Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Perfect Day

Výběr: Gora, K3, Zbora, atkij
08. 09. 2019
18
31
2518
Autor
Movsar

Je to text na rozloučenou. Možná je to jen momentální znechucení, ale potřeba "ajťáků" stavět si hladové zdi z nesmyslných změn, zde úsek editace, je mi odporná. Vše, co funguje, nutno neustále měnit; ani literárnímu prostoru se patrně tahle idiotská potřeba nevyhne. Tak jako nepotřebuji nový samsung, nepotřebuji nový písmák. (Všimněte si té trapné změti fontů, kteou mi to - i přes správný postup výběru jednoho fontu - vytvořilo. Ale třeba si ti, kteří více než literaturu milují microsoft word, nyní dostatečně vyhrají.)  

Perfect Day

 

Neděle se chýlila k poledni, z bytů pomalu začínaly vonět polévky. Vydal jsem se nakoupit pár nezbytností do Delmartu na Hradčanskou. Bylo tam prázdno jako na benzínce pár minut před loupeží. Ale to není, co jsem vám chtěl vyprávět.

 

Pěší cestou nazpátek domů jsem si do sluchátek pustil rozhlas. Halina Pawlovská zrovna vedla rozhovor s Lou Fanánkem Hagenem. Nechal jsem stanici puštěnou, poněvadž Fanánek, navzdory humpoláckému vzezření, je chytrý chlap. A poslouchal jsem, o čem si ti dva povídají. Ale to není, co jsem vám chtěl vyprávět.

 

Když probrali jedno z témat, přerušili blok písní. Písní Perfect Day Lou Reeda. Zrovna jsem procházel letenskými sady, tou anglickou zahradou nad Prahou, na nevelké stromky a palouky padalo polední slunce, někde seděli lidé a vystavovali se mu, jiní lidé jen tak procházeli a tiše rozprávěli, pár běžců tužilo svaly, mezi nimi dívka s těžkou zadnicí v legínách i do rytmu zběsile tlukoucího srdce pohroužená Japonka s tváří staženou vysílením, dvojice hrála badminton a prudké sluneční paprsky vymazaly z dohledu míček, takže to připomínalo enigmatickou scénu z Antonioniho filmu Zvětšenina, někde vysoko v oblacích letadlo mířilo ke kokosovým ostrovům, vše se zdálo jako perfektní den. Přesně jako v písni Lou Reeda, která je – paradoxně – o heroinu. Ale to není, co jsem vám chtěl vyprávět.

 

A v parku se přede mnou objevila dvojice, táta s dcerou, pravděpodobně Španělé, kteří se kdovíjakým hnutím osudu ocitli tuhle sobotu právě na Letné. Šli pomalu beze slov. Ona měla krásné kaštanové vlasy, on neměl už skoro žádné, neboť ji zjevně počal v požehnaném věku. A měla taky krásnou postavu, jakou šestnáctileté dívky, navíc sycené středomořským vzduchem a úrodou, mívají. Postavu, kterou kanonizovali starověcí řečtí sochaři a už nikdy nikdo k tomu nesvedl nic dodat. Hleděl jsem na ni a nepokoušel se překonat starověké umělce. Ale to není, co jsem vám chtěl vyprávět.

 

Když jsem došel až k domu, z kavárny na rohu šla změť hlasů na pozadí relaxační hudby, cinkání šálků a lžící a kdybych přešel cestu až na dosah, možná bych cítil vůni mléka, jež servírka v mateřském gestu dopřává pijákům kávy. A u některého ze stolů, alespoň u jednoho, možná, vlastně dost pravděpodobně seděli mladí milenci, kteří zmeškali sváteční oběd, aby zažili svůj perfektní den. Ponořeni jeden do druhého a do svých dlaní a do šeptaných vět. Ale to není, co jsem vám chtěl vyprávět.    


31 názorů

Lakrov
16. 10. 2019
Dát tip
Ty změny mě taky zaskočily, ale na druhou stranu je přijímám s povděkem za to, že se "aspoň něco děje". A ta holka musela bejt fakt krásná, ale na to jsou i dlouhá (španělská) slova krátká. Na rozloučenou? Nevěřím.

Josephina
17. 09. 2019
Dát tip Gora

a a cos nám chtěl teda ještě vyprávět kafko-hrabale?


dadíková
10. 09. 2019
Dát tip Gora, Zbora

:)

novoty se usadí, o nic nejde...vložila jsem úplně stejně jak jindy..pár změn nás přece nerozhodí.. ne??


Zuzulinka
10. 09. 2019
Dát tip

inu, taky mě to dost na... to formátování... a to Word celkem ovládám... jenže tohle je jakási mutace, která si zjevně dělá co chce v různých prohlížečích... 


Klííd, movsar se vrátí. Už má jedenáct tipů a čtyři výběry od Gor, to mu nedá.


zvedavec
10. 09. 2019
Dát tip

Niečo inšpiratívne pre majiteľa portálu - takto by mal pristupovať k Písmaku, inak všetci, spravodlivo nahnevaní, odídu

 

 

Milan Lasica

Predvčerom si priateľ Feroprisvojil môj bicykel

nemám na to žiadnych svedkov

nik ho pri tom nevidel

 

Už sa vozí Fero s deťmi

na tom mojom bicykli

nebudem im kaziť radosť

keď si naň tak navykli

 

 

Fero krúti pedálami

deti sedia na ráme

všetci kričia z celej sily

Bicykel si nedáme!

 

Keď ideme z krčmy domov

podnapití ako hrom

Fero sedí na bicykli

a ja bežím popri ňom

 

Fero je však dobrý priateľ

prejavil svoj útlocit

vraj ma nechá kedy-tedy

na bicykli povoziť

 

Tak sa raz do týždňa vozím

na tom peknom bicykli

aj ma z toho bolia nohy

lebo si už odvykli

 

Lietam na ňom celý šťastný

akoby mi patril svet

každú stredu od pol ôsmej

do trištvrte na deväť

 

Potom ho len handrou pretriem

a musím ho vrátiť

lebo by sa Fero so mnou

prestal kamarátiť


Zbora
09. 09. 2019
Dát tip zvedavec, Olda, Admin B, agáta5, vk, gabi tá istá, Gora, egil

Když majitel portálu poslední dva roky nic nedělal, bylo mu vyčítáno, že nic nedělá, že Písmák je zdechlina, která je sto let za opicemi, že se do ní nemůže spousta starých autorů přihlásit a že je zázrak, že Písmák přežívá jeho nezájem, že je tu anarchie a že nic nefunguje. 

Tak na něm tedy začal v dobré víře pracovat. Žádná B verze, kterou naprogramuje a pak vrhne ven, ale hezky vše za pochodu. A ejhle, je tu problém. Najednou jsme si uvědomili, že nás vlastně změny obtěžují a že se už nechceme učit nové věci a nejlíp nám bylo v tom zahnívajícím rybníčku, kde jsme měli své jisté, nehledě na to, že pro lidi zvenčí byl Písmák naprosto nesrozumitelný a nepřehledný. Nemáme trpělivost počkat, co se z toho vyvine. Jasně, ne všechno se povedlo na první dobrou...

Totem umřel právě proto, že se neměnil. Stejný osud by za pár let čekal Písmák. 

A pamatuju si, že když se naposledy před patnácti lety na Písmáku měnil systém, zmizela spousta děl, u starších děl se úplně rozbilo formátování, zmizely datace. Lidi sice frfňali, ale nakonec se to všechno spláchlo a jelo se dál. Byla jiná doba. Teď se nepovede jeden editor a je to konec světa. Lidé páchají hromadné demonstrativní sebevraždy a sepisují petice...

Trochu trpělivosti a shovívavosti by to chtělo. 


Umbratica
09. 09. 2019
Dát tip

Já na Totemu jsem. Akorát se tam absolutně nijak neprojevuji. Jsem tam pouze jako nezúčastněný pozorovatel..


Norsko 1
09. 09. 2019
Dát tip

Kam pudem? Na totem? To je ještě větší hrůza. Vím o čem mluvim


Umbratica
09. 09. 2019
Dát tip

Neprudím, nemluvím sprostě a publikuji už jen ilegálně v kritiikách pod vlastními staršími básněmi, jako to dělával Musaši. - Prostě mi není co vytknout. Pokud mi bude vytknuto, že nemám patřičné názory na současnou poezii a že se neklaním básníkům, kterým je třeba se klanět, pak tedy doopravdy budu muset odejít.


Norsko 1
09. 09. 2019
Dát tip

Už maže


Norsko 1
09. 09. 2019
Dát tip

Všechny smaže. A pak sám sebe, když nám nebude naslouchat. Toho se bojim


Umbratica
09. 09. 2019
Dát tip

Já mám jednu výhodu. Mohu se proměnit ze samuraje v nindžu mávnutím kouzelného proutku. Každé situaci se přece lze přizpůsobit. Hlavně člověk nesmí být závislý na tom, že tady bude něco publikovat. Celý srpen jsem nepublikovala nic, psala jsem si do šuplíku jako jsem to dělávala, než jsem se objevila na Písmáku a nečinilo mi to žádné problémy. Teď v září jsem si vyzkoušela, jakou šanci mám na trhu, zjistila jsem, že už žádnou, takže tady budu zase nějakou dobu fungovat jen jako kritička. Jsem jeden z nejslušnějších kritiků na Písmáku, takže nemám obavu, že zrovna mě by Olda smazal.


A movsar už to taky ví, že?! ;)


Kdyby jste jako já kdysi Aktivně sledovali poslední dny jiných literárních serverů, věděli by jste PŘESNĚ, jak to tu bude vypadat za půl roku. I když, možná přijde i samuraj, možná se vrátí hájek, možná nám půjčí z literry konvalinu a břízu, možná... ANI HOVNO! Po mym bude.  


Umbratica
09. 09. 2019
Dát tip

Já se stáhnu do beskydských lesů a vycházet budu jen v podnělí a ve čtvrtek v dešti a v mlze, tak jako jsem to udělala dnes. Vzdát se ale nemohu. Poskvrnila bych tím své dobré jméno. A taky - kdo může s určitostí říct, co se tady bude dít třeba za půl roku ?


Norsko 1
09. 09. 2019
Dát tip

Pojď taky um, padneme spolu


Umbratica
09. 09. 2019
Dát tip

Že odcházíš mě velmi mrzí, protože jsem tě měla ráda. Já zůstat musím, protože samurajka se nikdy nevzdává. Počkám, až budu smazána, až padnu v boji.


agáta5
09. 09. 2019
Dát tip

změny jsou život...  :)

norsko, za co?


Norsko 1
09. 09. 2019
Dát tip

Movsar je zpět. Pojď, budeme bojovat


Movsar
09. 09. 2019
Dát tip

děkuju, přátelé. vážím si vaší přízně a kamarádských slov. nechci být jako ten ministr, co pořád odcházel a přicházel. včera jsem byl rozezlen maximálně, protože jsem to tady měl za docela jiné prostředí, žádný iStore, kde musí každý půlrok dojít k novotě..


agáta5
09. 09. 2019
Dát tip

všude je něco, bych písmák nezatracovala úplně... ale to není to co jsem ti chtěla vyprávět...  tvé prozaické mini sem patří :)  tak snad si to rozmyslíš ještě


Lerak12
09. 09. 2019
Dát tip

Souhlas s Gorou!


Gora
08. 09. 2019
Dát tip

Souhlas s Karlem!!


K3
08. 09. 2019
Dát tip

Pořád si myslím, že to je opravdu jenom momentální znechucení, jak píšeš. Patříš k Písmáku. Tvoje poetické texty sem patří a já si je vždycky rád přečtu.


Lerak12
08. 09. 2019
Dát tip

Mrzí mně Tvůj odchod. Ale obdivuji zároveň upřímný a zásadní postoj.  


Norsko 1
08. 09. 2019
Dát tip

Přidávám se k tobě, movsare. Všechny novoty se mi líbí, ale ten editor.. Hrůza

Tam snad nenapíšu ani esemesku


Alegna
08. 09. 2019
Dát tip

 tvoje texty  jsou jako koukání na svět skrz  duši, zrovna včera jsem na tebe myslela, když jsem se pohybovala kolem hlaváku, tolik objektů k zachycení tvými slovy ....

co jsem se vrátila, divný pocity tady mám taky, ale ne každý by mi chyběl :-)

pokud si to nerozmyslíš,  budeš chybět dost a proto se přidávám k alešovi a prosím, děj vědět taky mě...   milka.lud@seznam.cz


taky jsem na rozpacích...tvoje texty mi budou chybět. Kdybys je vyvěšoval někde jinde,  dej mi vědět na alesnovak1@seznam.cz .


vďaka


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru