Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Ezopovská hláška

13. 07. 2019
10
25
1503
Autor
lastgasp

Ezopovská hláška

         Vy si asi myslíte, že jste dokonalí. Nejste. Nedokážete ani správně pojmenovat živočišnej druh Sarcophaga. Latinsky, to jó. To vám jde dobře, ale česky, hanba mluvit. To mi prosím vás řekněte, když od kuchařky máte kuchaře, proč od masařky nemáte masaře. Nó, vidíte, že by to šlo, jen si zvyknout.

         Samozřejmě že mám stejný zabarvení těla jako masařky, v šedé barvě. Zadeček mám černobíle kostkovaný, na to jsem hrdý. Polokulovité oči mám červené a tělo mám pokryto černými štětinkami. Od masařek mě ale nerozeznáte. Co lítám, tak vidím, že vy se o to snažíte taky. Rozeznat pohlaví není v poslední době v módě.

         Mezi masařkami není zvykem křtít, obřezávat a dávat jména. Jsem masař. Mezi masařkami jsem oblíben a nechávají se ode mne rády obšťastnit. Někdy i za letu.

         Nevím, proč nás tak nenávidíte a pronásledujete. Živím se hlavně šťávami z kytek, sem tam si pochutnám na šťavnaté zdechlince a nepohrdnu ani dešťovkou, nebo tlustým hlemýžděm. Někdy se omylem posadím i na někoho z vás. Zmejlí mě totiž aróma. Někdo se potí, jako když je zdechlý. To mě plete.

         Zrovna túdle. Letím kolem okna a aróma mě ohromilo. Takový pach jsem ještě nečuchal. Báječné, lákavé. Neodolal jsem. Dneska vím, že jsem měl zavřít svý čidla a letět furt dál. Jenže jsem si tu životní zkoušku musel protrpět. Vlítnu do bytu, kde za stolem seděl, pan Stanislav Masojídek a obědval. Napadlo mě, že také ochutnám pěkně propečenou krkovičku, která se leskla a voněla omamnou vůní. Pro ten ždibec se nemusel hned tak rozčílit a řvát na mě:

         „Jedeš, ty potvoro mrchožroutská!“

         Mávnul rukou a myslel si, že se leknu. Jenže já nic, jen jsem se přikrčil, a on se trefil přímo do těch knedlíků. Krkovička zůstala na talíři. Asi ho to ještě více popudilo, protože máchnutí opakoval. To jsem již raději včas odletěl. Odletěla také krkovička, dokonce i s talířem. Zelí spadlo pod stůl. Když chtěl rychle vstát, tak na něm uklouzl. Zachytil se za ubrus, a jak padal,

  tak postupně na něj spadnul půllitr s pivem, vázička s kopretinami, solnička, pepřenka a popelník se dvěma vajgly.

         Masojídek se s námahou zvedl a zuřivě se díval, jak si u pocákané ledničky pochutnávám na zbytku voňavé krkovičky. Nelenil a rychle popadl plácačku. Pochopil jsem, že si chce hrát. Taky že jó!

         „Já ti dám mrcho jedna!“ ohnal se po mně a švihnul do krkovičky, jen to plesklo. Já si hraju rád. Obzvláště na honěnou. Než se krkovička rozplácla, stačil jsem odlétnout a sednout si Masojídkovi na zpocený krk. Zkusil mě pohladit levou rukou, ale já nečekal. Abych se vydýchal, odletěl jsem na lesklý rámeček obrázku hojně navštěvovaného kolegyněmi mouchami.

         Masojídek také neváhal:

         „Ty hajzle, já tě dostanu, to si piš!“ a hnal se s napřaženou rukou na mě. Plácnul do obrázku s takovým zaujetím, až se vysypalo sklo a polorozpadlý zbytek spadl za ledničku, kde se vzpříčil o trubičky, a zhaslo světlo nad dřezem.

         Začínalo mě to bavit. Sedl jsem si na mikrovlnku a rozhlížel se, kam bych měl zaletět, aby se Masojídek příliš neunavil a zápas nechtěl vzdát. Zatím to na odstoupení nevypadalo. Naopak si do druhé ruky vzal stočené noviny a plížil se k mikrovlnce. Jeho rozepjaté ruce mně začaly obkličovat. Viděl jsem jedinou cestu. Namířil jsem si to rovnou na jeho zpocené čelo. Začal rukama šermovat, shodil mikrovlnku na pračku a zbytkem krkovičky z plácačky si zalepil oko. Já si cucnul na čele trochu potu a osvěžil jsem se.

         Masojídek zavrávoral, jedno oko zalepené, druhé zamhouřené a rozšlápnul keramickou solničku i s pepřenkou. Lekl se a odskočil tak nešťastně, že se posadil do odpadkového koše. Chatrný koš nevydržel a nastřádaný směsný odpad se rozsypal z kuchyně až do obýváku.

          Ještě stačil znovu mávnout novinami naslepo podle bzukotu, který jsem vydával smíchy. Shodil přitom květinový stolek u dveří i s diefenbachií a plnou konvičkou vody na zalévání. Proplazil se namočeným kobercem, a když mě uviděl sedět na lustru, vydal ze sebe poslední síly a plácnul do nejbližší lampy, na které jsem ho pozoroval. Trefil se tak, že lustr se utrhnul a střepy ho poranily na zápěstí. Jak uviděl krev, omdlel.

         To byla příležitost pro mě. Vydatně jsem si cucnul a spokojeně odletěl za masařkami plnit svoje povinnosti. Chtěl bych lidem poradit. Chceš-li odvrátit zlo, nepříjemnost, trápení, zvaž, jestli při tom nenaděláš větší škody. A kupte si mucholapky.


25 názorů

Janina6
18. 08. 2019
Dát tip

Tenhle styl se mi líbil, vyprávění z pohledu masařky, vlastně masaře... proč ne? Bavila jsem se, ale pasáž s "demolováním bytu" mi postupně připadala zábavná stále méně. Po humoru vtipném a chytrém přišel humor na můj vkus příliš prvoplánový. Grotesky, přiznám se, nemusím dokonce ani s Chaplinem... takže nakonec mám takové smíšené pocity. Ale tip přidám, za tu první polovinu.


Luzz
14. 08. 2019
Dát tip

v soutěži jsou vážné věci? to je mi novinka :)


lastgasp
13. 08. 2019
Dát tip

Luzz - samozřejmě groteskní a toporné, zde nebylo nutné pointu skrývat. Pro mě je to jen takový odskok, do této soutěže se nehodící. Zde jsou vážné věci. Suchar nejsi, jak jsem četl u tebe, ale tohle pro tebe určeno není.


Luzz
13. 08. 2019
Dát tip

jsem asi suchar. mě to moc nebavilo... pro mě je to takové příliš třeskutě vtipné nebo jak to nazvat... vzdáleně mi to připomínalo staré grotesky, ale ty v sobě měly určitou lehkost... tady je to jen vršení situací na sebe, občas toporné, pointa předvídatelná... ale jak už jsem psala jinde - asi nebudu úplně cílová skupina.


lastgasp
11. 08. 2019
Dát tip

Renato díky za přečtení a hodnocení. Když je čtení užitečné, tak to potěší.


bixley
11. 08. 2019
Dát tip

Taky skvěle pobavilo! T.


lastgasp
10. 08. 2019
Dát tip

K3 - díky za zastavení a tip. Masojídek byl cholerický nervák. Neuměl se bavit.


K3
10. 08. 2019
Dát tip lastgasp, Gora

Jak skvělé j být sám doma s mouchou. Opravdu dobrá zábava:).


Gora
30. 07. 2019
Dát tip

díky a avi PM:-)


lastgasp
30. 07. 2019
Dát tip

Ano Irenko, děkuji!


Přemku, mohu dát do soutěže Próza měsíce?


lastgasp
17. 07. 2019
Dát tip

Perfektní příměr. S dovolením jsem si ho zapsal do vtipníku. Díky.


Lakrov
17. 07. 2019
Dát tip

Smrdí jak masařka ve vysokonapěťovém trafu je přirovnání, které se mi při čtení vybavilo.


lastgasp
16. 07. 2019
Dát tip

Lakrov - díky za přečtení a hodnocení. Jsem rád, že pobavilo.


Lakrov
16. 07. 2019
Dát tip

Od chvíle, k dy mi dojde, čí pohled na svět je v tom textíku předkládán  (tj. od druhého odstavce) mě to začíná bavit a bavím se až do konce.  A jelikož se bavím, tak nemám k textu výhrad, takže bezvýhradný  tip.  


lastgasp
14. 07. 2019
Dát tip

Irenko díky za zastavení a hodnocení. Někdy mě to popadne a když mám klid a nemusím doma nic opravvovat, tak píšu.


Gora
14. 07. 2019
Dát tip

Tedy, tři povídky denně - šetři si tyhle vtipnosti na delší časový úsek, máš to hezké...


lastgasp
13. 07. 2019
Dát tip

Alegna - Andělka1, díky vám za přečtení a hodnocení. Jsem rád, že jste se pobavily.


Andělka1
13. 07. 2019
Dát tip

***


Alegna
13. 07. 2019
Dát tip

úsměvné, pobavila jsem se


lastgasp
13. 07. 2019
Dát tip

Jano a Jardo, díky za přečtení a hodnocení. Čte se to dobře, horší je, když to na nás leze.


vesuvanka
13. 07. 2019
Dát tip

Přemku, to nemá chybu. Povídka mě pobavila :-))) TIP


revírník
13. 07. 2019
Dát tip

Dobřes mě pobavil. Fakt se nám ty potvory nejčastěji jen vysmívají.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru