Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Nejde o pietu, ale identitu

07. 09. 2019
3
4
401
Autor
Movsar

Nejde o pietu, ale identitu

V roce 1993 v Mostaru Chorvaté sestřelili skutečnou pamětihodnost – Stari most, dominantu města. Tak vypadá trucpodnik uprostřed identitární paniky na Balkáně.

V roce 2019 „neznámý pachatel“, „strážce pravdy“, počmáral sochu Koněva, značně nepovedený pomník ve městě, o němž F.X.Šalda kdysi napsal, že je zachvátil „mor pomníkový“. Radnice pomník oblékla do plachty, kterou okamžitě demolovali jiní „strážci pravdy“. Tak vypadá trucpodnik uprostřed identitární paniky v mírné zemi, v České republice.

Německý filosof Odo Marquard má teorii, že naše jednání jsou jen kompenzací postojů, k jejichž vyjádření jsme nenašli prostředky. Kdo by v souvislosti s hašteřením okolo Koněvovy sochy neviděl právě takovou kompenzační akci? Pochopitelně že nejde o pietu, ale o identitu: jedna i druhá strana se snaží prostřednictvím symbolu, který tu zastupuje maršál, léčit svou úzkost ze ztráty identity ve světě, který se stal příliš nepřehledný. Jedni se identifikují s – lacanosvkým pojmem vyjádřeno - velkým Druhým Západu, druzí s velkým Druhým Východu. 

Možná, abychom předešli trucpodnikům dramatického rozsahu, jako byl ten v Mostaru, měli bychom vydat pomník Koněva oběma stranám k terapeutickému užití. 


4 názory

K3
28. 09. 2019
Dát tip

Souhlasím s Umbraticí. Schováváme hlavy do písku a zametáme za sebou stopy, abychom je znovu pracně objevovali.


Umbratica
09. 09. 2019
Dát tip

Koněva někteří lidé nesnášejí proto, že potlačil maďarské povstání v roce 1957 a já se jim ani nedivím. Já bych ale všechny sochy ponechala na svém místě, pouze bych k podstavci přimontovala doplňující informace o životě daného hrdiny. Třeba Koněv je sice osoba kontroverzní, ale jeho zásluhy ve druhé světové válce jsou nezpochybnitelné.


Alegna
07. 09. 2019
Dát tip

zajímavý pohled, taky si nejsem úplně jistá, jesti by tvůj  nápad byl správně pochopen :-)


Gora
07. 09. 2019
Dát tip

Jen aby se dvě skupiny o K. nepopraly:-) místo terapie...

 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru