Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Milan - část 4.

25. 08. 2019
1
2
339
Autor
B.neboV.

 

Milan rostl. Rostla i Irena. Rostla i Miladina nenávist k manželovi. Po patnácti letech manželství nenáviděla každé jeho slovo. Každý hloupý vtip, každou vykouřenou cigaretu. Sama přestala kouřit nedávno, a tak byla přesvědčená, že každý kuřák je opovrženíhodný slaboch, a že o Josefovi to platí dvojnásob. Už dávno spolu nespali, a to nejen ve smyslu sexuálním, ale i co se týče důsledně oddělené ložnice. Josef si už navždy měl ničit páteř na rozkládací pohovce. Nestěžoval si. Neměl komu. Měl ji rád.

 

Svoji nespokojenost z manželství přenášela i na děti. Nedokázala pochopit, jak se z NĚJ mohly narodit takové skvělé děti. Ale z věčných hádek nebo naopak tichých domácností nedokázaly děti pochopit, že jsou tak skvělé. Z celé domácí situace naopak vyrozuměly, že se děje něco hrozného. Ale nemohly přijít na to, kdo tu hroznou pohromu způsobil.

 

Matka ne, ta pořád křičí, protože se zlobí právě nad tou pohromou, takže ji nemohla způsobit ona.

 

Otec? Ten přece nic neprovedl. Je to pravda takový dobrosrdečný hlupák, ale jinak na něm nedokázaly najít další provinění.

 

Psa neměli.

 

Zbývali jen už oni dva. Kdo jiný by za to mohl? Každý z nich tajně doufal, že ve skutečnosti za to může ten druhý, ale jistí si nikdy nebyli. A tak marně dělali všechno pro to, aby to nekonečné dusno skončilo.


2 názory

Prosecký
08. 11. 2019
Dát tip

Málo dialogů, chybí mi i popis, jak kdo vypadá, a klasické "dont tell, show!". Kolik to bude mít celkem částí?  


Gora
19. 09. 2019
Dát tip

Zmínila jsem se v předchozích komentářích, že námět je vcelku zajímavý. Zpracování spíše vypravěčské než literární, umělecké. Určitě by mu prospělo prokládání aspoň sem tam přímou řečí pro větší poutavost. Chybí tam zcela popisy prostředí, postav, krom opakování faktu, že hlavní hrdinka byla vrcholovou sportovkyní. Přeskakuješ údobí patnácti! let jednou dvěma větičkami stylem:

Milan rostl. Rostla i Irena. Rostla i Miladina nenávist k manželovi...

Takhle mi text připadá narychlo "sešitý"... efekt pohnutého osudu sice trochu působí, ale je to málo.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru