Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

JAK SE NENUDIT...

24. 07. 2019
32
37
1834
Autor
vesuvanka

Jenom text k obrázku...

JAK SE NENUDIT...

Vracela jsem se vlakem z Plzně do Prahy. Cestou většinou sleduji krajinu, její náladu, všímám si květeny podél trati a dalších detailů, pokud je mohu při rychlosti jízdy zaregistrovat, někdy si píši poznámky z výletu, čtu jen málokdy.

Tentokrát byl vlak plný, takže jsem jen těžko našla volné místo uprostřed kupé, namačkána mezi cestujícími z obou stran. Toto místo právě proto nemá nikdo rád, ani já ne, ale pro moje tlapky je lépe špatně sedět než dobře stát. Pozorovat krajinu moc dobře nešlo, protože u okna seděli proti sobě muž se ženou, kteří se při hovoru k sobě nakláněli, a ke čtení jsem nic neměla. Co dělat ty dvě hodiny, kdy jsem si připadala jako sardinka? Dostala jsem nápad, vytáhla blok a tenký fix, zavzpomínala na staré duby letní v okolí Plzně, a doslova na koleně vznikl tento obrázek. Bohužel při kreslení  jsem "neměřila" a rovnou "řezala", takže dubu na obrázku chybí větší prostor.  Ty dvě hodiny mně tehdy utekly neuvěřitelně rychle.

Kreslení tenkým fixem jsem si tenkrát oblíbila, bylo to jednodušší než kreslit tuší (tuš se mně podařilo nejednou rozlít).  Časem jsem zjistila, že obrázky kreslené fixem na světle postupně vyblednou, a od této techniky upustila. Není nad poctivou perokresbu tuší nebo inkoustem. 

kresba fixem z roku 2002


37 názorů

vesuvanka
před 3 týdny
Dát tip

Přemku, děkuji za zastavení a milou odezvu i Tip. Moc mě těší, že se Ti dílko i obrázek líbily :-))). Psalo se mně to samo, stejně tak ve vlaku kreslilo. 


lastgasp
před měsícem
Dát tip vesuvanka

Bože, tolik známých jmen a krásných komentářů. Já jsem ten dub objevil až dnes. Obdivuji tvou kresbu, znám jich dost, s některými jsem i pracoval na filmech. Příběh je úžasný, přátelský, zábavný, srdečný, působivý. Proto tolik odkazů. Přidávám se dodatečně a děkuji ti za hezký, překvapivý zážitek.


vesuvanka
13. 12. 2020
Dát tip

Mílo, díky za zastavení a Tip :-)))


vesuvanka
05. 08. 2019
Dát tip

Honzo, díky za odezvu a zajímavou příhodu z vlaku s dětmi, vracejícími se z tábora-lázní. Nás dospělé zamrazí, že i děti jsou takto vážně nemocné, ale ony, jak píšeš, svůj úděl nevnímají tragicky, mají své touhy a sny a dívají se do budoucna s optimismem, a to je určitě dobře. Pomáhá jim to posílit celkovou imunitu a tak i brání, aby se nemoc nevrátila.

Pokud jde o rozhovory lidí ve vlacích, je to různé. Někdy se sejdou družní lidé, takže je radost poslouchat jejich vyprávění  a popovídat si, jindy se baví jen dva mezi sebou, což byl případ v kupé, kde jsem kreslila,  a někdy se sejdou cestující, kteří mlčí, buď si čtou nebo pospávají anebo nemají náladu na povídání.


Zbora
02. 08. 2019
Dát tip kouzelná_květinka

No jo, to jo, ale sama víš, Jano, že tak jsem to nemyslel :)

Kolikrát jsem si při dlouhých cestách vlakem báječně popovídal. Klidně i v úplně narvaném kupé. S některými lidmi, které jsem potkal ve vlaku jsem v kontaktu dodnes.

Asi úplně nejsilnější zážitek z vlaku mám ale z cesty ze Zvolena do Prahy, kdy v Bratislavě nastoupil celý dětský tábor, vracející se z Maďarska. České dráhy, vypravující tento vlak, prodaly místenky 2x (nestalo se mi to poprvé). Jeli jsme teda s dětma v kupé třeba po deseti lidech. Po cestě z malých kluků (tak 8-10 let) vypadlo, že ten tábor byly vlastně lázně a že jsou to onkologičtí pacienti. Celou cestu jsme si s nimi povídali o jejich nemocech a o všem ostatním. Bylo zajímavé vnímat, jak svůj úděl vůbec neprožívaly tragicky, byly to prostě děti se svými touhami a sny a nemoc byla něčím podružným. Takových momentů jsem ve vlaku zažil víc. Někdo Ti tam třeba převypráví svůj život. Řekne na sebe věci, který bych ani v duchu nečekal. No, a pak vystoupí v Horní Lhotě a člověk tam zůstane sedět a ještě hodinu sedí jak ve snu... :)


vesuvanka
01. 08. 2019
Dát tip

Evi, děkuji za zastavení a milou odezvu, a zdravím :-)))


vesuvanka
01. 08. 2019
Dát tip

Honzo - Zboro, zdravím a děkuji za zastavení a Tip :-))). To je pravda, že ve vlaku mají k sobě lidi blíž než v jiných dopravních prostředcích, ale co je moc, je moc, obzvláště, když téměř není k hnutí.

 

 


zvedavec
31. 07. 2019
Dát tip

Jani  tip, krása


Zbora
30. 07. 2019
Dát tip

Taky mám moc rád cesty vlakem. I ty v přecpaném kupé. Lidi mají k sobě ve vlaku blíž než v jiných dopravních prostředcích.


vesuvanka
29. 07. 2019
Dát tip

Zuzulínko, těší mě, že se Ti strom líbí. Díky za zastavení a milou odezvu, a zdravím :-)))


Zuzulinka
29. 07. 2019
Dát tip

krásná strom Jani:-)


vesuvanka
28. 07. 2019
Dát tip

Honzo, zdravím Tě a děkuji za zastavení a milá slova :-))). Jsem jen amatér, ale kreslení ve vlaku mně tehdy ve vlaku pomohlo, jinak by byla cesta dost nepříjemná.


zeleda
28. 07. 2019
Dát tip

Jano, po dlouhé době jsem opět zavítal na Písmák. To, že jsi zručný kreslíř už vím dávno. Tím spíš kreslit v prostředí, které popisuješ. 


vesuvanka
27. 07. 2019
Dát tip

Irenko, Peter, nechápu s pejskama a Ri_ko,

mám radost, že jste se zastavili a děkuji za milou odezvu a zdravím  :-)))


Ri_ko
27. 07. 2019
Dát tip

Prostě nádhera... 


chcel by som tak vedieť


Gora
25. 07. 2019
Dát tip

Jani, moc pěkné!


vesuvanka
25. 07. 2019
Dát tip

Jardo, Růženko, Alice a Marcelko,

zdravím a děkuji za nahlédnutí a milá slova :-)))

Alice, dubům u vody se daří. Vzpomínám na duby na hrázích jihočeských a plzeňských rybníků. Solitéry jsou nádherné. Zajímavé jsou duby, rostoucí v kamenných sutích, které jsou nízké, mají široké koruny a křivolaké větve, takže svým vzrůstem trochu připomínají bonsaje.

Marcelko,  kreslila jsem ve vlaku,  cesty v dopravních prostředcích mi nevadí.


Marcela.K.
25. 07. 2019
Dát tip

Jani, to nechápu. Ve vlaku jsi to nakreslila?! Já v dopravních prostředcích musím koukat před sebe, nebo nahoru, dívám-li se dolů, je mi šoufl...a ty si kreslíš!!! A krásně! :-)


Umbratica
25. 07. 2019
Dát tip

Dub jsem poznala ještě než jsem začala číst text. Teď právě jsem psala něco o dubech qíčale.  V našem kraji je taky pár velmi starých dubů. Mohou mít průměr tak asi metr a půl a při té tloušťce ani moc vysoké nejsou. Tak asi dvacet pět metrů , odhaduji. Nějvětší rostou u potoka uprostřed pole. - To už tak bývá, že největší stromy rostou u potoka. 

Tip za text i za kresbu.


RUZIGEL
25. 07. 2019
Dát tip

Jano, obdivuji.Kouzelný úvod,nádherný obrázek.


Oldjerry
25. 07. 2019
Dát tip

Tvé kresby mají svérázný styl platný jako podpis. Potěšilo...*


vesuvanka
24. 07. 2019
Dát tip

Jirko, Liduško, Čudlo, Staňo, Diano, dievča z lesa, fialko, Luboši, Karle, Marti, Romane a Jaroslave,

potěšili jste mně svojí návštěvou a milými slovy, děkuji a zdravím :-))). Jirko, díky i za pěkné verše :-))).

Vlakem jsem cestovala moc ráda.

 

 


fialka...
24. 07. 2019
Dát tip

Nádhera, obdivuhodné :-)


a2a2a
24. 07. 2019
Dát tip vesuvanka

Janičko, ten dub má mýtický výraz.

DUB

Naklání se, vzdoruje

Nezúčastněná oblaka vědí

že ještě dlouho


Markel
24. 07. 2019
Dát tip

Jani, moc krásné povídání a parádní strom, mám moc ráda tvoje obrázky *


Čudla
24. 07. 2019
Dát tip

Pěkné /*


ten tvoj dub letný cestovateľ, narastený počas cesty vlakom je na obrázku pevne zakorenený v krajine mu prospešnej ... do zručnej kresby vkladáš poznatky o prírode ... nádhera

Diana
24. 07. 2019
Dát tip

Kasavec! Zamilovala jsem se! :-))) Miluji krásné stromy - a tento k nim patří!***********


Alegna
24. 07. 2019
Dát tip

kdo umí, umí .....

šikovná jsi a plná činorodosti


dadik
24. 07. 2019
Dát tip

:)*


Kočkodan
24. 07. 2019
Dát tip zvedavec
Jde o událost z roku 2002, kdy jsem jeste na Písmáku nebyl a my dva se neznali. Je jasné, ze dnes by se cesta odehrávala jinak - zavrela bys oci a dve hodiny myslela na mne, pricemz by spolucestujícím vrtalo v hlave, proc se ta paní porád tak blazene usmívá... Jen se trochu divím, ze pri stavu svrsku (ne tvého - kolejového) nevznikla místo dubu abstraktní smesice car, nýbrz vskutku strom plánovaného druhu. :-)

Lerak12
24. 07. 2019
Dát tip

Hm, ten prostor neumožní objektu správnou perspektivu. Ale dívám se na umění... krása, krása, krása.


revírník
24. 07. 2019
Dát tip

Jano, ty jsi kouzelnice! Tak nádherné vyplnění času místo planého lelkování! Divím se, že ti dva, co se na tebe lepili ze stran, tě nechali v klidu kreslit, vždyť z toho museli být na větvi. A ty ses nedala rušit. Až vznikla táááková krása!


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru