvapenie, sýtejší obraz, metafora, kúsok originality..


Gora
23. 05. 2019
Dát tip

Zajíci, také tě ráda čtu... jen to napínaje mysl mi přijde na moderně vystavěné vreše trochu zastaralé... 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru