Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Žijeme v nádherné době?

01. 08. 2019
8
14
825
Autor
Movsar

Žijeme prý v nádherné době, tvrdí Michal Horáček v jedné písni a svou optimistickou proklamaci bere i do dalších projevů. Obávám se, že jde buď o miliardářskou euforii, která jde napříč dobami, anebo o ironii.

Nechci pěstovat apokalyptický žánr, ale nutně se musí něco stát. Už snad i Václav Klaus pochopil, že globální oteplování je fakt, a ne blud vědecké obce, která ho chce hněvat. A do toho se společnost posiluje v chuti k masovému cestování, jedné z hlavních příčin přehřátí a znečištění planety: kdo nebyl jeden rok u moře, jako by nebyl.

Dluhy států i subjektů rostou, jen v naší malé zemi je milion lidí v exekuci, tedy na samém finančním dně. A do toho se společnost posiluje v chuti k masovému konzumu.

Vztahy korodují, podle všeho nejvíc v Belgii, zemi, která na úsvitu novověku proslula vynikajícími malíři, čokoládou a zvrhlíky, co vraždí děti. Tam je rozvodovost prý už 90 %. U nás zatím jen poloviční, ale v Praze už 70 %. Zkrátka: lidé už spolu nejsou s to vydržet. Dobré bydlo, svoboda a ztráta smyslu rozleptají i něco tak silného, jako je romantická láska; metafyzika dostala poslední úder kladivem.

V době, která nepřeje vztahům, stává se aktuální poptávka po umělé reprodukci. A proč ne rovnou geneticky modifikované, což je jen otázka času a drobných legislativních zásahů. Nedávno jsem seděl u stolu s čtyřicátnicí, která si nechala mimoděložně oplodnit vajíčko semenem kamaráda a zmražené je ponechala „na později“, protože teď má dost práce a dálkově v Drážďanech studuje management. Přizná jednou, už v babičkovském věku, svému malému synkovi: „Byls na později, hochu. Studovala jsem management.“

Netuším, zda má Spitzer pravdu a digitální technologie, na nichž ale prokazatelně vzniká závislost, způsobují demenci. Co dokáží jistě, je rozvodnit kdejakou informační břečku. A nepochybně neprohlubují vztahy mezi lidmi, ale naopak lidem našeptávají, že se lze pohodlně uzavřít do vlastního světa, navolit si přátele, radosti, témata, zkrátka žít uměle. Jenže „život je jinde“ a odkládat takové poznání až „na později“ nemusí být rozumné.


14 názorů

Umbratica
05. 08. 2019
Dát tip

Na jedné straně jsme sami sebe zredukovali na zboží, na druhé straně náš narcismus vyrostl do tak obludných rozměrů jako nikdy v minulosti.Já sama na FB nejsem, ale občas se tam podívám. Když vidím, že mnozí lidé věnují prakticky veškerou životní energii jen tomu, aby vypadali dobře na FB, říkám si, že ta energie musí někde chybět. A kde jinde by chyběla než v mezilidských vztazích ? -   Jak bych se totiž  mohla věnovat tobě, miláčku, když se musím věnovat vylepšování svého profilu na FB ?Ostatně - mám tě stejně jenom proto, že jsi hezký a já se můžu na FB pochlubit tvými fotkami. 


Movsar
01. 08. 2019
Dát tip

ovšem pokud jsme se sami svobodně redukovali na zboží, jak správně píšeš, pak je to dost děsivé a o nějaké nádherné době netřeba polemizovat; už tosamo osobě satčí.


vk
01. 08. 2019
Dát tip Movsar
Orwell: každá generácia si myslí, že je inteligentnejšia než tá predošlá a múdrejšia ako tá nasledujúca.

Umbratica
01. 08. 2019
Dát tip Movsar, Entropia

Žijeme v konzumní době. I mezilidské vztahy spousta lidí chápe jako jistý druh konzumu. - Mám tě, protože se mi líbíš, protože mě zatím bavíš. Až mě přestaneš bavit, koupím si někoho lepšího, protože - já na to mám !


Movsar
01. 08. 2019
Dát tip

díky, souhlas, bělohradský to trefně nazývý růst Růstu tuhle zběsilou mantru o pokroku za každou cenu. možná ale: proč se pokrok pěstuje jen v některých oblastech, jako jsou věda, technika, ale o pokročilosti v mezilidských vztazích se moc mluvit nedá?


Umbratica
01. 08. 2019
Dát tip Movsar, Entropia

Máš ve všem, co popisuješ, pravdu a jako člověk paleokonzervativní ti musím přitakat. Zároveň ale musím dodat jako člověk trošku znalý historie : nikdy jsme se neměli líp, než se máme dnes, alespoň my v té bohatší části světa.

Já vidím největší problém v tom, že jsme přestali vládnout pokroku,pokrok dnes vládne nám.. Neptá se nás, jestli ho chceme nebo ne. Vnutí se, ovládá nás a my s tím nic nenaděláme. Už to tak vypadá, že pokrok postupně zničí svět, protože, má-li se jeden biologický druh lépe, pak je to na úkor jiných biologických druhů. Je ale taky možné, že si s námi příroda přecejen poradí, až ji začneme moc přerůstat přes hlavu.  


Movsar
01. 08. 2019
Dát tip Gora, Lerak12

děkuju  vám, přátelé. asi to vidím nejčerněji.

díky mediálnímu chaosu, tomu digitálnímu oceánu, co přikryje cokoli v minutě, se ty hrozby nejeví tak silně, protože je vytlačí zprávy lehké jako hovna, jak by řekl kundera.

ano, v našem českém skanzenu zatím nemáme oceán plný plastů, máme ještě vodu a nemáme válku. může to a nemusí příjít. ale co máme jistě, je společenská krize.  

a s dětmi bych to neviděl tak růžově. kdoví jak s nimi zúčtuje digitální a (ne)rodinná revoluce.  


atkij
01. 08. 2019
Dát tip Gora
Úvaha dost jednosměrná. Asi nevidím tak černě.

Gora
01. 08. 2019
Dát tip

Horáčkův bonmot už u tebe čtu poněkolikáté, dobře ti utkvěl, Movsare, a díky tobě i mě... z  "pohledu Čecha" má jistě pravdu. Nedecimují nás války, nemoci, netrpíme hlady, ženy si mohou svobodně vybrat partnera a realizovat se... tohle ještě pro minulou generaci byly mnohdy osudové záležitosti.

Budoucnost - aspoň, co se Čechů týká - /přes všechna negativa pokroku/ vidím dobře, mladí lidé jsou na lepší "startovní čáře", než jsme byli my a naši rodiče.


agáta5
01. 08. 2019
Dát tip Movsar

jj, není to úplně skvělá doba, ale těch už bylo mraky, co tenhle středověk, co inkvizice, druhá světová... zvykli jsme si na mír a klid a máme roupy... děti jsou oblbovány debilními reklamami, názory dementů a tak by měli nastoupit rodiče a prarodiče se selským rozumem, jestli jim nějaký ještě zbyl...

osobně mě hodně znervózňuje tažení proti židům... možná to to Německo přece jen dotáhne do konce!

o děti strach nemám, ti se budou milovat a budou rodit dál.. potřebují lásku

za úvahu * 


Lerak12
01. 08. 2019
Dát tip Movsar

No zkrze pohodlíčku a "pokroku" se tato Tvá výborná reflexe  většinově bude brát jako blábol a moralizování. Když budeš lidem brát bezbřehost a iluzi, že každý z nás máme kus Boha v sobě a pokora je slabost? Budeme prý osidlovat vesmír a "roboti už jdou"  jak zpívají Olympic a už pomáhají mechanickou kopulací v jednom bordelu  hlavního města.

O mimoděložně oplozených (elitním mužským spematem) a zamrazených vajíček vím a dokonce mezi známými z okruhu žen, jich znám hned několik. Zatím si prý chtějí užívat. Mládí a neomezené možnosti prožitků... dětem mohou přece dělat jednou babimatku.

Dnes  Má letitá matka říká "přestavám už světu rozumět!" Ještě že tu genetiku neměl tak vyspělou Hitler. To by se jeho elitní národ a rasa poměla a i dnes by se mohla někde vajíčka  "vylíhnout."  Už ji neoponuji. Přestávám taky rozumnět světu.

Z Tvojim dílkem se plně ztotožňuji. Ale jsem jen člověk a auto, jít z módou, intenzivně vyhazovat a kupovat, letět alespoň letos jednou k moři... to fakt musim!  .


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru