Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Básnička o mámě

Výběr: a2a2a
23. 05. 2019
21
24
1857
Autor
atkij

Pozn. Motýlí polibek je asi nejněžnějším a nejjedinečnějším polibkem. Nevyměňuje se ústy, ale zapojují se do něj řasy. Je to polibek projevující obrovskou citovou hloubku a něžnost.

 

 

 

 

Prý je šťastná jako blecha,

když mě drží v náručí.

A já rád se držet nechám!

Jen naoko zamručím.

 

Po medvědím – pusou z medu

přidám dvě tři štípané.

Být kočka, tak snad i předu,

jenže jsem spíš hafanem.

 

Máma zase jarní louka

s vlasy barvy obilí.

Sotva na ni chvilku koukám,

letí pusa motýlí.

 

 

 

 

 

 

 

 


24 názorů

atkij
02. 06. 2019
Dát tip
LGarra, zeleda, děkuju vám. Těšíte:)

zeleda
01. 06. 2019
Dát tip

Píšeš pěkné verše, mají myšlenku i rytmickou skladbu. Žádná intelektuální divočina. Pohodové čtení.


LGarra
28. 05. 2019
Dát tip

:)... Chtěla bych být taková... 


atkij
28. 05. 2019
Dát tip
Ale to snad... díky, Vigan:)

atkij
26. 05. 2019
Dát tip
Na pohodu:)

zvedavec
26. 05. 2019
Dát tip

aj ja ďakujem všetkým za trpezlivosť s mojím komentom


atkij
25. 05. 2019
Dát tip
Diano, fialko..., Goro, holky, děkuju za milá slova.

atkij
25. 05. 2019
Dát tip
Pomerančová, velmi si považuju Tvých slov. Yss, děkuji podrobný rozbor a jsem ráda, že takto vnímáš, je to pro mě moc fajn zpětná vazba. Považuju si o to víc, že já sama jsem na delší komenty skoupá a mám to spíš jak většina. Vypíchnu hlavní a mizím:) Přitom si každý delší komentář ráda užívám. Aleši, díky moc a rozhodně souhlasím. Snažím se Tvých slov dostát. A snad se mi to i trochu daří. A vūbec není za co se omlouvat. Za jakoukoli diskuzi jsem ráda, přestože se k reakci dostávám až nyní. agátko, děkuji:) zvedavec:), i mezi dětmi se najdou poetičtí géniové s famózní pamětí, ale obecně Tvé shrnutí většinou platí. Vypîchnutí fontu, barvy písma mě fakt rozesmálo...ale blbá nejsem, takže... A o víkendu neznámkuju:)díky. MarK, děkuju mnohokrát:) Kočkodánku, díky za krâsný koment. Ale můžu Ti pravdivě říct, že i v maminovství mám rezervy. Ale to víš, že dělám, co můžu, musím. Ráda. KK, vážím si:)

nádhera


Kočkodan
24. 05. 2019
Dát tip
Jitko, u tvého dílka nebrucím ani naoko, natoz naucho. Tak podivne mdlého rozumu a vnímání prece jen jeste nejsem... A rozhodne bych nezuril, kdybych mel takovou maminku, jako jsi ty. I kdyz jsem mel také moc hodnou. Mami tam nahore, to nebyla sebemensí narázka. (smajlík mrkající dlouhými rasami)

MarK.
24. 05. 2019
Dát tip
Skvela basen s peknymi obrazmi a rytmom. Dobra praca *

zvedavec
24. 05. 2019
Dát tip

tip za milú báseň


zvedavec
24. 05. 2019
Dát tip

Pekná práca. Tiež si dovolím doplniť, spomenúť, pretože  doteraz vyzdvihnuté sa mi príde stále málo:

Autorka starostlivo a primerane deťom pracovala s dĺžkou textu. Detský čitateľ je náročný a okrem iného limitovaný aj dĺžkou času, počas ktorého si dokáže udržať pozornosť. Čím je dieťa menšie, tým sa ťažšie sústredí.   V porovnaní s dospelými je pre deti charakteristická slabá pozornosť, unaviteľnosť, dieťa sa nevie na dlhšiu dobu sústrediť.

Táto báseň si zaslúži spomenúť i to, že zohľadňuje detské potreby aj v tomto ohľade a je podmienkou pre jeho zblíženie sa s literatúrou.

Kladne hodnotím tiež prológ, ktorý je primeraný vedomostnej úrovni dieťaťa a učí dieťa rozlišovať medzi rozličnými formami bozku.

Tiež veľkosť, použitý font, farbu písma a delenie na strofy nik nespomenul. Práca ma uspokojuje aj po tejto stránke a dávam autorke jednotku.

 


agáta5
24. 05. 2019
Dát tip

krásná...


a Jitce se omlouvám, že narušují intimitu motýlího polibku...je to opravdu velmi intimní radůstka...


moje poznámka byla míněna obecněji, jen se ocitla zrovna tady...každý byl dítětem, tak se může vcítit do malé čtenářské duše...


ysslandia
23. 05. 2019
Dát tip

nemyslím, všeobecne sa traduje / aspoň u nás /, že písať pre deti je oveľa ťažšie ako pre dospelých. Dieťa je špecifický čitateľ, ak text nie je preň zaujímavo a vhodne podaný, odmietne ho čítať, počúvať, vnímať krásu slova. "lacnými brakmi " dosahujeme v podstate to, že vypestujeme u detí averziu k poézii, k čítaniu,.. Ospravedlňujem sa za avi, ale keďže si evidetne narážal na môj komentár, tak som si dovolila zareagovať. To je odo mňa všetko.


rozlišování těžkosti psaní pro děti a pro dospělé mi připadá nesmyslné. Autor má být náročný hlavně sám na sebe, bez ohledu na cílovou skupinu. Tohle může být určeno všem, nejen dětem...


Gora
23. 05. 2019
Dát tip

Vše řečeno, něžné dílko!


Diana
23. 05. 2019
Dát tip
Pěkné, milé ....:-)***

ysslandia
23. 05. 2019
Dát tip

Dovolím si doplniť, pretože báseň si to určite zaslúži a vyzdvihnúť rytmus mi príde dosť málo.

Písať pre deti je naozaj ťažké. Buď autor podriadi obsah forme, takže sa dostávame na balans nezmyselností, alebo plávame po povrchu,prípadne sa obmedzmeí na riekankovú formu,kde obsah opätovne pokuľháva a dostáva sa do úzadia lacných  a predvídateľných rýmov. Ku cti autorky slúži, že okrem transportu nehy, emócii, vnímania, dokáže vtesnať do textu veľmi dôležité "maličkost ", ktoré vykresľujú vzťah, poznanie, skúsenosť a poskytujú zároveň plnohodnotný obsah.

text je plynulý, melodický, s veľmi trefnými výrazmi a prirovnaniami -mačiatko-pes, pre mňa veľmi výstižne vykreslené detstvo, keď dieťa naoko naozaj frfle, "šteká" a pritom zúfalo túži po objatí.po bozku,po nehe...celkovo to vyjadrenie puta medzi dieťaťom a matkou je veľmi ľahúčke, nenásilne, bez veľkých metaforov, na báze každodenných pojmov,ktoré sú pre dieťa blízke, ktorým dieťa veľmi dobre rozumie. a zároveň sú prijateľné na príjem, podanie aj pre dospelého čitateľa- v rámci podania dieťaťu. Veľmi pekná príjemná práca.


Krásně něžná. A  chválím rytmus. Psát pro děti je těžké. tip


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru