Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

LÁSKA SKUTEČNÁ A FALEŠNÁ

08. 08. 2019
1
74
3060
Autor
Litarts

 

Láska skutečná

 

Ta vychází vždy ze skutečností,

a z hlubšího poznání dvou lidí.

Zde zvažuje poměr chyb a ctností,

tam, kde lidé do nitra si vidí.

 

Je tělesným a duševním poznáním,

nikdy ideální představou.

By mohla být upřímným vyznáním,

tou citovou vazbou pravou.

 

Nemůže vzplanout ve střetovém vztahu,

nýbrž ve vztahu se doplňujícím.

Kde nepotřebuje vzájemnou odvahu,

v takovém páru podmínky splňujícím.

 

Vzniká spontánní přitažlivostí,

ne pouhou cestou rozumu.

V přejícnosti, bez jízlivostí,

také díky schopnostem a umu.

 

Láska falešná

 

To je ta, která žádá, ale nedává,

sužuje a vydírá.

Když nedostává, nadává,

tak prázdná je její víra.

 


74 názorů

Umbratica
15. 08. 2019
Dát tip

Jiří,,

předpokládala jsem, že jsi uměle vytvořený nick, karikatura mé osoby.Tady si totiž někteří lidé(sebe z toho nevyjímám) takovýmto způsobem hrají. Máš velmi podobné názory na současnou poezii jako já a tak jsem měla dojem, že nick Litarts má být jakousii karikaturou nicku Umbratica, vytvořenou některým z místních vtipálků. Na internet mám velmi málo času, protože se napojuji jen z knihovny v malém městečku a ta je teď navíc zavřená, takže se napojuji tak různě. Udělala jsem si ale čas a ověřila jsem si na internetu, že  skutečně existuješ, že máš i svůj blog a také vím, jak vypadáš.

Omlouvám se tedy za drsnější tón svých kritik, který ve skutečnosti nebyl určen tobě.

Zajímalo by mě, jaký názor tedy bude mít člověk s tak podobnými názory jako já na moje vázané verše.


nebol som to ja


Litarts
14. 08. 2019
Dát tip

Něco jiného je něco smazat pro osobní urážlivou kritiku, a něco jiného autora trvale z něčeho vyřadit pro jeho objektivněji kritické ideové postoje.

Myslím, že jste to byl vy, který užil v kritice mé jedné básničky výrazu "fekalizační". Pokud jste to nebyl vy, již si to tak nepamatuji, tak se omlouvám.

 


moznost mazat a obmedzovat diela ci autorov od spravcov by tiez v tom pripade nebola cenzurou. tu moznost totiz maju.:) 


Litarts
13. 08. 2019
Dát tip

Tak to jsem vevěděl,  ale poslední básničky se mi tam zase objevily, takže se omlouvám za podezření.

K tomu druhému, který neumí česky:

Pokud tady máme možnost mazat komentáře, které nás nějakým způsobem iritují nebo urážejí, tak jejich smazání není ideovou cenzurou.

 


reci o totalite od cloveka co negativnu vazbu prakticky okamzite maze:)) - vuborne. kludne odid. autorsky ta skoda nebude. - viac mi budu chybat tvoje drsnacke odpovede na kritiku:)

při vkládání díla se objevuje poznámka, že na hlavní stránku může autor vložit jen 5 děl měsíčně. Pokud si kvótu vyčerpáte, můžete se dostat na hlavní stranu ještě dodatečně - když vaše dílo dostane 15 (a více) tipů. Do dílny můžete vyvěšovat klidně deset kusů denně...


Litarts
13. 08. 2019
Dát tip

Díky za uznání, byť skryté za negativní notu.

Já píši básně různého obsahu: vážné, lyrické, epické, filosofické, kritické, humorné a také říkanky pro děti. Přečtěte si je na serveru People-love-people.cz. Tam jich mám již  172.

Napsat obsahově dobrou tvůrčí báseň a přitom jí dát také básnickou formu, je velmi těžké a vyžaduje to nemalých schopností. Psát volné verše a jen vyjadřovat určitou ideu, je naopak mnohem snazší a pohodlnější. Zde nemusím dodržovat prakticky nic. To je podobné jako třeba u malířů, kteří svoje řemeslné neumětelství skrývají za vlastní "originální ideu".

Nicméně, sesadili mě tady z hlavního přehledu literárních děl, takže tady asi skončím. Když mi takto naznačují, abych odešel ti, kteří zde mají tyto pravomoci, tak nemusím dál rušit.

Když se tady nesmí kritizovat jevy mnohého současného člověka, tak se vracíme opět do doby totalitních poměrů. Na všech ostatních serverech, kde také píši (dalších pět), to ale lze. 


Umbratica
12. 08. 2019
Dát tip

Nenechávej toho, Litartsi. Náhodou je s tebou docela legrace a jen málokterý místní začátečník má pod jedním z prvních dílek tolik komentů.Svým způsobem jsi publikum velmi zaujal. Ovšem ne takovým způsobem, který bych ti záviděla. S hrůzami dětství jste tady vytvořili skvělou dvojku. A do toho ještě kombinace komentů a2a2a a Agáty(rezervovaný racionalismus + často velmi trefné prvoplánové "co na srdci to na jazyku...) Tolik zábavy jako tvá hluboká mravoličná filosofická básnička a reakce na ni mi tady už dlouho nic neposkytlo !


Umbratica
12. 08. 2019
Dát tip Radovan Jiří Voříšek

Ještě pár slov k oné formě. - Ty na jedné straně  odsuzuješ současnou poezii, že nedodržuje formu a když sám nemáš ani na to, abys formu dodržel,  omlouváš to jako jakýsi "tvůrčí postup". Žádný tvůrčí postup to není. Je to tvá neschopnost psát vázaným veršem.

Mám se na pozoru před různými falešnými nicky a tak musím brát v úvahu i možnost, že jsi umělý nick. Tvá autorská neohrabanost mi připadá tak podivná, že zvažuji možnost, že jsi jen uměle vytvořená literární postavička nějakého vtipálka, který jednou vytvoří Radovana Tvořivého, podruhé Arnošta Kulta a potřetí Litartse.


Umbratica
12. 08. 2019
Dát tip Radovan Jiří Voříšek

Jiří,

tady si tykáme všichni a tak u toho zůstanu a nebudu porušovat tuhle písmáckou tradici.

V tom, že mě považuješ za autorku výhradně volných veršů, se velmi pleteš. Psávala jsem převážně verše vázané a haiku. Ale ano - napsala jsem taky hodně volných veršů a tak tedy vím, že psát volné verše je mnohdy těžší, než psát verše vázané. Ostatně volné verše nejsou ničím novým. Psalo se jimi zhusta už na konci devatenáctého století a u nás jejich průkopníky byli dekadenti jako Hlaváček nebo symbolisté jako Otokar Březina, který má patrně největší zásluhu na tom, že se u nás volný verš rozšířil.

Co se obsahu týče, tak trochu, trošičku mi Březinu připomínáš.Ty ale nejsi moudrý, protože pouze POUČUJEŠ O MOUDROSTI. Ta tvoje báseň je něco jako studený filosofický traktát a filosofický traktát je opak básně.Vložit do básně moudré myšlenky takovým způsobem, aby čtenáře ovlivnily, je nesmírně těžké. Já bych se do ničeho takového nikdy nepouštěla. Po obsahové stránce takováto báseň nikoho ovlivnit nemůže, protože je školometsky studená a neosobní. V tom mi dává za pravdu i její ohlas tady na Písmáku. Jeden tip - to věru není moc.  


Litarts
10. 08. 2019
Dát tip

To Vám moc děkuji, už jsem myslel, že toho tady nechám, sotva jsem začal.


agáta5
09. 08. 2019
Dát tip

hrůzi, za svoje komentáře pošli tisícovku... protože to jsou perly

 

máte pravdu kluci, s hrůzou už to taková legrace není, jdu skládat nebásně, abych naštvala Librajse a dám do nich nějakou tu duhu, co nás všechny obejme... 


a2a2a
09. 08. 2019
Dát tip

Aleš má pravdu, proto jsem smazal svou odpověď dětské hrůze, ten už ho četl, i když nejde o vtipkování na úkor autora, ale prostor pro komentáře má být pro komentáře k dílu.


aspoň jsem to zkusil...:o)


agáta5
09. 08. 2019
Dát tip

aleši, autor je rozkoukanej víc než my... 

bohužel ti nemůžu vyhovět, protože to jak se zachoval už prvním komentáři - který je bohužel vymazán šotkem, mi rozsvrbělo prsty a s tím se bohužel nedá nic dělat ...


myslím, že by by bylo slušné nechat autora trochu rozkoukat, než si z něj začnete dělat legraci. Píše sice trochu staromódně, ale když se vám to nelíbí, tak se věcně vyjádřete a jděte dál...


agáta5
09. 08. 2019
Dát tip

já ne.. já raděj budu nebásnická než plodit takovýhle ztracený vykopávky,  ale Hrůzy tu nechá vejplatu a to mám radost velikou... jak příjde žebrat o kůrku


agáta5
09. 08. 2019
Dát tip

abys měl na chleba potom, srandisto


agáta5
09. 08. 2019
Dát tip zvedavec

už se probuď, je jednadvacáté století, ses zapomněl v devatenáctým... a přestaň se navážet do redaktorů

co takhle malá sebereflexe?

fakt jsem to nemohla spolknout, takhle nadutýho autora už jsem dlouho neviděla


Litarts
09. 08. 2019
Dát tip

Odpověď pánovi a2a2a:

Přečetl jsem si některé vaše básničky a ani je nemohl dočíst, jak byly nebásnické.

Zopakuji vás:

Určitě je sympaticé, když má někdo potřebu zpracovat závažné téma, ale zvolí-li si jako prostředníka poezii, pak je třeba splňovat i formální aspekty a nespoléhat se jen na obsah.

Vy ale z tohoto pohledu nesplňujete vůbec nic.


atkij
08. 08. 2019
Dát tip
Já jsem to taky myslela nejlíp, jak to šlo. Skóre pozitivních versus negativních komentářů mám jasné:) A jj, pokec je fajn:))

Lnice
08. 08. 2019
Dát tip

ne, v pohodě.-) nemyslela jsem to zle, z toho torza, co tu zbylo a co jsem měla možnost číst mi přišlo, že jste na něj příliš přísné:-))) ale jak říkám, klidně půjdu na hrách za agátou a qvíčalou, ony si se mnou rády popovídají, co děti a tak...-) co život.-) co mikroskop.-) co je nového u plotu A. a u vily T.:-) jestli jsem se Tě dotkla, tak se omlouvám.-)


atkij
08. 08. 2019
Dát tip
Lnice, ráda bych dopnila pár slov (když už jsem od Tebe dostala avízo).Autorovi jsem napsala svůj názor na jeho text. To se tu přeci od ostatních čtenářů očekavá. A jak si lze všimnout, je to zde už autorův třetí text. Autor mi pak taky napsal "svoje", za což jsem ho pochválila otipováním jeho odpovědi. Přijde Ti to nefér?

Lnice
08. 08. 2019
Dát tip

to je dobře!.:-) (že si to neberete)


agáta5
08. 08. 2019
Dát tip

tak tohle je péťa pusík, co zažil hrůzy dětství a takhle to dopadá pak 

 

Leni, my si to s kví nebereme, máme z toho legraci :)


Lnice
08. 08. 2019
Dát tip

já to nemyslela zle, v pohodě, ty smazané komentáře jsem samozřejmě nemohla číst, když už tu nebyly:-))) chtěla jsem vás poš|ťouchnout, že jste na nováčky příliš tvrdí, ale napsala jsem tam v dobrém:-)) jdu taky na hrách! :-) a kdo je Pusík?


a2a2a
08. 08. 2019
Dát tip

No, i my třeťáci nemáme všechny klíče, proto jsem se ptal. Já jsem totiž ty vaše repliky pro Lnici chápal, jako by jste reagovaly na toho pusíka, ale ten už také zmizel.


a2a2a
08. 08. 2019
Dát tip

agátko, qíčalo, co tu napsal onen autor?  Aspoň volně popsat.


agáta5
08. 08. 2019
Dát tip

a já jdu s kvíčalou :) budeme vás drbat u toho 


a2a2a
08. 08. 2019
Dát tip

Lnice, autor podle svého tvrzení, cituji: Na serveru Peoplelovepeople.cz mám již 166 básní, račte nahlédnout...  žádný nováček nebude. Jednak se bránit umí a  to s podstatně větším sebevědomím než komentující, v jejichž komentářích jsem nenašel nic moralizujícího. Jsou věcné a ostatně, tentokráte ke cti autora, sám ocenil, že se ostatní vyjádřili negativně (kriticky). Naopak, samotný text, s jehož obsahem lze jistě souhlasit, má moralizující formu. A také obsah svědčí o tom, že se nebude jednat o středoškoláka, když má potřebu psát o závažných věcech.

A dost možná, nebylo by to tu poprvé, jde o sondážní text, cíleně napsaný tak, aby si ověřil. zda jsou Písmáci schopni a ochotni napsat, co si myslí. A tady naopak, komentující mile překvapili.

Za sebe říkám, že jde o verše, které se pokouší o provázanost, ale pokulhává rytmus, působí dojmem kolovrátkovosti, obraznost je místy klišovitá a pro mne nevyznívá ani jako poezie, spíše jako proklamace. Určitě je sympatické, když má někdo potřebu zpracovat závažná témata, ale zvolí-li si jako prostředníka poezii, pak je třeba spňovat i formální aspekty a nespoléhat se jen na obsah tím spíše,  že jsme z podstaty hluší vůči proklamativnímu tónu.

 

 


agáta5
08. 08. 2019
Dát tip

nejde! což je legrace, protože teď vypadají naše komentáře docela divně .. je tady šotek nějaký


agáta5
08. 08. 2019
Dát tip

tady nešlo o moralizování autora, vytáhni si smazané... jestli to jde


Lnice
08. 08. 2019
Dát tip

myslím, že  není uplně vhodné,v podstatě hned po příchodu na Písmák, autora takto moralizovat..:-) (v dobrém, L.)

vítej tu, ať se Ti tu líbí, aspoň trochu:-)


ysslandia
08. 08. 2019
Dát tip agáta5, Kočkodan, a2a2a, Jindřich Neníkdo

Láska skutečná mi bohužiaľ vyznela ako veršovaný referát, a zasa tá falešná mi pripomínala niečo z tej pohľadnicovej, prípadne pamätníčkovej "poézie". Vadí mi do istej miery povrchnosť textu, ktorá sa opiera o pomerne často používané až prepraté výrazy.V texte nenechádzam nejaký výrazný prvok, ktorý by mi evokoval autorskú konfrontáciu, sebareflexiu. 

čo mi viac  prekáža ako text, je asi autorova nadutosť, v ktorej si zamieňa názor čitateľa s nejakým "útokom?" na seba, prípadne na jeho tvorbu. 


agáta5
08. 08. 2019
Dát tip

ámen


Litarts
08. 08. 2019
Dát tip

Budu zde reagovat jen na to formální počítání slabik ve verších.

Já je nepočítám podle nějakého hloupého a mrtvého schématu, ale snažím se verše tvořit tak, aby obsahem dávaly smysl a vytvářely kompoziční celek. Když mu neporozumíte, nemůžete ani pochopit, jak báseň číst či recitovat. Technika verše, jeho proměnlivý rytmus a akcent jsou zde v souladu s obsahem.

Vaše rady jsou naivní, nepatřičné a jen z hlubokého duševního podhledu, je mi líto.

Ti, kteří se nedrží žádné básnické formy, ani žádnou vlastní nevytvářejí, také žádné básně nepíší.


agáta5
08. 08. 2019
Dát tip Litarts

teď jsem se mrkla na autora a koukám 67 let... tak to se omlouvám, tady je každá rada zbytečná   


agáta5
08. 08. 2019
Dát tip zvedavec, Wolferl

náhodou, mě překvapil ... ne básní, ale tím "zdravým" sebevědomím

 

 

mimochodem tady si tykají všichni, jesltil se ti to nelíbí, máš smůlu

máš možná smysl pro humor, nechybí ti nadhled, uvolněnost, životní moudrost a vtip ... ale chybí ti pokora, panáčku... takhle se pochválit sám, fuj


Gora
08. 08. 2019
Dát tip Radovan Jiří Voříšek

Báseň mi celkově připomíná "filosofování, moralizování" ve verších. Forma podle mého názoru není dobrá.Už jen počet slabik v jednotlivých strofách dává předpoklad tomu, že rytmus básně bude kostrbatý,že nebute plynout, jak to u vázaného verše má být...např. druhá strofa:

A - 11

B -   9

A -   9

B -   8

třetí mi připadá úplně krkolomá výrazivem /střetovém vztahu atd./i rýmy /doplňujícím, splňujícím/, archaickými slovy /by/:

A - 11

B - 11

A - 12

B - 12 a t.d.

Komentáře na Písmáku nebereme ve zlém, pokud nám jde o to něco se naučit, vylepšovat svoji amatérskou tvorbu.


Litarts
08. 08. 2019
Dát tip

My si tykáme?

To, co jste napsala o mně, bude spíše popisem vaším. Psát volné verše není umění, jen vyjadřování určitého pocitu či myšlenky. Je to velmi pohodlný a nenáročný způsob ničení básnické tvorby.

V této básničce naopak není žádný negativismus, jen životní pravda a moudrost. Myslím si, že je i dobře svázaná verši a rýmy.

Smysl pro humor mám, nechybí mi nadhled, uvolněnost, životní moudrost a vtip. Toto všechno ale nejspíš chybí vám.

Že se mi nepovedlo příjemně překvapit vás, mi vůbec nevadí. Lepší je to, že vás přinutila k negativní reakci.

Na serveru Peoplelovepeople.cz mám již 166 básní, račte nahlédnout.


Umbratica
08. 08. 2019
Dát tip atkij, Gora, zvedavec, Radovan Jiří Voříšek, Aru

Jiří,

nezlob se na mne, ale myslím si, že způsob tvého psaní si s vázanými verši moc nerozumí.  Takovým úvahám by daleko lépe slušely volné verše.

Obavám se, že v téhle básničce je příliš mnoho negativismu na to , aby mohla mít úspěch. Ty už předem vidíš všechno moc černě, nemáš smysl pro humor, chybí ti nadhled, uvolněnost, životní moudrost a vtip.

Vůbec se mi nelíbí, jak jsi okřikl atkij. To už jsi tak rychle přečetl všechny její básničky, že můžeš posuzovat souhrnně její produkci ?:

Každé dílko musí být svým způsobem objevné. My všichni se tady "honíme za objevností". Chceme totiž napsat něco, co čtenáře příjemně překvapí. To se tobě ale nepovedlo.


atkij
08. 08. 2019
Dát tip Radovan Jiří Voříšek

Zpracování tématu není, věru, příliš objevné. Stejně tak užití vázaného verše, rýmy, ...

 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru