Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Smutek

26. 08. 2019
1
14
541
Autor
Janet80

Po ztrátě nastala noc,

pro tvého kamaráda,

a tobě je to líto moc,

protože ho máš ráda.

 

Ucho, slovo, skutek,

sama společnost tvoje,

nezmírní jeho smutek,

však aspoň něco to je.


14 názorů

Umbratica
09. 09. 2019
Dát tip

Ale vždyť já ti četbu výběrovaných básniček nijak nerozmlouvám. Naopak - myslím, že je vždy lepší být zadobře s redakcí a řídit se jejími radami.


Janet80
05. 09. 2019
Dát tip

Myslím, že je každého věc, jakým způsobem si zde vybírá, co bude číst (za ta léta je toho tady opravdu hodně). Na použití redakčního výběru jako jednoho z kritérií nevidím nic špatného,  s používáním vlastní hlavy to podle mě nijak nekoliduje. Co jsem zatím přečetla z prózy z tzv. zlatého výběru, mě vždy zaujalo, stejně tak se mi líbily i některé věci, které v žádném výběru nebyly.


Umbratica
05. 09. 2019
Dát tip

Tím bych se až tak neřídila. S redakcí je to tady poměrně složité. Na druhé straně ale nemůže nikomu ublížit, když si vybírá podle výběrů redakce, co bude číst. Vždycky je třeba spoléhat hlavně na vlastní hlavu a nespoléhat se na hlavy druhých. - To ti píšu jako autorka v minulosti dost "vybíraná".


Janet80
02. 09. 2019
Dát tip

Děkuji za informace a doporučení. Jako dobrá věc pro usnadnění orientace mi přijdou výběry (týká se všech kategorií).


Umbratica
02. 09. 2019
Dát tip

Pokud budeš lovit v seznamu autorů, zjistíš, že je tak rozsáhlý, že se v něm člověk úplně ztratí. Ten seznam ale obsahuje autory za celá dlouhá léta. Ve skutečnosti tady v současnosti není, co se poezie týče, aktivních víc než 40 až 50 nicků. Těmi bych se na tvém místě zabývala, protože s těmi si můžeš promluvit a na něco se jich zeptat.


Janet80
29. 08. 2019
Dát tip

Děkuji za odpověď a za přání, Umbratico:). S tykáním určitě nemám žádný problém, předtím jsem vykala jen proto, že jsem se ještě nestihla zorientovat, jak to tady chodí.

K volnému verši se možná časem propíšu, uvidím:). A zatím jsem moc nestihla server prozkoumat, ale už jsem přečetla pár věcí, které se mi opravdu líbily (z poezie i prózy). Ráda se s tvorbou ostatních lépe seznámím, těším se na další objevování.


Umbratica
29. 08. 2019
Dát tip Janet80

Janet,

tady si tykáme bez ohledu na to, jestli je nám patnáct nebo osmdesát. takže mi tykej, i když moje komentáře někdy mohou působit přísně.

Vázaný verš, pokud je napsán dobře, je cosi jako hudba a ten, kdo vázaným veršem píše dobře, musí mít něco jako "hudební sluch" .Tvoje básnička je mimo rytmus. První verš první sloky je v jambu, ale první verš druhé sloky je v trocheji, jenže celkově je tvůj rytmus takový - žádný...Ale tady stejně vázaný verš neletí a současná poezie se bez rytmu a rýmů zcela obejde. Čtenáři naopak ocení toho, kdo bude schopný zachytit do veršů své prchavé emoce, pocity a dojmy a podělit se o ně s druhými.

Oceňuji, že jsi tady kvůli zpětné vazbě a je výborné, že si uvědomuješ, že tvoji kamarádi nejsou při posuzování tvých veršů nestranní. Taky je výborné, že jsi komunikativní a odpovídáš na kritiky. Tím pádem se tu můžeš mnohému naučit. Přeju ti hodně štěstí.

Když jsem sem kdysi přišla, jenom jsem publikovala a odpovídala na kritiky. Většinou uštěpačně a naštvaně. Dnes vím, že jsem měla hlavně číst ostatní autory a učit se od těch úspěšnějších. Je třeba si vybírat autory podle toho, čím se sama chceš zabývat.

Tak hodně inspirace a efektivní zpětnou vazbu.


Janet80
27. 08. 2019
Dát tip

Děkuji za milé přivítání :-).


Pomerančová
27. 08. 2019
Dát tip Janet80

Psaní vázaného verše není otázka přírodního talentu, který by spadl do klína odnikud.  Je to i otázka cvičení, zkoušení různých forem, čtení, zkoumání... prostě učení se. Souhlasím s tvým pohledem na psaní volného verše - ano, navzdory rošířenému přesvědčení je těžší. Já tu snahu o vázaný verš oceňuji. Téma, které sis zvolila je samo o sobě dost těžké. Tak vítej a ode mě máš motivační tip :-)


ysslandia
26. 08. 2019
Dát tip Janet80, atkij

Vôbec sa nezdráhaj,- nikto to nečíta s úmyslom "ublížiť " a dehonestovať autora, skôr je to naozaj o osobitom pohľade, názore na text, ktorý ti čitateľ ponúkne zo svojho pohľadu. Ak ti záleží na odosobnenom názore, tak naozaj nemáš prečo polemizovať, skôr ti to možno poskytne nejaké "odkrytie " slabín a nedostatkov,ktoré sa dajú zúžitkovať v budúcnosti. Takže píš, pracuj, a nech sa darí,-


Janet80
26. 08. 2019
Dát tip

Děkuji za zajímavé a přínosné postřehy. Jsem si vědoma toho, že se mi zatím jen značně omezeně daří dostat svoje nálady, city, pocity, emoce a myšlenky do veršů tak, aby se tam dostatečně promítly, a básnička tak mohla být zajímavá a o něčem i pro někoho jiného, než pro mě samotnou, případně i pro lidi z mého okolí, kteří vědí, co je "za básničkou", protože mě znají. V několika básničkách se mi snad převod pocitů a myšlenek do veršů povedl o něco lépe. Jsou to takové více osobní básničky, proto se je sem zdráhám dát (aspoň zatím),ale možná jednu nebo dvě ještě přidám.


ysslandia
26. 08. 2019
Dát tip agáta5

Vobec by som chybu nevidela v preferencii viazaného verša ...osobne mi možno skôr vadí istá plytkosť textu...uvítala by som asi hlbší vnútorný ponor aby slova dosiahli nosnosť a mali silu osloviť sprostredkovať emócie ..takto mi to prišlo dost všetečné opisne a autorsky nezúčastnene ..nieco ako autor v úlohe pozorovateľa ktorý iba opisuje známe veci...takze urcite chod viac pod povrch...sry za preklepy a diakritiku ,tlf


Janet80
26. 08. 2019
Dát tip

Děkuji za zpětnou vazbu. Básničky píšu už nějakou dobu, a to primárně pro sebe, s tím, že je sdílím s několika lidmi ze svého blízkého okolí (někteří mají i sami zkušenost s psaním básní). U nich si můžu být jistá, že mi pochválí jen ty básničky, které se jim opravdu líbí. A na některé jsem od nich měla moc hezkou zpětnou vazbu. Ale samozřejmě, toho jsem si vědoma, je jejich hodnocení stejně ovlivněno tím, že mě znají osobně. Rozhodla jsem se cestou sdílení zde u několika málo (celkem dvou) básniček zkusit, zda a jaké budou reakce od lidí, kteří mě neznají. S kritikou jsem počítala:). Básničku "Smutek" jsem vybrala, protože mám za to, že téma toho, jak pomoci svými přátelům, kteří prožívají velmi těžké chvíle (po ztrátě blízkého člověka apod.), a určitého pocitu bezmoci s tím spojeného, je celkem univerzální.  A také jsem měla pocit, že ta básnička z hlediska kvality snad není úplně marná.

Soudit na základě jedné básně (možné i té druhé), že nemám "od přírody přirozený talent" na psaní vázaných veršů, mi přijde docela přísné, ale jistě máte právo vyjádřit svůj názor. Co se týče psaní básní volným veršem, tak z mého pohledu je naopak těžší psát volným veršem než vázanými verši, kde jsou jasnější hranice. Přijde mi, že není snadné psát volným veršem tak, aby výsledkem byla skutečně báseň, a ne jen shluk slov prohlášený za báseň. A že je tedy lepší nejdřív "trénovat" na vázaných verších.


Umbratica
26. 08. 2019
Dát tip

Proti obsahu nic nenamítám. Je chvályhodné potěšit smutného kamaráda. Ale proč ta snaha o vázané verše ?  Myslím, že vázanými verši by měli psát je ti, kteří k tomu mají od přírody přirozený talent.

Doporučovala bych zpracovat totéž téma volným veršem.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru