Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Dramatické okolnosti

20. 06. 2019
14
11
753
Autor
dark matters

 

i

myši nechápu, čo od nich chceme
je to trápenie
a trvá to dlhšie, než by malo
výsledky pokusov kolíšu 
v absurdne širokej odchýlke
jednoducho už
nemáme toľko času
a tak sa sami
vrháme dopredu

 

 

ii

myši nechápu, čo od nich chceme
preliezajú labyrintom
bez toho, aby nám boli užitočné
kdesi na začiatku došlo k omylu
priznať si chybu
alebo pokračovať 
predstavuje rovnaké trápenie
výsledky pokusov kolíšu v absurdnej odchýlke
a riešenie je definitívne preč
aj teraz keď sme spolu
myslím na niečo iné
nie je čas
takto sa cítila posledná generácia 
akejkoľvek civilizácie
dnes sa dojímame ich osudom
a tajne túžime po veľkom
a dramatickom konci
je nám zima a už zase sme
unavení

 

 

iii

keď sme v horách objavili
trosky lietadla
nenechali sme sa vyrušiť
potom sme nachádzali 
stále ďalšie znamenia
keď do nášho bytu prenikli mravce
bolo vlastne už neskoro

 

 

 

 

 


11 názorů

Ostrich
13. 08. 2019
Dát tip

To by mne zajímalo, jak by vyšel pořádný sociologický průzkum, jestli převážná většina lidí skutečně touží po velkém dramatickém konci. Sice vím, že takový průzkum se skoro nedá udělat, protože tohle toužení je nepřiznané, ale říká se, že prostě dlouhý klid není lidstvu přirozený, je zvyklé na války... Neznáš tuhle knížku? https://www.databazeknih.cz/knihy/k-cemu-je-dobra-valka-307524

V přechodovém stadiu dost možná jsme. 

Propletení témat osobních a vědeckých, takové zdánlivě až surrealisticky lehké automatické psaní - a zároveň říkáš, že píšeš pomalu...proces sám je ještě zajímavější než výsledek, jenže k tomu procesu se téměř nikdy nikdo nedostaneme, kdopak tuší, jak přemýšlel autor Gilgaméše, co byl začátek a co bylo přidáváno dalšími převyprávěními, když píšeš dlouho, tak se po každé přestávce původní obsah pootočí, trochu ztratí a trochu ztratí... ostatně my už se nedostaneme ani k tomu, jak vlastně aktuální AI něco vyřešila, protože té nezkratitelné mnohosti je v těch neuronových sítích prostě privela privela na naši kognici operující v paměti najednou tak maximálně s deseti prvky...


Silene
03. 07. 2019
Dát tip

Už samo to seškrtání editorem jsou pro vetešníka mého ražení "dramatické okolnosti"!

Nuž, na mé maličkosti ani jedna z těch dvou námah neleží, (myšleno jak sepsání samotných konstrukčních hraček v "jednotném" stylu, tak ani jejich následná nekompromisní probírka --- a... určitě i editoři jsou kompromisní, že:), pevně doufám).

Takže já si tu poklidně špekuluju o podpůrných wéčkách, kam se každý majitel ručně číslovaného výtisku pod tímto numerem povinně zaregistruje a bude tam vkládat své interpretace!

Těším se.

Zatím je mým favoritem ta "z parketu unavená" z kooperace od yss a a2a2a :), na takový nápad jsem tehdy vůbec nepřišla. (Se pozná, že netančím, no. Spíš hudruju v rohu.) 

........

(edit. jen jsem vložila chybějící slovo)


ešte stále som vo fáze, že ma tento štýl baví. ak z toho prípadne čosi bude, tak editor texty preškrtá. ak z toho nič nebude, kyberpriestor je dosť široký na moju grafomániu a je to dobrý pocit. 

ja mám skôr problém s extrémnou pomalosťou písania. a to je faktický problém, lebo keď človek nepíše, nie je z čoho škrtať, samozrejme, akákoľvek situácia nakoniec môže byť problémom:-)

 


Silene
24. 06. 2019
Dát tip

Též jsem si tuhle říkala, leč dospěla jsem k názoru, že autora krom vlastních schopností nelimituje nic, až se sám sobě obnosí, jednoduše se přetransformuje do jiného schématu, či si k němu ze stávajícího projektu odskočí -

ovšem co takový čtenář!, jestli ten se nemůže opotřebit, unavit. 

Minule mi vyšla obdobná interpretace jako dnes, s určitostí se musím někdy v zimě podívat znovu, jestli nejsem zas nápaditější.


ysslandia
21. 06. 2019
Dát tip

podhodené konrétne kúsky,ktoré sú iba zdanlivo konkrétne- mňa to zatiaľ baví,


vk: baví ma to zatiaľ. po toľkých rokoch s "petrom" a infantilitami je pre mňa osviežujúce si vymýšľať ukecané neurčité fantázie:-)


vk
21. 06. 2019
Dát tip
máš svoju poetiku, a tak sa pýtam, či nemáš pocit, že ťa po toľkých básňach už obmedzuje, resp. či ti je natoľko vlastná, že iná neprichádza do úvahy voľáko mi dnes napadlo, že autor nemusí písať furt tým istým hlasom, ale ešte som to nedomyslel :-)

nerozumiem presne.


vk
21. 06. 2019
Dát tip

nie je táto poloha v tejto fáze limitujúca?

resp. nejde o cestu najmenšieho odporu?

(niežeby som išiel inak)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru