Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Zmrzlý nektar

18. 06. 2019
16
18
586
Autor
Umbratica

 

 

V mátožném slunci

hledá podzimní motýl

poslední květ

snad chryzantému

nebo růžovou jiřinu

napůl spálenou mrazem

 

Dnes je tak těžké

být stále romantik

a v zahradním altánu

snít o tónech harfy

když z vedlejší zahrady

duní vítězné techno

až z vyděšených pámelníků

padají na zem kuličky !

 

Dnes je tak těžké

býti básníkem

když nikdo mladý není už zvědavý

na smířlivý sentiment

stařecké epiky

na lásku slavíků k růžím

na dlouhé proslovy k oblakům

na šplouchavé verše

jezerních strof !

 

Vítězné techno

a vševládný rap

odsunuly i blues

na vedlejší kolej

a kvílivé hlasy

trubek a strun

už poslouchá jen otáčivý pes

u hlásné trouby

protože bědovat nad sebou samým

je málem trestné

 

...Motýla odnese studený vítr

přes ostnatý drát

přes kamennou zeď

tam na tichý hřbitov

kde dosud kvetou

jíním pokryté všesvatky

kde ale na slunci

roztává zmrzlý nektar

 

 

 

 


18 názorů

vesuvanka
24. 06. 2019
Dát tip

Alice, děkuji za podrobnou informaci o babočkách bodlákových. Tak teď je mi to jasné :-)))


Umbratica
24. 06. 2019
Dát tip

vesuvanko,

nezapomněla jsem na tebe a zjistila jsem ti informace o babočce bodlákové. Mám doma naštěstí dost literatury o motýlech.

Babočka bodláková je jeden z mála druhů, který vůbec není schopen u nás přežít zimu v jakémkoli vývojovém stádiu. Proto k nám létají tito tažní motýli zjara ve dvou vlnách. Někdy už v únoru, většinou však až v březnu a v dubnu k nám dolétnou motýli, kteří se vylíhli na severu Afriky. Podnikli nejdelší cestu ze všech, takže bývají zpravidla dost olétaní. Později k nám přibudou motýli z Itálie a z Balkánu. Ti přilétají v květnu a v červnu a někdy jich může být opravdu hodně jako třeba letos. Počet těchto motýlích migrantů je ale v průběhu let velmi kolísavý. Jediná naše domácí generace se líhne z housenek, které se zakuklily u nás koncem jara buď koncem června nebo v červenci. Letní imaga babočky bodlákové(červenec,srpen,září) jsou tedy "naše" domácí.  U tohoto druhu je na podzim možná i zpětná migrace na jih .


vesuvanka
20. 06. 2019
Dát tip

Alice, díky za odpověď a zajímavou informaci o výskytu otakárků. My jsme se velmi často setkávali s otakárky fenyklovými a trochu méně  i s ovocnými v Českém středohoří, kde měli na vrcholech vyhřátých čedičových a znělcových kopců svatební reje. Byla to radost je pozorovat. Jednotlivě jsme otakárky fenyklové  potkávali téměř pokaždé, když bylo slunečno a teplo. Otakárka ovocného jsem několikrát zahlédla i v Praze. Jednou jsem ho dokonce vyprošťovala z přístřešku autobusové zastávky, kde uvízl na prosklené stěně. Podařilo se mi to. Bělásek řeřichový je moc hezký motýl, také jsem ho občas viděla.


Umbratica
20. 06. 2019
Dát tip

vk,

já jsem si vědomá, že by dnešní mladá generace byla jen těžko zvědavá třeba na Seifertovy Všecky krásy světa. Vím, že je to třeba i proto, že takováhle kniha se dá asi sotva zpracovat jako komiks.


Umbratica
20. 06. 2019
Dát tip

En,

nebudu se pokoušet o žádný klasický romantismus ve stylu Byrona nebo Máchy. Spíš se budu snažit psát "písně", přičemž budu muset zaplatit daň své době,takže ty písně budou trpkou groteskou. Asi dva měsíce se chci věnovat jen vázanému verši. Vyhnálovský folklór je úvodní básničkou k plánovanému cyklu.


Umbratica
20. 06. 2019
Dát tip

Vesuvanko,

budu se pokoušet romantismus trochu vzkřísit, ale nevím, jestli se mi to podaří.

Kromě baboček bodlákových se teď u nás vyskytuje i dost otakárků a stále častěji i o. ovocný, kterého jsem tu poprvé zaznamenala před třemi lety.   Brzy na jaře u nás byl dosti hojný i bělásek řeřichový. Ten byl kdysi oživením každé sbírky motýlů. Je to čistě sezónní motýl a některé roky se nevyskytuje prakticky vůbec.


Umbratica
20. 06. 2019
Dát tip

Je to ale dosti smutné, fialko.


Umbratica
20. 06. 2019
Dát tip

Leraku,

" Pokrokem i přes mrtvoly " - to je heslo, které vyznávají všichni pokrokáři. Jen se bojí říct to takhle na plná ústa. Obsahově stejně pravdivé by asi bylo heslo : ať žije pokrok, který nám plní pokladny ! Expanze lidstva něco stojí. Zatím za náš pojkrok platí příroda, ale jednou nám planeta vystaví účet za ten náš " Pokrok ".


Umbratica
20. 06. 2019
Dát tip

Di,

částečně je to taková " generační výpověď ", takže ty mi asi rozumíš.


vk
19. 06. 2019
Dát tip

nikdo mladý není už zvědavý na smířlivý sentiment stařecké epiky

keďže báseň nie je epická, táto báseň je veľmi otvorená!

+

bědovat nad sebou samým je trestné


Entropia
19. 06. 2019
Dát tip

Myslím, že nevládneš jen jedním stylem, takže si můžeš ten romantismus dovolit... alespoň jako jednu z možností sebevyjádření


vesuvanka
19. 06. 2019
Dát tip

Krásná báseň, také si myslím, že i dnes má romantismus šanci. TIP

Trochu odbočím, když čtu o motýlech. Ve čtvrtek a hlavně v pátek jsem u nás viděla snad stovky baboček bodlákových, které létaly na květy lip. včera už jich bylo  podstatně méně, dnes jsem zahlédla jen dvě. Vzpomněla jsem si na rok 2009, kdy koncem května přiletěly babočky bodlákové a bylo jich tolik i celé léto, že létaly i v ulicích mezi domy.


fialka...
18. 06. 2019
Dát tip

Moc pěkně napsané.


Lerak12
17. 06. 2019
Dát tip

Myslím, že kultivovaní lidé si kvalitu v romantizmu budou vyhledávat. Čerstvé a pestré proudy jsou žádoucí - ať si každý vybere! Jen to brát jak alternativu a z toho hlavně  nezblbnout. Viděl jsem kdysi CS budovatelský film, kdy nesli zastánci "permanentního pohybu" transparent  " Pokrokem i přes mrtvoly!

Asi jen nejde o kvalitu a využití moderních poznatků. Ale jen o upozadění všeho, co je zde už z principu nějak PODEZŘELE DLOUHO ! Není dokonce důležité (v lit. tvorbě) jestli se mi to líbí nebo obsahu rozumím... důležtější je se zařadit do kolektivního vkusu stáda.

Šmejdu je všude dostatek a hlavně že máme co konzumovat. Matka říká, že se ze života vytrácí logika... že už světu přestává rozumět. Bráním se takové myšlence, ale matku začínám chápat -  dokonale.

Je vše tak, jak má být. Tak nemoralizovat a zviditelňovat se bez hranic.  Nebo být ticho!  Nakonec i příroda  ještě relativně mlčí.  


Umbratica
17. 06. 2019
Dát tip

Člověk by si řekl, že romantismus už dnes nemůže mít žádnou šanci,ale on ji stále má. Techno a rap taky neposlouchají všichni.


Diana
17. 06. 2019
Dát tip

Ano, ano, velmi pochopitelné...*


Umbratica
17. 06. 2019
Dát tip

Díky,zeledo. Dělám si tak trochu legraci ze sebe samé. Je to asi ale takový ten máchovský smích pře slzy :

 

Na tváři lehký smích, hluboký v srdci žal !


zeleda
17. 06. 2019
Dát tip

Tahle báseň je skvělá, jak svou myšlenkou i tím, jak je ztvárněná. Tip


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru