Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Ignorácia nekonečna

Výběr: vk
08. 07. 2019
15
16
1362
Autor
dark matters

 

 

 

zaujímalo by ma ešte niekoľko odpovedí
ale už sa mi nechce písať a čakať
dôležitejšia je prítomnosť
výhľad na krajinu
na opakujúce sa vzorce
zbytočnosť, ktorá oslobodzuje

 

 


deň nášho výročia, ôsmy júl
až sem sme došli
a ukázali všetkým, že je to možné
že správne zameraným úsilím
a citlivým prístupom
je možné dôjsť až sem
je to o zodpovednosti
je to o prioritách
a hoci to možno nie je pre každého
je to ideál
ideál našej doby
ostáva ešte otázka
ako ukončiť tento projekt

 

 


každý úspešný projekt má
začiatok a koniec
veľké príbehy sú príbehmi
začiatkov a koncov
ignoráciou nekonečna

 

 

 

 


16 názorů

Ostrich
14. 08. 2019
Dát tip

Jasně, ten "čuch" na sexy slovo, co má právě vhodnou otevřenost, to je básnická přirozenost, poponášet, pootáčet řeč tak, aby byla zase zajímavá, zajiskřila, tomu rozumím, tak jsem to i cítil.

Ach ty absolutní reklamní výroky! Co se při bližším zkoumání rozpadnou do pravého opaku! Goethův ironický závěr Fausta, který ve své slepotě pateticky provolává chválu na lidskou práci, která staví hráze, zatímco ten hluk je práce lemurů, co mu kopou hrob.

Přičemž v realitě je všechno tak mnohotvaré a rozporuplné, protože realita není ani náhodou řeč a příběh z ní musíme tvořit teprve my, příběh je záchrana složité, ale nepevné a křehké, všemi možnými i nesmyslnými a sebezáhubnými směry rostoucí mysli před vnější nesmyslností... 

Skoro jako bych se usmíval pod fousy, že za pár let poté, po několikáté spirálovité otočce, které jsou pro lepší pochopení sebe a světa nutné, už se těm tvrdým jednoznačnostem nebudeš jen vysmívat, ale začneš jim intuitivní matérií své, těmito opakovanými zkušenostmi nově navrstvené a namíchané mysli, rozumět tak, že budeš třeba i psát zase jinak, vátíš se a sebe sama popřeš, aby sis mohla porozumět... tak len čítaj a písaj :-)

 


Ten projekt, tá posledná sloha/tretí text. Mne sa veľmi páči slovo projekt, zase pre tú firemnú rétoriku a neurčitosť. Príbehy ako projekty, mytológia ako projekty. V pracovnom prostredí je to praktický výraz. Keď sa použije projekt v básni, tak je sexy otvorený:-)

hlavne, čítala som výrok o tom, ako je umenie popieraním času, ako umelci času vzdorujú a ich prvým predpokladom pre tvorbu je nesmrteľnosť a viera v absolútno. a vtedy som si spomenula na iný výrok, že pri písaní resp. rozprávaní príbehov ide práve o fascináciu plynutím času - zápletky a postupnosť slúžia len ako demonštrácia času. Čo z toho si vybrať? naformulovala som si vlastné heslo:-) nepripúšťajúce žiadne iné možnosti a sebavedomé, ako výroky, čo som čítala predtým.

 

 


Ostrich
14. 08. 2019
Dát tip

Jo.ta pobavenost z toho čiší :-) 

Velkohubost a hesla - za mých mladých časů to zastali všechno komunisti, teď jsou už reklamy na všechno...a někdy mi přijde, že se za chvíli bude část obyvatelstva bavit jenom jimi, protože se k jinému obsahu už ani neproklestí...

Opakující se zbytečnost - těch hesel, že jo, nikoliv výhledu na krajinu. Trochu mne zamrazilo, že výhledem na krajinu už se může rozumět výhled na reklamy...přitom to tak ohromně často je. Brrr.

A co ten projekt? 


Ostrich: vďaka za záujem.

bavia ma prepálené výroky a veľkohubé heslá, čo si nárokujú absolútne poznanie a tvária sa ako pointa všetkého.

no a obsah: totiž, pokiaľ sú veci zbytočné a o nič nejde, nie je dôvod sa snažiť a hnať sám seba: ak je všetko zbytočné, je to v tomto zmysle zároveň oslobodzujúce. 

to výročie je zámerne viacznačné, nejde o to, k akej udalosti sa vzťahuje. ide o pocit úspechu, ambície, prefabrikovaný ideál. na to som myslela. a áno, ide o to, čo má v hlave čitateľ. a tým si text uspôsobí podľa seba, vlastnými asociáciami. myslím, že by to tak malo byť - text by nemal ponúkať všetko. a ak vznikne nadinterpretácia, aj to je v poriadku. mám potom pocit, že hra funguje:-)


Ostrich
13. 08. 2019
Dát tip

Proč jsou opakující se vzorce zbytečnost, která osvobozuje? Já bych tam dosadil, že to je základ naší existence, vrstevnatost, kvazi-stabilita všeho kolem nás, dostatečně často ale promíchaná nějakou to nepříliš cyklickou událostí, která zase je ale cyklická ve větším měřítku... To mne zajímá, jak jsi to myslela?

To výroč fakt implikuje výročí sňatku, taky mne to napadlo hned při čtení, ale přitom tam není jediná další asociace, která to potvrzuje, jen to ukazuje, jaká "výročí" má čtenář v hlavě :-) 

Ale ono to asi bude ironické výročí toho, že jsme se nezničili do tohoto datumu, že stále ještě existujeme, v tomto ohledu je projektom, teda pardon, projektem "náš" život - ale není tu jasné, jak moc to je život celkem nebo život jen lidí nebo život jen naší kultury, může to být všechno.

Ale že by to byl projekt? Ten předpokládá řízení a tohle kolem nás je všechno jiné - ale proto je asi ta prostřední sloka tak ironická? Začátek a konec potřebují mít lidské příběhy, ovšem mnohé staré mýty jsou cyklické a nekonečno neignorují ... 

Inspirativní, dík!


Silene: veľmi spávny čitateľský prístup, môj najobľúbenejší


Silene
09. 07. 2019
Dát tip

Inu, kdo krom autorky ví :)? -

Napadly mě dajaké, vesměs nezáživné a chabé možnosti, ale právě té interpretaci s manželstvím jsem se upřímně zasmála, tak ji hlásím :). 


Silene: ide o manželstvo? určite? :-)


Silene
09. 07. 2019
Dát tip

Vize projektu "manželství" mě vysloveně pobavila.


dadik
08. 07. 2019
Dát tip

narození a smrt...ještě něco? :)


Andělka1
08. 07. 2019
Dát tip

***


vk
08. 07. 2019
Dát tip
...a nelinearity

ysslandia
08. 07. 2019
Dát tip

vôbec isom to nebrala ako tri časti, naopak, mne to prišlo veľmi plynulé a dotvárajúce / moje asociácie /. Hej,ono je to niekedy taká zákonitosť, píšeš, a zrazu sa text "prelomí " a otvorí inú "hranicu". Som max spokojná s týmto...


inštrumentál opravím, máš pravdu.

ja tu v podstate neviem, či je to celé spolu jeden text, asi skôr tri samostatné - relatívne. Proste píšem, dopíšem jednu myšlienku a potom spracujem ďalšiu, ktorá vychádza z prvej. 

ďakujem ti!


ysslandia
08. 07. 2019
Dát tip

pre mňa dve maličké kozmetické chybičky.... že  so správne zameraným  úsilím /ukázali všetkým, že je to možné že  správne zameraným úsilíma citlivým prístupom / aj keď obsahovo to nemení nič, a chápem aj ten inštrumentál, len mi to prišlo odrobinkované.. / v závere by som si to vedela predstaviť aj bez prvých dvoch riadkov posl.sloky, respektíve ich použiť možno v závere, možno iba riadok každý úspešný projekt má /

..inak veľmi hutný neoklieštený textík, bavilo ma to celé 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru