Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Velký pickovický poklad

02. 06. 2019
5
5
375
Ahoj muži, ženy, holky, kluci a i vnuci. Vyráběl jsem si takhle z pařezu noční stoleček, když tu najednou vidím, jak po cestě běží pan Vojtíšek s bandaskou v ruce. Byl moc udýchaný a vypadal zlostně. Zavolal jsem na něj: Ahoj, sousede, kampak to s tou bandaskou běžíš?
Pan Vojtíšek ale pouze uhnul pohledem a běžel dál.
Pokračoval jsem v dlabání, ale asi po minutě jsem zahlédl, jak po cestě běží pan hospodský Jouza a před sebou kutálí dřevěnou díži na zadělávání chlebového těsta. Řekl jsem: Pane Jouza, kampak to běžíte a proč tu díži valíte?
Ale ani pan Jouza vůbec nic neřekl, dělal, že mě nevidí a utíkal dál.
Takhle kolem mé chalupy proběhla ještě paní Růžičková s kárkou plnou pětilitrových zavařovacích sklenic, tlustá Marcelka mladá pouze 50 let s vědrem, zlý soused a pytlák Kulhavec s pytlem na upytlačenou zvěř a spousta dalších lidí. Nikdo mi nechtěl říct, kam pospíchá, což bylo moc zvláštní.
Nakonec ale kolem chalupy proběhl můj nejlepší kamarád Láďa s prádelním hrncem a řekl: Luboši, na co čekáš? Pospěš!
Já jsem řekl: Láďo, ty můj nejlepší kamaráde kam a proč?
Láďa řekl: Copak ty to nevíš? U kapličky pod Vavrochovic domem se našel poklad. Každý si z něho chce kousek nahrabat. Utíkej, ať se na nás taky dostane.
Protože jsem skromný, popadl jsem pivní půllitr, přidal se k Láďovi a společně jsme utíkali ke kapličce. Když jsme k ní doběhli, už tam bylo mnoho lidí a ti lidé se hrozně moc hádali a křičeli na sebe. Pan Vojtíšek tloukl bandaskou do Jouzy, Jouza se snažil díží převálcovat paní Růžičkovou, paní Růžičková po všech metala sklenicemi, Kulhavec běhal od jednoho k druhému, každým zuřivě třásl a volal: Dejte sem ten poklad, dejte sem ten poklad!
Pak naštěstí na mopedu přijel pan starosta, na zádech měl nůši a řekl: Uklidněte se, sousedé, takhle bychom se nedohodli. Poklad se spravedlivě rozdělí, dostane se na každého.
Já jsem řekl: A kde ten poklad vlastně je a kdo ho našel?
Zpoza kapličky vystoupila Maruška Strnádková, manželka od Káji Strnádka a řekla: Já.
Kulhavec k ní hned přiskočil, začal s ní třást a křičel: Dej ho sem, dej ho sem!
Maruška Strnádková řekla: Já jsem ale nenašla poklad, to je omyl. Našla jsem podklad. A vlastně to ani není podklad, pouze takový malý podkladek, podívejte se.
A ukázala nám sádrový podkladek pod slepičku, aby si myslela, že má vajíčko, což je její dítě, a byla spokojená.
Řekl jsem: To je ale nádherný podkladek.
Kulhavec vykřikl: Ale třeba je uvnitř kousek zlata, dejte to sem, dejte to sem.
Podkladek jsme rozbili a zlato v něm nebylo. Rozešli jsme se do svých domovů, pouze Kulhavec zůstal a ještě několik hodin obracel všechny možné kameny, protože se pokladu nechtěl vzdát. Všichni z toho všeho byli mrzutí, ale já ne. Myslím si, že s takovým pokladem by byl stejně jenom kříž. Člověk by ho měl doma zavřený v almaře, pořád by na něj myslel, a nakonec by ho o něj připravil nějaký lupič. Bez pokladů se žije lépe, všichni jsou na sebe hodní, nikdo se nikoho nesnaží přejet díží ani s nikým netřese a to je přeci krásné.
A co si myslíte vy? Ahoj!

5 názorů

Lakrov
21. 06. 2019
Dát tip

Dočteno, rozpaky a teprve když odhlédnu na začátek k názvu a jménu autora  (které v případě tohoto textu nelze neuhodnout) mi dochází, v čem spočívá  vtip této miniatury. Přeju lepší čtenáře; takové, kteří čtou pěkně popořadě  od názvu až do konce :-)  


bixley
07. 06. 2019
Dát tip

Souhlasím hlavně se závěrem, poklady k ničemu dobrému nevedou. Líbilo.


Kočkodan
02. 06. 2019
Dát tip
Když už mít doma poklad, tak jedině v podobě skvělého partnera či partnerky. Ahoj!

Ano, ono se to porouchalo, ale už jsem to opravil pomocí ťukání myší. Ahoj!


Ahoj! Nějaké nešťastné formátování, hm?


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru