Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Nějak mi přijde

03. 06. 2019
6
10
733
Autor
Muamarek

 

 https://muamarek.rajce.idnes.cz/Ve_znameni_utesu_a_veverek%2C_2019#54.jpg

 

 

 Nějak mi přijde, že jsme všichni v base

třebaže okna máme bez mříží

zdi mají uši, každý náš krok, zdá se

zachytí oko, jež nás přehlíží

U nohou koule – že nás netíží?

Úniku není, vidím v plné kráse

 

 Kdo si chce vybrat, jen to jedno bere

to, co mu dají, co mu zabalí

ať chtěl jít, kam chtěl, musí jedním směrem

a ví, že projde mnoha kanály

„Hodnoty“ – slyší, tiše se ptá, které?

Dávno se smířil, že ho napálí

 

 Není, proč stavět, když jde všechno k zemi

k hlouposti zatím žák se vzdělává

děti, když vzniknou, rostou bez zázemí

výchova není – či je děravá

Politik káže: Lepší je, je nemít

Doba je zvláštní – silně nezdravá

 

 Nadchnout se nejde, setrvačnost zbyla

chuť k práci není, plody netěší

společnost v křeči není způsobilá

plácá se v bahně i s tou depeší

v níž stojí psáno, že je z černé bílá

a že vše cenné

je jen veteší

 

 


10 názorů

Safián
03. 06. 2019
Dát tip

Takové soudy znám. To jsou povrchní náladáři, pštrosi, kteří raději strčí hlavu do písku. Mně těší, když se mi podaří něco pojmenovat.

Vývoj odhaduji z historických paralel. Otázkou zůstává, jak dlouho to bude trvat a jaké budou oběti. Na konci to asi žádné žůžo nebude. I když je malá naděje, že zbylo alespoň trochu rozumu. Ale hlavní aktéři budou mít určitě ten svůj. Koneckonců už dnes můžeme pozorovat průzkumné modely.Začalo to sice už hodně dávno, ale jako přiklad bych uvedl Nixonův pád. President, který drtivě vyhrál a získal přes pětset volitelů, musel odstoupit. Poražená skupinka křiklounů prostě změnila výsledek voleb.Musíme se ptát, jak je to možné, když Nixon dělal to samé, co řada presidentů před ním.


Muamarek
03. 06. 2019
Dát tip

Safián - díky za zajímavý diskusní příspěvek.

 Ano, přesně tak, já kritizuji to, co mi připadá špatné, v krizi, nikam nevedoucí. Jistě, může být hůř, ale to je právě to, čeho se děsím. Toho vývoje, který za pozitivní nepokládám. Co vidíme před sebou? Světlo naděje?

 Mně to připadá spíše temné. Volám ve svých verších na poplach - a jsem rád, že aspoň někdo nejenom že slyší, ale i poslouchá a naslouchá.

 Často se tu setkávám s názorem, že jsou mé verše plné smutku, skepse a beznaděje. Já jsem, myslím si, člověk spíše veselý a mám rád jemný humor. Jenže jak vnímám dobu kolem, nemohu si pomoci...

 


nuž, keď Ti čosi pripomenie starý režim, nie je jednoduché ho opomenúť ... druhá vec je, aký je rozdiel medzi dnešnou neslobodou a tou kedysi ... spoznať seba možno znamená vykročiť z kruhu a to je ťažké v každej dobe ... vďaka za trpezlivosť

Safián
03. 06. 2019
Dát tip

Já bych s minulým režimem neoperoval. Je velmi laciné říkat na každou kritiku, že kdysi bylo hůř. Básník přece poměřuje současnost nadějí roku 89, ne minulým režimem.A snáší mnoho věcných argumentů, a nemusí být ani politické, které svobodomyslného člověka štvou. Lámání do krabic, jakýchkoliv, je jednou z nich. Kdysi mi jeden Angličan, který měl matku Češku, řekl, že tady to bylo vždycka tak počesku omleté, ale že budeme koukat, až k nám dorazí ta skutečná západní svoboda. Byl to zazobaný podnikatel, žádný socialistický nuzák. A musím přiznat, že opravdu zírám. Zatím jsou to drobná tyranství. Také mě fascinuje, jak lidé vítají změny, které jsou v jejich neprospěch.


Muamarek
03. 06. 2019
Dát tip

Jsem rád, že sis tam něco pro sebe našla a mohla se zamyslit...

 

 Hezký den a měj se :-)))


jedinec je od spoločnosti v mnohom závislý ... ak počas života objaví, že na jeho duchovnú slobodu nedočiahne zvonku naozaj nikto a nič, uľahčí mu to unieť krivdy a bremená ... kedže nič tu nie je nastálo, aj toto je iba cesta, ktorá môže viesť k relatívnemu pokoju a šťastiu, je to makačka,ale trošku nádeje nezaškodí ... aj mne to pripomenulo bývalý režim a prenasledovaných, ktorí to vďaka vnútornej slobode v zdraví /duchovnom\ prežili ... vďaka za premýšľavú atmosféru

Muamarek
03. 06. 2019
Dát tip

Goro, Diano, Kočkodane, děkuji Vám za zastavení, postřehy, komentáře a přeji všem krásný den :-)))

 

 A nejen tento - mějte se pěkně a optimističtěji než tato báseň :-))))


Diana
03. 06. 2019
Dát tip

Ten obsah rovněž nesdílím -  dobu minulého režímu by ale vystihoval dokonale (to bys teprve něco zažil!). Forma bezvadná jako obvykle :-)*


Gora
03. 06. 2019
Dát tip

Marku, působivá báseň. Pesimismus sice nesdílím, ale veršovat umíš :-)

Fotky z jihu Anglie krásné...

Sem bych dala místo dvakrát - je - děti

Lepší je, je nemít


Kočkodan
03. 06. 2019
Dát tip
Tak jsi, Marku, zase nezklamal. Ani pri volbe kandidáta do rýmu s “bere”. :-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru