Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Výpadky

06. 09. 2019
7
25
1203
Autor
lastgasp

Výpadky

        

         Mnoha spolubydlícím v paneláku se zdály nepochopitelné nepravidelné, ale časté výpadky proudu. První co přišlo, jít se podívat z okna, všude naproti v domech svítili, pouliční osvětlení fungovalo. Pak se šlo na chodbu s baterkou zkoušet výtah. Nejel. Společná televizní anténa byla zbytečná a odzkoušet ji byla marnost. Na chodbě panoval čilý ruch a nejtvrdší výrazy ve slangové formě až po zobecněné vulgarismy a nadávky. Výpadky netrvaly dlouho, od deseti minut až po půl hodiny. Byly však nečekané a začínaly v nevhodný čas zpravodajství, napínavé reportáže nebo vrcholící scény detektivního filmu. Nejhorší výrazy na chodbě byly při sportovních přenosech.  Když jsme vedli o dva góly, tak to ještě šlo, hůře bylo při remíze pár minut do konce.

         Stížnosti podávané domovní správě nepomáhaly. Veřejné domovní schůze řešily stejný problém – výpadky proudu. Zástupce domovní správy opakovaně ujišťoval, že oprava dodávky elektrického je zabezpečena rychlým zásahem údržbáře, elektrotechnika, který v panelovém domě bydlel ve služebním bytě v rohovém bloku. Marně se nájemníci dožadovali celkové revize elektrického vedení a pojistkových skříněk. Údržbář, elektrotechnik Vojta byl vždy po ruce a poruchu, nejčastěji se vyskytující v sobotu, nebo v neděli, promptně opravil.

         Doktor Kadlec z prvního patra navrhoval pořídit soupis hodnot příkonu spotřebičů, používaných ve všech bytech, z důvodů zjištění příčin vypadávání jističů. Setkal se s mnoha protesty a námitkami, že jde o nepřípustný zásah do soukromí a ochrany osobnosti. Inženýr Vomáčka z třetího patra mu vysvětlil, že takový součet vařičů, televizorů, sporáků, mikrovlnek, vysavačů by stejně problém nevyřešil, protože se nepředpokládá, že by sepsané spotřebiče odebíraly elektrický proud najednou.

         Paní Žofie Krátká na schůzi navrhovala hnát to vejš. Prosazovala sepsat stížnost na výbor lidové kontroly. Po všeobecném veselí jí ostatní nájemníci vysvětlili, že tato instituce je dávno zrušená a ombudsman na takové drobnosti nemá čas. Rozesmutnělo jí to, protože si vzpomněla na minulost, kdy její podobné dopisy dokonce chodily prošetřovat i osobní soudružské návštěvy.

         Doktor Kadlec nepřestal zkoumat podivné přerušování dodávek proudu a začal výskyt, vznik a ukončení sledovat a zapisovat. Jeho byt sousedil s garsonkou, kde bydlela mladá dvojice. Manžel tělesně velmi přitažlivé a vyvinuté sousedky byl profesionální člen hudební skupiny a večery, zejména sobotní a nedělní trávil pravidelně s kapelou na túře. Zcela náhodně, když seděl Kadlec u stolu, stojícím u stěny sousedící s garsonkou, uslyšel duté pravidelné dunění, zakončené několika výkřiky a vzdechy. Pomyslel si, jsou mladí, ať si užijí. Zvuková izolace panelu byla natolik špatná, že některým slovům, nebo výkřikům bylo dokonce rozumět. Doktor Kadlec se večer bavil i tím, že zaznamenával tyto stupňující se výbuchy vášně v pětistupňových hodnotách. Někdy musel přidat.

         Jak bývá vědcům příznivá náhoda! Většina vynálezů a objevů vznikla náhodou. Doktorovi Kadlecovi se podařilo učinit nález, před kterým sám užasl. Měl na stole v kuchyni na počítači své poznámky a mezi nimi, zcela náhodou dvě tabulky. V jedné byly záznamy o přerušování dodávky elektrického proudu a v druhé hodnotící dunění s výkřiky a vzdechy podobné hlasu skotských dud. Jeho čelo se rozjasnilo a vzápětí zkrabatělo. Překvapila ho shoda dnů, kdy došlo k přerušování dodávek proudu s výkřiky vášně. Litoval, že zůstal jen u data dne. Rozhodl se svůj nález zatím nezveřejňovat, ale sledovat i čas, kdy nepůjde elektrický proud a kdy budou výkřiky. Nastřádané údaje spojil do jediné tabulky a zadal výpočet pomocí korelační a regresní analýzy. Vycházela hodnota 1. Jasná přímá závislost.

         Do té míry, že by mohlo jít o spojení událostí záměrně vyvolaných údržbářem Vojtou, se nedomníval. Skrz zeď jen slyšel, ale neviděl. Dal si tedy předsevzetí, že svá pozorování upřesní i na osobu, která je iniciátorem temných vzdechů a vřískání. Netrvalo dlouho a v sobotu večer při sledování utkání Davisova poháru zčista jasna tma. Rozčíleně zasakroval, když zrovna Štěpánek vedl dva jedna ve třetím setu nad Lajovičem ze Srbska a získání salátové mísy jsme měli na dosah.

         Kadlec nelenil, popadl baterku a šup na chodbu. Tam se v rohu mihl stín a zaklaply dveře u garsonky. Kytarista to být nemohl, protože ho viděl po obědě odjíždět na zájezd jejich Favoritem. Tajná pozdní návštěva, zhasnutý dům a vypadlá elektrika. Začalo to souhlasit. Musel to být údržbář Vojta. Z horních pater se opět ozývaly hlasy nespokojených nájemníků. Do vzrušených nadávek se vmísil hlas tenisty Pankráce z osmého patra, který sledoval zápas na notebooku a věděl, jaký je stav. Snažil se uspokojit ostatní ujištěním, že je to dobrý a začal hlásit průběh zápasu jako reportér. Byl vyzýván, aby více křičel, nebo ať jde do čtvrtého patra, aby slyšeli i ostatní.

         Situaci se mu stejně nepodařilo uklidnit zcela. Ozývaly se hlasy výhrůžné, které se blížily návodům na lynč viníka, který výpadek způsobil. Toho se Kadlec lekl, a rozhodl se svoje podezření utajit. Nechtěl vrhat milovníka do neštěstí kvůli hloupému, skoro vyhranému zápasu. Natolik znal některé spolubydlící, že by byli schopni nejhoršího.

         Jak podivné vypínání elektrického proudu nenápadně začalo, tak i skončilo. Kytarista se se svojí divoškou odstěhoval do Brna a garsonku obsadil starý mládenec Kohoutek. Pomoci údržbáře Vojty již nebylo třeba. Doktor Kadlec byl rád, že nemusí své výsledky korelační a regresní analýzy zveřejňovat a vymazal je z paměti svého počítače.

 


25 názorů

lastgasp
23. 10. 2019
Dát tip

Janina6 - díky za přečtení a hodnocení. Zkratovaná elektrika by chtěla zkrátit, pokusím se do toho dát více šťávy. Díky.


Janina6
23. 10. 2019
Dát tip

Velmi mě pobavila groteskní scénka s "komentujícím" tenistou Pankrácem. Připomněla mi Šimkovy povídky. Jinak se mi to na miniaturu zdálo poněkud dlouhé... a hlavně jsem čekala výraznější pointu. Ten dobře rozehraný příběh na konci místo gradace vyzněl tak trochu do ztracena...


lastgasp
12. 10. 2019
Dát tip

Díky za přečtení a hodnocení. Ty strojené výrazy změním. Díky.


bixley
12. 10. 2019
Dát tip

S bydlením v paneláku mám bohaté zkušenosti, takže vím, jak je všechno slyšet. Povídku jsem samozřejmě ocenila, líbilo se mi, jak na to pan Kadlec přišel matematicky.:-) T.

Tato místa mi ale vadila:

oprava dodávky elektrického je zabezpečena

nemaje nic na večer práci,


lastgasp
09. 10. 2019
Dát tip

Lakrov - díky plně souhlasím. Jde o úplnou blbinu. Zkusím s tím něco udělat.


Lakrov
08. 10. 2019
Dát tip
První věta je hrozná a celý první odstavec na mě dělá dojem, že tuhle povídku ani nedočtu. Naštěstí je krátká. Dál mi to přijde nejprve jako zápis z nějakého úředního protokolu, ke konci pak zase ztřeštěné. Snad v tom jiní najdou humor, který (předpokládám) autor zamýšlel. Možná mi něco uniklo. Přeju lepší čtenáře.

lastgasp
03. 10. 2019
Dát tip

Fruhling - vyprávěnka na chvilku. Panelstory bez nároku na hlubší vzrušení. Přečetl jsem si tvoji "Cigaretu" a chápu tvoji připomínku. Díky za přečtení.


Fruhling
02. 10. 2019
Dát tip Gora

No a ten duvod byl teda jaky?

Trochu me mrzi, ze je to podano takovym vypravenkovym stylem. Chtelo by to mozna vice prime akci a napeti. Pak uz by se do toho lehce vsazovaly ruzne naznaky a podobne.


Gora
30. 09. 2019
Dát tip

avi PM


Gora
30. 09. 2019
Dát tip

Výborně, díky a odesílám avízo :-)


lastgasp
30. 09. 2019
Dát tip

Souhlasím. Díky!


Ahoj, souhlasíš s nominací povídky do soutěže Prózy měsíce?


lastgasp
09. 09. 2019
Dát tip

Plátno - díky za hodnocení a přečtení.


Silene
08. 09. 2019
Dát tip lastgasp

Přemku, mám ty tvé příběhy v oblibě, opět jsem si spokojeně početla :).

Zvládla bych tedy i nějakou tu remcavou připomínku, pokud bys o ni vůbec stál, vyšli avízo, ať neshazuji jističe zbytečně!


lastgasp
07. 09. 2019
Dát tip

Vesuvanko, díky za přečtení a hodnocení. Rád jsem pobavil.


lastgasp
07. 09. 2019
Dát tip

Irenko, děkuji za přečtení a hodnocení. Paneláková story.


vesuvanka
06. 09. 2019
Dát tip

Mo pěkná humorná povídka, díky za pobavení :-))) TIP


Gora
06. 09. 2019
Dát tip

Obytný dům jako živý organismus dovede překvapit :-) Pěkně, Přemku :-)


lastgasp
06. 09. 2019
Dát tip

Ludmilo díky za přečtení a hodnocení. Jsem rád, že pobavilo.


Alegna
06. 09. 2019
Dát tip

úsměvné, pobavila jsem se, díky :-)


lastgasp
06. 09. 2019
Dát tip

R.L. díky za přečtení a hodnocení. Je pravda, že se snažím do té dnešní dystopie vnést trochu něžného humoru.


Kočkodan
06. 09. 2019
Dát tip
Tady se za zdí ozývaly velmi podobné zvuky jako v sousedství pana doktora. Přísun elektrické energie to však nikterak neohrozilo. Pouze sousedka zezdola si k nám jednou přišla postěžovat, že jí budíme dítě. S politováním jsem jí informoval, že zdroj rušivých výkřiků vychází z bytu vedle nás.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru