Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Ranní sonet

03. 07. 2019
8
8
678

 

 

 

 

 ?

Pánubohu do oken

hned po ranním vyvětrání

křičím že je špatný den

že mi chybí milování

 

Odpovídá rozezlen:

nemáš trpělivost ani

do oběda počkat jen?

nemáš dobré vychování

 

Odpoledne jarní fén

přinesl mi políbení

jak blesk vpadlo do čtyř stěn

moje nálada se mění

 

přesto zůstane jen snění

kdo ho poslal jasné není

 

 


8 názorů

Benetka
20. 08. 2019
Dát tip

Líbí se mi to! I ten otazník v prologu... :D


Možná to někdy zkusím, tak, pro radost. Ale toto je mi přirozené, nepřemýšlím o pravidlech.


Umbratica
08. 07. 2019
Dát tip

Ale ano - proč si nestvořit svůj vlastní typ sonetu ?

Blankvers je jamb o jedenácti nebo deseti slabikách. Je to naprosto klasický tip verše, kterým psali všichni klasikové, jak čeští tak francouzští tak angličtí. K češtině se hodí skvěle. Trochu problematičtější je ale alexandrín. Psát opravdu čistým českým alexandrínem - to už je poměrně obtížné. ale ne že by to nešlo.


Myslím, že blankvers je sice vhodný pro jazyk anglický, ale ne příliš pro češtinu. Nemyslím,. že by byl nutný.- Konec konců proč ne? Máme sonet anglický a italský, proč nestvořit trošičku jiný - český? Důležité je, že sonet je původně písňová forma - ta by měla zůstat zachována. A grafická úprava? To máš asi pravdu. Ale zase si říkám, proč vlastně. Snad pro papírové uveřejnění. Tady mám pocit, že to není tak závazné a tato úprava mi přijde veselejší. (Nejspíš se nerada podřizuji pravidlům).


Umbratica
04. 07. 2019
Dát tip

Baví mě, že sis vytvořila svůj vlastní typ sonetu. Podobá se anglickému sonetu tím, že je tvořen třemi strofami a následnou dvouveršovou pointou. K anglickému sonetu to má už jen krůček. Jen by to muselo být psáno blankversem a mít jinou grafickou úpravu. Nechceš někdy zkusit opravdový anglický sonet ?   Já mám ale ráda hravé lidi. Tip.


čítala som vnútrom ... vďaka

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru