Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Lví král ve vašem kině

29. 07. 2019
4
7
403
Autor
aleš-novák

čsfd

Lví král je známý. V tomto textu se příběhu věnovat nebudu, jen bych chtěl popsat pár osobních dojmů. Kdo chce znát podrobnosti, může na něj jít do kina.  

Teď zrovna se dostala do našich kin nová verze. Ta původní, z roku 1994, je klasický animovaný film, ta dnešní, z roku 2019, je ještě animovanější. Zvířata jsou vykreslena fotorealistickým způsobem, po úvodních titulcích si divák musí chvíli zvykat na to, že nevidí skutečné záběry džungle z produkce National Geographic, ale špičkovou práci animátorů studia Disney. Teprve ve chvíli, kdy zvířecí postavy začnou mluvit, víme, že jsme v pohádce, nikoli v safari.

Jsou ale chvíle, kdy právě tohle fotorealistické provedení je tak trochu na škodu. Lev je sice král zvířat, ale těžko by se někdy ve volné přírodě stalo, aby se celá džungle přišla poklonit narození nového přírůstku v královské rodině. V džungli je prostě lev šelma, které se zvířata bojí. To, co v původní animované verzi projde, ve fotorealistické verzi působí trochu jako kýč. Inu, je to pohádka, tam se s kýčem vlastně počítá.  

přemýšlel jsem při sledování o tom, komu je vlastně tenhle Lví král (2019) určen.

Dětem školkového věku? Opravdu lze pozornost tak malých dětí udržet dvě hodiny? A nejen pozornost…během odpoledního představení v našem kině se hledištěm mnohokrát míhaly temné postavy rodičů doprovázející temné postavičky dětí do foyer, kde jsou toalety. Jestli se všechny děti vrátily na svá místa, to se neodvažuji komentovat.

Je snad Lví král určen nostalgikům, kteří jako malí viděli původní verzi v roce 1994? Jestli jim tehdy bylo šest, mají možná dnes už stejně staré děti, kterým chtějí dopřát své dávné dojmy. Možná budou trochu překvapeni, že Simba 2019 se na chvilku moderně, tak trochu podprahově, stane vegetariánem. I když se pak zase vrátí do své role hodného krále, ochránce své země.

Filmaři asi moc dobře vědí, proč se dali do práce na nové variantě. Navíc oproti roku 1994 dnes nabízejí i 3D verzi, kde je zážitek z džungle jistě intenzivnější.

Co mi ale v hlavě vrtalo i po odchodu z kinosálu:

dokáže-li dnes studio Disney takto fotorealisticky animovat zvířata a vlastně celou džungli kolem, jak je daleko doba, kdy se budou stejně fotorealisticky zobrazovat i lidé? Bude filmový průmysl v budoucnosti ještě vůbec potřebovat živé herce? Zatím je to ještě otázka peněz, Lví král 2019 stál podle údajů distributora „jen“ 13,5 mil. USD (bez nákladů na reklamu). Ale kde je ta hranice, kdy se filmařům víc vyplatí investovat do animace než do živých herců?

 

Lví král (The Lion King)

animovaný / dobrodružný

USA 2019

režie Jon Favreau

scénář Jeff Nathanson


7 názorů

aleš-novák
06. 08. 2019
Dát tip Silene

Je to v přírodě dobře rozdělené. někteří jsou silní, někteří fosilní...


Silene
06. 08. 2019
Dát tip

Čertví, já ne:), jsem příliš fosilní, abych se vyznala v technických detailech případné realizace.


ano, to je důležitý úhel pohledu...ale třeba se dá 3D animace provádět i mimo filmové plátno...?:o)


Silene
06. 08. 2019
Dát tip

Drobnička:

Ti animovaní herci nezvládnou druhotný byznys s bulvárem, i to by mohl být kalkulační ohled.


LGarra
30. 07. 2019
Dát tip

Tak zase je to určeno jen pro diváky jako já, neb se mi to líbilo .. Co nadělám :D :D 


LadyLoba
29. 07. 2019
Dát tip

Me se animovana prvni verze taky libila vic, ale prislo vhod, ze uz jsem znala dej, nebot syn (8 let) to hodne intenzivne prezival ... zejmena to, jak Simbovi umrel tata. A i kdyz je adhd, tak  to vydrzel dokoukat. A pak se taky bal, ze se Simba jiz nevrati a neprevezme vladu nad starym lvim kralovstvim ...

Tu druhou cast uvahy radeji nechci myslet ... kdyz moc lidi si bude myslet, ze nas stroje nahradi, stane se to ...


Alegna
29. 07. 2019
Dát tip

...pamatuju si tu původní verzi, líbila se mi. Chci si ponechat ten pocit a na novou se nechystám. Možná mladší, kteří starou verzi neznají, mají  z  této krásný zážitek, vnímají jinak, jsou přivyklí na dnešní animované seriály....

 

Obávám se, že není daleko doba, kdy lidé budou nahrazeni umělou inteligencí, nejen herci dokonalou animací. Ten dojem ve mně zůstal po zhlédnutí rozhovoru s vědcem Martinem Reesem, to jen na okraj :-)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru