Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Budúcnosť tlačených kníh

13. 08. 2019
1
3
1677
Autor
ZuzAnna

Ako vidím budúcnosť tlačených vs. elektronických kníh.

Zamýšlala som sa nad budúcnosťou tlačených kníh, či si ešte nájdu svoje miesto a svojich čitateľov. Osobne si myslím, že budúcnost maju, aj keď ich momentálne vytláčajú z trhu čoraz viac e-knihy.

Elektronické knihy su skladnejšie, prenosnejšie a lacnejšie. Majú však aj svoje nevýhody. Mne najviac vyhovuje čítať napr. beletriu v elektronickej podobe. Proste knihy, ktore prečítate na jeden šup. 

Ak sa však jedná o odbornú literatúru, v ktorej potrebujete často listovať a preskakovať strany, je z mojho pohľadu kúpiť si tlačenú knihu, aby sa v nej dalo pohodlne listovat. Nevýhodou takejto literatúry je,
že sa horšie skladuje a stojí aj o niečo viac peňazí. 

Taktiež sa Vám pri e-knihách nikdy nestane, že sa vypredajú a Vy budete márne čakať na ich  dotlač.

A kopec kníh v PDF zadarmo, kdežto tlačenú knihu zadarmo Vám len tak hocikto nedá.

A ako vidíte buducnost knih Vy?


3 názory

Umbratica
15. 08. 2019
Dát tip

Žijeme v materialistickém světě. Spousta lidí stále chce mít v ruce něco hmotného, možná krásného, něco, čeho je možné se dotýkat. Většina lidí si dnes stahuje hudbu z internetu, ale znamená to, že zmizely vinylové desky ? Vůbec ne ! Je víc a víc fajnšmekrů a sběratelů, kteří chtějí mít desku ve fyzické podobě. A stejné to bude i s knihami. Jen se obávám, že sběratelů básníckých sbírek je o dva řády méně než sběratelů černých desek. - Tip za námět k přemýšlení.


Ostrich
14. 08. 2019
Dát tip

Myslím, že papírové knihy přežijí, ale v menší míře. Asi jako koně - bude to jednak něco krásného, luxusního, záliba, ale pak taky tam, kde to jinak nejde a z jistých lesů nikdo jiný ty klády neodtahá.

Právě odborná literatura chce obojí - možnost mít jí obrovská kvanta s sebou a přitom s sebou netahat spoustu matérie, v terénu nezastupitelné. A přitom mít zároveň možnost v klidu doma listovat...v elektronické knize se líp hledá, když člověk má aspoň nějaká klíčová slova, ale listovat v ní, když má jen jistý pocit "tady bylo něco důležitého, na co jsem se chtěl ještě podívat, sakra, kde to je?" - na to je prostě papír mnohem lepší. 

Nechápu, proč třeba takováhle věc http://www.academia.cz/prehled-hub-stredni-evropy-dotisk--holec-jan--academia--2017 neexistuje jako elektronická kniha - kdo se s tím má tahat do lesa? A kde jinde v tom hledat, když člověk nechce vzácný exemplář utrhnout?


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru