Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Minulý život

23. 06. 2019
5
14
1238
Autor
Danny

Třeba to tak není, třeba to tak je...

Další den v kobce. Potácel jsem se od jedné nestvůry k druhé a doufal, že v truhle na konci této pouti bude aspoň nějakých pár zlaťáků, díky kterým bych mohl přežít o něco déle. Čím jsem si zasloužil takový život? Přespávat v chodbách a plísně a havěť z podzemních prostor mít za jedinou společnost, stále se bát o život, stále bojovat dál a dál... Ovázal jsem si krvácející rány a nakonec skutečně našel truhlu, cíl mé cesty. *** Kromě zlaťáků byl v truhle pergamen: naštěstí umím trochu číst a tak se mi z něj podařilo vyrozumět, že v klášteře T'Seng žije mnich, který dokáže vidět minulé životy - a za ne úplně malý obnos člověku o jeho předchozích inkarnacích řekne: konečně se dozvím, jakému osudu vděčím za tuto mizérii! *** "Podívejte se, pane," usmál se mnich, "sice nemáte potřebný obnos, ale jižní provincii naší církve sužuje hadovité monstrum - a vy se svými bojovými schopnosti byste nám mohl vypomoct: zdá se, že bojování s těmito běsy je součástí vaší karmy, takže vám to poté pomůže dostat se blíže k pravdě: k oné informaci, po níž tak bažíte." *** Tyto bitvy byly opravdu nelítostné. Zvlášť když jsem věděl, že mě na konci, po jejich absolvování, nečeká obživa, ale "pouze" informace: ale již jsem byl natolik zkušený, že jsem věděl, že některé informace mohou být cennější než váček zlata. *** Seděl jsem, celý potlučený z bojů, a poslouchal, jak mnich hovoří: "Naše duše si bere tvar podle toho, na co myslí, čím se zaobírá: a to poté určuje, do jakého světa a situace se nadále zrodí: pohleďte, hrdino, váš minulý život:" *** Krásné nedělní odpoledne, blahobytný svět, v komůrce dobře zařízeného bytu sedí tlustý mladík u monitoru a kliká myší: na obrazovce jsou vidět chodby a v nich nestvůry: "Chcípni, potvoro, chcípni!"

14 názorů

Danny
04. 07. 2019
Dát tip
reb: jasně, ok

Danny
04. 07. 2019
Dát tip
sestři, máš můj souhlas :)

Lakrov
03. 07. 2019
Dát tip

Dočteno, takže komentuji. Začátek mi přijde, jako náznak nějaké  "únikové hry", dál je to pak na můj vkus takové hodně oznamovací,  takže o závěrečném překvapení, chápu-li to správně, mohu říct jen tolik,  že ho bylo dosaženo poněkud nezáživnou cestou. Nebo mi něco uniklo.  Přeju lepší čtenáře.  


Janina6
03. 07. 2019
Dát tip

My dva se už „známe“ dlouho, asi tušíš, co ti napíšu. Máš skvělé nápady, ale to, jak s nimi zacházíš, mě mrzí. Tohle není povídka, to je náčrt povídky. Text mi nepřipadá naivní, ale povrchní, odfláknutý. Taková trochu podrobnější osnova pro skvělý příběh, který by se dal napsat... Ale pokud ti opravdu stačí vytvořit anekdotu, tak ji nevydávej za povídku.

Že se děj nějak týká počítačové hry, mě napadlo okamžitě, když tvůj hrdina dal najevo, že předem ví o truhle, která čeká na konci. Určitě by se to dalo napsat jinak, aby čtenář nevěděl hned, na čem je. Nesedí mi taky slovo kobka. Kobka je malý těsný prostor. Pochybuju, že by se v ní dalo nějak putovat a utkávat se s příšerami. Podle popisu jde spíš o nějaký podzemní labyrint, spleť chodeb, možná s nějakými sály či jeskyněmi... Tvůj hrdina by se asi neměl tvářit, že nemá ponětí, „co tady sakra dělá“. Přece se nenarodil s mečem v ruce, musí vědět, jak se tím bojovníkem stal. Jestli to bylo jeho rozhodnutí (touha po dobrodružství, kvůli penězům, kvůli tomu, aby udělal dojem na ženskou...), nebo jestli to třeba „zdědil“ jako řemeslo, nebo je to nějaký trest, někdo ho přinutil a podobně. No a podle toho, jaký „důvod“ mu vymyslíš, bys ho také měl nechat ptát se a lámat si hlavu. Aby ta cesta k mnichovi měla nějakou logiku. Řidič kamionu nebude hledat odpověď, proč je řidičem kamionu, on to ví. Ale mohl by se ptát, co ho to proboha napadlo se na takovou práci dát, nebo proč není schopen s ní seknout, když mu nevyhovuje. To už by snad mohlo mít něco společného s karmou...

Myšlenka je super, ale to je začátek a pak to chce psát, tu povídku bych si fakt ráda přečetla.


Danny
01. 07. 2019
Dát tip
ahoj, chtěl bych nominovat toto své dílo do PM za červen 2019

K3
25. 06. 2019
Dát tip

Má to dost co do sebe. Já se tedy držím hezky daleko od těhle počítačovejch stvůr, ale každý v sobě asi kus určité stvůry má a nemusí mít ani počítač. Záleží na tom, jestli ji dokáže zvládnout. Líbí se mi ta filozofická myšlenka.


Diana
24. 06. 2019
Dát tip

Správná myšlenka vtipně podaná. :-)))  Docela jistě se formujeme podle toho, na co nejvíce a nejčastěji myslíme - a do té podoby také formujeme své okolí. Mysleme lmoudře, ušlechtile a hlavně laskavě! *********


zvedavec
24. 06. 2019
Dát tip

"Naše duše si bere tvar podle toho, na co myslí, čím se zaobírá: a to poté určuje, do jakého světa a situace se nadále zrodí: pohleďte, hrdino, váš minulý život:"

mám také tušenie blížiace sa presvedčeniu, že nielen ten prípadný budúci, ale celkom iste (aj) náš terajší život je bohatý, alebo chudobný v závislosti od toho, či svoju dušu plníme myšlienkami budujúcimi,  ušľachtilými, alebo brakom, hnevom, zlobou...


Entropia
23. 06. 2019
Dát tip

Tak to se máme na co těšit...


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru