Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Noci

01. 09. 2019
1
6
603
Autor
Thaw

Bezesné noci šeptáš modlitbu do ticha,

šeptáš modlitbu, mantru, vzíváš život i smrt,

v hlavě zní vlci, koní dusající kopyta.

 

V temnotě noci cítíš chuť svobody,

cítíš chlad mlhovin, vzdálených hvězd,

klidný tep srdce, uvolněné okovy.

 

Kouzlo noci otvírá brány vědomí,

převozník Cháron nabízí vysvobození.

Necháš se svést?


6 názorů

vk
19. 09. 2019
Dát tip

dodal by som k jolane, že čím abstraktnejšie/všeobecnejšie obrazy, tým slabší efekt


Thaw
04. 09. 2019
Dát tip

Všem děkuji za komentáře, pomohli mi!


Umbratica
02. 09. 2019
Dát tip

Jsem dekadentka a tak mám pro takovéto básničky velké pochopení. Na druhé straně ti ale chci připomenout, že žijeme v době velmi materialistické a konkrétistické, kdy si lidé spíše rádi užívají konzumního způsobu života. Z hlediskaa těchto lidí jsou pak básničky jako je tato spíše směšné, zvláště když se autor dopouští pravopisných chyb.

Já ti ale rozhodně nebudu radit, aby ses přizpůsobil a psal tak, jak se dnes píše. Chci tě jen upozornit, že dekadentí nebo mysteriózní nebo morbidní básně mají vždy jen krůček ke směšnosti . Vlasně ani neznám dekadenta, který by dnes byl úspěšný aniž by zároveň sám zesměšňoval to, co píše. Dělá to Krchovský, dělá to Kamil Princ, dělají to jeho epigoni.

Kdyby se ti podařilo být čistokrevným dekadentem a přesto mít úspěch, budu tvou velkou ctitelkou a obdivovatelkou.


Thaw
02. 09. 2019
Dát tip

Díky! Teprve s tím začínám nebo se tak trochu, po dlouhé době vracím. 


jolana.
01. 09. 2019
Dát tip atkij, Thaw

(vzívám.. jako že ospale zívám, až do sebe něco vzívám? vzívám vzduch?)

mě to, popravdě, nesvádí, to bude těmi slovy - například píšeš "kouzlo noci" - jenže "kouzlo" se takhle nepojmenuje - když se tak pojmenuje, tak zůstává jen ve slovu.. nebo píšeš "v temnotě noci cítíš chuť svobody".. jenže to takhle nefunguje.. zkus si to napsat konkrétněji.. vynechat převozníky, vysvobození, temnotu noci, kouzlo noci, brány vědomí, chlad mlhovin, hvězdy, okovy, uvolnění - tj. všechno to všeobsažné až prázdné.. a zkus si to prožít přímo.. nevěřím, že tam jsou pro tebe vlci v hlavě, nebo dusající kopyta.. to jsou slova a spojení, která nanejvýš jen hezky vypadají.. zkus se od toho oprostit a vnímat to něco, třeba noc, jako by to nikdy nebylo.. což je mimochodem pravda.. noc, která bude, ještě nikdy nebyla.. a tak je tomu vždy.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru