Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Bonsaj

24. 08. 2019
3
6
447
Autor
Kohelet

Acer pseudoplatanus

Už jsem vám říkal, že pěstuju bonsaje?

Sakra jo. Miluju to.

Mám fíkovník, javor a jabloň co snáší rozkošný malý jablíčka. Musíte to celý stříhat, přesazovat, zalejvat, přihnojovat a tvarovat. Jestli necháte v kmenu tvarovací drát moc dlouho tak zjizví a zanechá za sebou rýhy. Jestliže dole v květníku neuděláte díry, bude zemina zadržovat vodu a vy si koledujete o plíseň. To samé s přelitím a nevhodným odlistěním. Když necháte spadaný listy v květníku riskujete napadení stromu nějakou houbou nebo parazitem. Začnou vám hnědnout listy, černat kůra a tak.

Jinak řečeno, Japonci kroutí hlavama na znamení, že jste to posrali.

Já to ale zatím docela zvládám. Je to jako mít druhej život. Život na kterej jste už přece jenom trochu připravený. Stromy beru jenom tak ze země. Když nějakej najdu tak se pro něj vrátím s lopatou a pak ho domů odnesu v tašce plný zeminy. Udržuje mě to ve formě.

Zrovna jako teď když si nesu malou břízku. Ty se chytnou naprosto všude a rostou jako divý. Nemusíte se o ně ani moc starat. Dožívají se ale málo let. Jeden to prostě nedokáže skloubit všechno dohromady.

Jdu a kopu do kamenů na cestě. Kameny poskakujou, vráží do sebe a podle zákonu chaosu jsem právě ve střední Americe rozpoutal tornádo. Pojmenujte ho třeba Martha.

A sorry, moje chyba.

Víte, v dnešním světě už neexistuje něco jako malej člověk. Ne. Můžete se prostě jít jen tak projít a stejně na to někde v Asii zařve dítě.

Říká se tomu teorie chaosu.

Jinak řečeno, Japonci kývou hlavama na znamení, že jste to zase jednou posrali.

Takže tak. Už je noc, já ležím v posteli a hlavou mi běží tisíce podobných faktů.

Pokud právě jedete podle GPS tak používáte původně armádní technologii, která měla navádět americké jaderné střely na sovětské bunkry v období studené války.

Charles Manson byl původně zpěvák a skladatel. Byl to štramák. Pak se mu to ale nějak zvrtlo.

Experti nedoporučují, aby dovolená trvala déle než 8 dní. Pak už totiž přichází pocit bezcennosti, nuda a exponenciálně se zvyšuje šance na sebevraždu.

Ve skutečnosti můžete zemřít na zlomené srdce. Náhlá ztráta milované osoby povede k vyplavení fatálního množství stresových hormonů a dojde ke smrti. Říká se tomu takotsubo kardiomyopatie, apikální ballooning syndrom nebo stresová kardiomyopathie.

Jo, vím to. A tamto taky. A mnohem víc. Mohl bych o tom napsat celou knížku.

Věděli jste, že smrt je jenom urychlená entropie?

Ležím v posteli, všechno mi běží hlavou a já se každý myšlenky chytám jako kdybych se topil.  A to všechno jenom aby nepřišel zítřek. Abych se nemusel zvednout, jít ven a zase jednou hrát svojí roli.

Ještě mi zbývá pár hodin.


6 názorů

Lakrov
15. 10. 2019
Dát tip
Začátek o pěstování (či vlastně moření - bonsajování) stromů mě zaujal. Ve druhé polovině se však má představa o tom, kam by text mohl směřovat, rozplynula.

Kohelet
25. 08. 2019
Dát tip

Předám ti to, moc bych kopíroval Kanibala od Palahniuka ;)


Kohelet
25. 08. 2019
Dát tip

"falešný vděk, loajalita a tak no. a pak se vzteká na celej svět a svou dívku v noci pojídá a stravuje. stává se z něj kanibal. tedy .. on to vidí jako jediné východisko."

to by byl skvělej prolog k povídce 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru