Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Geraltova parta se vypravila do Valúzie

17. 02. 2000
0
0
2959
Autor
Bredy

Onehdá jsem si náhodou prohlížel Nerovy stránky o Sapkowském (www.sapkowski.cz) a samozřejmě jsem se neubránil navštívit i stránku s povídkama, a podívat se na nové ohlasy. Kdesi dole u jedné z mých povídek je uveřejněn anonym obsahující jedinou větu - otázku - cituji: "Dobry,ale kde se podela Geraltova parta ?". Silně mě zamrazilo, když jsem tento krátký výkřik viděl. O to víc, že to byl anonym a tak de facto má blízko k názoru mlčící většiny čtenářů Sapkowského knih. Fantasy, která takto popisuje příběh ja nazývám jako "group" fantasy. Představuji si pod tím povídku nebo román, kde nikoliv jeden hrdina, ale parta hrdinů mají za úkol někam dojít a něco tam vykonat. Cestou prožívají četná dobrodružství. "group" fantasy beru jako největší zhůvěřilost vůbec celého žánru fantasy, protože takto napsané příběhy bývají z větší části velice povrchní a kýčovité. Chybí zde jakýkoliv prostor pro charakteristiku jednotlivých postav, protože autor se víc soustředí na vstahy mezi nimi, danné zejména jejich dialogy. Jestli je tady nějaká charakteristika, tak velice zjednodušená. Uplným odstrašujícím příkladem je jistý film, který jsem viděl (jméno jsem už zapoměl), kde hlavní hrdina cestou pozbírá tolik dobrodruhů, že k cíli dojde velikánský průvod. Hledají tam nějakou temnou horu, co se každý večer přemísťujě a snaží se zachránit nějakou princeznu. Samozřejmě, najdou se i vyjímky, koneckonců Tolkienův Hobit taky cestoval ve společnosti trpaslíků a čaroděje Gandalfa a Společenstvo prstenu ma skupinu vyjádřenou již ve jméně. Dalšími výjimkami jsou většinou recese, pokud jsou dobře napsané. Ono napsat "group" fantasy s originálním námětem je ještě větší práce a né každému se to daří. Chtělo by se říct, že nejlechčí pozici v tomto měl JRR Tolkien, protože byl první. Jakékoliv další pokusy spíš zaváněly opisováním. Stejný dojem na mne dělá třetí díl románu o Zaklínači (už zase!). Všímám si toho, že vlastně během té doby, kdy se Geralt pohybuje ve společnosti Milvy, Regise, trpaslíků a Margiolda, tak během té doby nijak nevynikně, naopak, začínám mít pocit, že můj oblíbený hrdina se ztrací. A proto volám! Zabte Regise! náházejte trpaslíky do kráteru aktivní sopky, vyžeňte Milvu, a Marigolda se taky nějak zbavte! Nesnáším Geraltovu partu, nechci s ní nic mít! A nebo mám lepší nápad, pošlete Geraltovu partu do Valúzie a ještě je nechte trápit v Zemi za soumraku. Protože obojí jsou jedny z mála originálních "group" fantasy, které jsem četl.

K tomu ještě poznámku. Pokud již mám použít klišé (jak Sapkowski s oblibou nazývá kanónem), tak nejlépe se k tomuto účelu hodí dvě postavy. Vždy jedna z té dvojice by měla být hlavní a ta druhá průvodcem a pozorovatelem (Pán a sluha, mistr a učedník...). Vemte si například film Conan, kde příběh vypráví jeden Conanův průvodce. A stejně jako má Mrakoplaš Dvoukvítka, Rod Fesse, Kedrirgen Princeznu, Xena Gabrielu tak by se Sapkowski měl držet Geralta a Marigolda (ačkoliv ho nemám rád) a nebo Geralta a Yennefer (přestože Yen by se s ním těžko zahazovala). Doufám, že v knize Pani Jezera se Geraltova parta rozpadne někde na začátku. Jinak se budu muset dost přemáhat, abych to přečetl.


Bredy
22. 06. 2001
Dát tip
Nejde o to, ze Geralt potrebuje skupinu. Jde o to, ze o tom Sapkowski pise. Proste se mohl venovat jinym vecem ve fantasy pribehu... :o)

Cthulhu
20. 06. 2001
Dát tip
Nějak se mi ta tvoje tvrzení v tomto článku nezdají. Geralt není žádný Conan, na své cestě by se bez pomoci svých přátel jen těžko obešel. Navíc jejich přítomnost obohacuje děj, kdyby Geralt hledal Ciri sám, byla by to asi pěkná nuda. Vlastně rovněž nemám rád "group fantasy", ale v případě Sapkowského party nemohu než udělat vyjímku. Koneckonců, slovy Marigolda, "jediná věc, na kterou se osamocený člověk zmůže, je masturbace."

Bredy
14. 03. 2001
Dát tip
No kdyby se mnou vsichni souhlasili, tak bych asi tenhle clanek nepsal :o) Takze se ani nedivim, ze se mnou nesouhlasis. Ale proste co se da delat, ja mam tenhle nazor a takhle ho prezentuju :o)))) Neni kazdy den posviceni :o)

Bredy to je ale snůška nesmyslů...drtivě, svou vší mocí a silou NESOUHLASÍM :) btw...ta pitka u Regise je velmi velmi velmi dobře napsaná...

AZALIN
24. 03. 2000
Dát tip
BREDY: A to ja zase pitku u Regise miluju... :-)))))

Bredy
19. 02. 2000
Dát tip
Ten odkaz se tam nedostal.
http://lide.pruvodce.cz/bredy/valuzie

Bredy
19. 02. 2000
Dát tip
AZALIN: Popiram. Prave "pitka u Regise" je nejslabsi na celem dile. No hold, kazdy hledam v knize A.Sapkowskeho neco jineho... Ja rozhodne neco jinehoz nez hadky mezi postavami. A pak, i konec tretiho dilu je jakoby vystrizen ze soapopery - jen s tim, ze Milva misto porodu, potrati.

Merle
18. 02. 2000
Dát tip
Tak, souhlasím spíš s Azalinem... skupina nemusí bejt na škodu, zvlášť, když je vtipně postavená, a to tahle opravdu je.... kromě toho charaktery hlavních postav už dávno známe, a jak by řekl Shuttenbach: není možný těžit pořád z jednoho ložiska, aniž by ruda neklesla na kvalitě :-))

AZALIN
17. 02. 2000
Dát tip
WOW! Dovoluji si tezce nesouhlasit.. asi je muj nazor zaujatej, protoze ja Andrzeje (at uz je jakej chce.. ;-)) miluju.. A myslim si, ze je naprostej mistr v psychologii postav.. a to treba tak trosku i na rozdil od Tolkiena.. kde se napriklad Pippin a Merry (ja si ted fakt nevzpomenu, jak se menuje v cestine..) docela pletou mezi sebou.. no ale necham bejt.. jenom sem ti chtel povedet, ze "Geraltovu partu" naprosto zboznuju.. vsichni sou uzasni a jejich dialogy proste nemaj chybu.. a nejlepsi je "pitka u Regise".. to je narez nejvetsi, to prece nemuzes poprit! :-))) Hele a muzes mi prozradit, co to je ta "Valuzie" a "Zeme soumraku"? Ja su asi hrozne sklerotickej (nebo mozna nesectelej, uz te fantasy nedavam tolik, co driv), ale nejak mi to nic nerika.. ;-)))

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru