Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Na chatě

01. 07. 2019
14
31
884
Autor
Umbratica

 

 

Den po večírku vítr na terase

zas oleandrem cloumá sem a tam

Jsem unavená nikam nechvátám

když do růžových kvítků opírá se

 

Jak socha sedím na plastové židli

a hleděla bych raděj na moře

než na tančící sosny v oboře

než na vlaštovky se zlatými křídly

 

v tom rozpačitém červencovém slunci

co vstává teprv mžourá zpod mraků

Splín - od včerejška miska buráků

pod osikami v dálce plaší srnci

 

už neděle šik hostů dávno v prachu

jen pachuť vína ještě na patře

a zábradlí co nikdo nenatře

a v oleandru echo prázdných tlachů

 

 

 

 


31 názorů

Umbratica
15. 07. 2019
Dát tip

En,

já jsem verše katolických mystiků četla proto, že mě zajímalo, jak vypadají básně autentických mystiků, když prý takový Březina si mystika jen hrál. - Jsou to vztahové, téměř milostné verše a jejich skutečnou podobu si mohu jen přibližně představit, protože neumím španělsky.Zabývala jsem se také Gongórou a v jeho případě jsem studovala nejen originály sonetů, ale na španělských webech také to, jak znějí, když je recituje špičkový španělský recitátor. ...Překlady jsou jen velice mlhvá nápodoba originálu, Jen zřídka se stane, že verše překládá špičkový básník a když se to stane, většinou zas vznikne jen překladatelova vlastní krásná báseň dost vzdálená cizojazyčnému vzoru.


Entropia
11. 07. 2019
Dát tip

Um, přiznám se, že mně se básně T. z A. ani J. od K. moc nelíbí. Teda až na jeho geniální Temnou noc a pár dalších. Ale oni nehleděli na to, jestli se jejich poezie (Janova svého času dost odvážná) líbí nebo nelíbí. Stačilo jim, že vedou dialog s Bohem. Vlastně nejen v poezii ale v celém životě. To my obyčejní smrtelníci něco takového zažijeme jen v záblescích. Ale už ten závlesk stačí odbourat rozčarování ze zájmu/nezájmu čtenářů a posluchačů. Kteří paradoxně někdy přece jen pochopí, až je mi to záhadou. Naopak jiní, u kterých bych pochopení toho díla čekala, nepochopí nic.

Ale vlastně se až tak nedivím. Je tu spousta děl, která jsem nepochopila vůbec, teprve když jsem se k nim náhodou a pak opakovaně vrátila, otevřely se mi oči až jsem zírala a nechápala. Jak jsem mohla být tak slepá.


Umbratica
11. 07. 2019
Dát tip

To určitě ano - duchovní poezie byla v minulosti a může být i dnes dialogem s Bohem.   Kdo ale tady na Písmáku četl třeba jen jedinou básničku od Terezie z Ávily ?   Buďme realisté - jen já a ty. Pokud člověk píše duchovní poezii, musí počítat s tím, že ho téměř nikdo nebude číst. A já jsem vždy chtěla být popovou nebo folkovou básnířkou.


Entropia
11. 07. 2019
Dát tip

No tak FB - to teda hodně štěstí. Nerozumím, proč by na Tvaru atd. nemohly koexistovat různé "formy a druhy". Takový Majakovský "si to moc bral", ale dodnes má své čtenáře, není jen "školním" básníkem.

Já myslím, že poezie je tak trochu dialog s Bohem (nebo aspoň múzou) a pokud to tak člověk bere, nehledí na odezvu dobové kritiky jako na určující kritérium, maximálně ji bere jako korekci. Jak říká mystička a příležitostná básnířka Terezie z Avily: Bůh je - a to stačí. Trvalo mi dlouho (a pořád trvá) pochopit, že to platí ve všech oblastech života. 


Umbratica
11. 07. 2019
Dát tip

Když jsem se kdysi na Písmák napojila, bylo to kvůli tomu, že můj dlouhodobý mailový dialog s Milanem Šedivým skončil neřešitelným konfliktem. Doufala jsem, že tady bude možné diskutovat třeba o možnostech české neodekadence nebo o českém neoklasicismu. Teď už vím, že to vůbec nepřichází v úvahu. Od básníků kolem Tvaru se už chci jednou provždy odříznout a až někdy během zimy dokončí opravu knihovny, zkusím svoje básničky nabídnout "normálním lidem",rozhodně už ne soudobým literátům. (Ale člověk musí projít slepými uličkami, aby pochopil, že jsou slepé. Musí uvíznout v mrtvých ramenech.) Asi zkusím FB. 


Entropia
11. 07. 2019
Dát tip

Um, pokud tě neopustí múza, určitě si nějakou cestu na Písmák najdeš, vázaných veršů, ať "civilistních", klasických nebo neoklasických je tu málo, několik málo lidí tu drželo laťku, byla by škoda, kdyby jeden typ poezie podlehl tlaku doby. I ve veřejnoprávních rádiích se pořád hraje klasika, ne náhodou se jí říká hudba pro menšinového posluchače, "menšinový" posluchač, divák, čtenář byl ostatně ohrožený druh v každé době.

 


Umbratica
11. 07. 2019
Dát tip

En,

tohle je impresionismus. Popisovala jsem všechno přesně tak, jak jsem viděla, ale také , jak jsem tušila. Na té terase seděl synovec, který předešlého dne slavil jmeniny a pozval si pár přátel z práce, které si pozvat "musel".

Jistěže civilismus má své oprávnění. Vyjadřuji se v nadsázkách. Ani jsem nepočítala, že by tu jakákoli " militantní " básnička po mně mohla zůstat.Smažu ji v pondělí, z panelu jsem ji už stáhla.

Od půlky srpna na Písmáku končím. Zavírají knihovnu, kam jsem celé ty roky chodila na internet.

 


Entropia
08. 07. 2019
Dát tip

Všední, civilní téma, a přece přesvědčivě podané, přiblíží situaci, náladu, vtáhne... myslím, že úplně nesdílím tvůj názor na "civilismus" v poezii, velká témata je těžké zpracovat, aby nezněla pateticky, ale běžná každodenní nebo třeba i ta kuchyňská je zas těžké podat tak, aby nezněla banálně. Tobě se daří obojí, tak proč nečerpat z obou zdrojů?

Možná se mnou nebudeš úplně souhlasit, ale právě v těch banálních tématech je kus naší psychologie, a právě ten, kdo "buddhisticky" pozoruje své myšlenky a pocity, o nich dokáže něco napsat, nevšedně o všednosti, nebanálně o banalitách, prostě s nadhledem. Nebo ne?


Umbratica
04. 07. 2019
Dát tip

Díky Štírko,

ta básnička je hodně o tom, že svět se skládá z detailů. Hodně teď uvažuju o tom, jak skládat svět z detailů. Náladovky se dají z detailů sestavovat dost dobře.


Umbratica
04. 07. 2019
Dát tip

Evo,

díky za típek.


Umbratica
04. 07. 2019
Dát tip

dadi,

díky za strohou ale hezkou pochvalu.


Umbratica
04. 07. 2019
Dát tip

Evženie,

díky za tip.


Umbratica
04. 07. 2019
Dát tip

fialko,

i rozmrzelost může přece být krásná. Co třeba šansony ? Jen málo z nich má nějaký pozitivní obsah. Bývají uplakané a plné sebelítosti a kdybych se já tak často litovala jako šansoniéři ve svých textech, hned by mi to někdo vyčetl a hned by mě veselé české dušinky nutily do smíchu.V šansonu je ale sebelítost povolená.


Umbratica
04. 07. 2019
Dát tip

Ano, Leraku. Je to taková pololidová písnička. Možná folk dalo by se říct. Ale já píšu i mysteriózní pohádky jako třeba dnes.  


Umbratica
04. 07. 2019
Dát tip

Diano,

ano - je to taková rozmrzelá náladovka. Všechno je v ní pravdivé , až na to, že v té plastové židli jsem neseděla já, ale někdo jiný z rodiny. Po jisté oslavě jsem vstala brzy, šla jsem zalévat a ten někdo seděl na terase právě tak, jak to popisuji.


Štírka
03. 07. 2019
Dát tip

Je to to, co zbude po dni zcela nabitem ... ale cim, to zjistis, az u toho oleandru... Je fakt, ze natrit radsi zabradli by melo pozitivni dopad... a dlouho.    Umis to setsakra dore podat !!! Obdivuji...


zvedavec
02. 07. 2019
Dát tip

tip


dadik
02. 07. 2019
Dát tip

jojo



fialka...
01. 07. 2019
Dát tip

Ale kdepak rozmrzelé ! :-) Krásné,  výstižně napsala Diana.


Lerak12
01. 07. 2019
Dát tip

Pěkná a proložená slovy lidové prostoty.


Diana
01. 07. 2019
Dát tip

Moc krásné! To to sedí - forma, obrazy, nálada...*******


Umbratica
01. 07. 2019
Dát tip

fialko,

tentokrát takové trochu rozmrzelé. Díky za típek.


fialka...
01. 07. 2019
Dát tip

Krásně napsané, těším se na další :-)


Gora
01. 07. 2019
Dát tip

Právě tak jsem to myslela, někdy mi to ve verši splývá...


Umbratica
01. 07. 2019
Dát tip

Ano, možná by to tak být mohlo. Já si vždycky jako bývalá recitátorka zkouším básně rezitovat. Mohla by to být taková pomůcka pro jiné recitátory.


Gora
01. 07. 2019
Dát tip

Máš svůj zajímavý, čtivý styl -  v této básni bych přidala mezeru nebo velké písmeno vždy tam, kde by při použití interpunkce měla být čárka...např. před nikam

Jsem unavená nikam nechvátám


Umbratica
01. 07. 2019
Dát tip

Knihomole,

díky za hvězdičku.


Umbratica
01. 07. 2019
Dát tip

Marku,

 díky. Budu teď už psát jen vázaně tak jako ty.



Muamarek
01. 07. 2019
Dát tip

Moc se mi líbí svými obrazy, zvukomalbou, zpěvností...


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru