Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Pokus o jazykovou inovaci

09. 06. 2019
8
12
1008
Autor
bixley

Do češtiny se v průběhu jejího vývoje dostala slova, která původně označovala skutečné osoby. Nemám teď na mysli Švejka a pověstné české švejkování, to je postava literární, imaginární. Mám na mysli osoby, které žily.

Co třeba takové slovo grázl? Domnívali jste se, že je přejato z nějakého cizího jazyka? Ne, jde o zlořince z doby Rakouska-Uherska Johanna Georga Grasela, vraha a loupežníka, který byl v roce 1818 popraven.

V tomto případě se přeneslo jméno člověka s určitými vlastnostmi na celý typ lidí. Ale podle žijících lidí mohou být pojmenovány i věci s nimi související. Nejčastěji jde o výrobky podnikatelů, kteří si podle svého jména vytvoří značku. 

Někdy ale je s konkrétním člověkem spojeno něco, co přímo nesouvisí s jeho náplní práce. Tak třeba sendvič. Dnes si ho běžně balíme k svačině. Ale vymyslel ho lord Sandwich neboli John Montagu, hrabě ze Sandwiche v 18. století. Nařídil totiž svému sluhovi, aby mu dal steak mezi dva chleby, protože při svém pracovním vytížení nemá čas používat při jídle obě ruce.

Ale nemusíme se zabývat jen touto vzdálenou minulostí. Asi posledních padesát let nosíme lennonky, tedy brýle typické pro Johna Lennona, člena skupiny Beatles.

Myslím, že je načase obohatit českou slovní zásobu a frazeologii o nové kousky z poslední doby. Domnívám se například, že člověk,který dostane úplatek, by za něj měl poděkovat slovy "to jsem rád", ale v psaném projevu by to měl uvést jako "to jsem rath".

Dříve jsme místo emigrování říkali, že někdo zdrhnul za kopečky, v současné době bych pro ty,kteří prchnou před stíháním, volila obrat "utéct na Bahamy", tedy s odkazem na Viktora Koženého. 

A pokud jde o představitele kultury a sportu, dnešní mladí muži by mohli nosit účes "na jágra", ale pozor, majitelé rovných vlasů by si je museli natočit.

Doufám, že na další inovace už přijdete sami. 

 


12 názorů

bixley
16. 06. 2019
Dát tip

Díky, Karle za správné připomenutí. Pokud jde o haranta, odkazuje ale k bratrovi Kryštofa Haranta, který brutálně potlačil selskou vzpouru. Teorií na původ tohoto slova je ale víc. 


K3
16. 06. 2019
Dát tip

A co takhle Krištof Harant z Polžic, nebo Markýz de Sade?

Těch příkladů je asi celá řada, jen si na ně vzpomenout:).


bixley
10. 06. 2019
Dát tip

Díky, Leraku.


Lerak12
10. 06. 2019
Dát tip

Pěkný a opět zajímavý fejetonek.


bixley
09. 06. 2019
Dát tip

EVŽI, mejloviště je moc pěkné, taky to budu používat. Díky.


Já jsem vytvořila slovo "mejloviště". Všichni je máme a je to takové milé a domácí. :-)


bixley
09. 06. 2019
Dát tip

Kočkodane, moc díky. Myslíš, že až tak bych odo toho zasáhla? :-)))

 


Kočkodan
09. 06. 2019
Dát tip
Snaha o hledání pravdy, nazývání věcí pravými (popřípadně novými) jmény apod. by se mohlo říkat bixlování. Ano, šlo by o určitý protipól k rozšířenému fixlování. ;-)

bixley
09. 06. 2019
Dát tip

To nevím, revírníku, jestli se to ujme. To bych to musela říct někde v televizi. :-))


revírník
09. 06. 2019
Dát tip

To jsou nápady! Ale vtipné. A možná, že se některý ujme.


bixley
09. 06. 2019
Dát tip

Díky, Ireno. Určitě tě taky něco napadne. :-)


Gora
09. 06. 2019
Dát tip

Renato, něco jsem již věděla, ale tvůj inovativní přístup u slov - rád, utéct na Bahamy mne rozesmál:-)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru