Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Tušil posluchače

Výběr: atkij
28. 05. 2019
8
6
508
Autor
Movsar

Jiné a stejné

Noc, žlutavá jarem a steskem. Jehličky deště se lámou o střechy činžáků, pootevřenými okny jde vlhký vzduch. Kdo ztrácí signál s vědomím, usíná. Padesát tisíc let nazpátek, v moři času, bylo pondělí nebo pátek a byl večer. A noc byla stejně žlutavá a pršelo jako zrovna teď. Ve skále se k sobě tiskli lidé. Poslouchali vodu, která padala a lámala se o ticho. Usínali. A vše bylo jiné a vše bylo stejné.


Nechtěná

Udělal jí dítě a nemá se k němu. Holčičce jsou dva měsíce, hlídá ji teta, ona denně chodí za ním a jeho ženou a dožaduje se spravedlnosti: prozatím ji udeřila pěstí do tváře, jemu poškrábala krk a záda a slíbila návštěvu bratrů z Ukrajiny. Přehrává mi ta syrová videa, trochu unavený, trochu pobavený, v jejich společném kraji je takový zápal pro věc běžný. A jinde zatím do peřinek pláče holčička.


Zahrady

Zvědavě nakukují do palácových zahrad Malé Strany, co kdyby některá tajila cosi magického. Třeba cosi z dětství, co zasuto hluboko v paměti občas zaklepe a než stihneš otevřít, je to pryč. Tak teď klepou na vrata zahrad oni a doufají, že to zapomenuté cosi je připomínkou vezme na milost. Aspoň na okamžik krátký jak přes neděli most.


Nad Orlickými horami

Nad Orlickými horami nebe kaboní se v olovo, bůh Perun své oči mhouří, bude pršet válka. A je to cosi jako zvláštní dálka, co si člověka bere o té dusné chvíli před bouří.


Tušil posluchače

V předvečer svátku Osvobození šel předčítat verše z Holanových Rudoarmějců. Pod Quadriem tušil posluchače. V béžovém haveloku, s cigaretou v koutku úst a květem v klopě saka odložil aktovku a četl. Občas se přitočil k náhodnému kolemjdoucímu a zvýšil hlas, bylo-li toho třeba pro básnický účin. Chvílemi štěkal jak kulomet, chvílemi byl tichý v připomínce posledního vydechnutí vojákova. Planul.


6 názorů

Movsar
27. 06. 2019
Dát tip

děkuju vám, přátelé, se zpožděním, za něž by vám české dráhy vrátily nejméně 50 % ceny chvály. já vám ji snad nemusím, poněvadž jsme k sobě upřimní a já vskutku nebyl ve spojení.. díky a za výběr zvlášť!


K3
29. 05. 2019
Dát tip

Jednička je prostě jedničkou.


revírník
29. 05. 2019
Dát tip

Je lahoda je číst, odposlouchávat. Všechny.


Lerak12
28. 05. 2019
Dát tip

Kóónečně!

A pěkné dílko.


atkij
28. 05. 2019
Dát tip
Tušil...asi. Nebudu vypichovat top části. V každé miniatuře máš /pro mě/skvělá, nâpaditá místa. Po pravdě, nejen mîsta, ale jaksi celoplošně. Asi mě už Tvá poetika, se zúročeným pozorovacím a předávacím talentem, chyběla.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru