Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Jak Láďa postavil most

10. 09. 2019
3
6
505
Ahoj muži, ženy, holky, kluci a i vnuci. S mým nejlepším kamarádem Láďou to máme odjakživa tak, že já jsem spíš na vynálezy a nápady a Láďa je na boj, taktiku plus zákopovou válku. Mně to šlo vždy lépe se šroubovákem, jemu s bajonetem. V minulosti byly ovšem okamžiky, kdy i Láďa vynalézal a moc pěkně mu to šlo. Například tenkrát když jsme s československou legií táhli ze SSSR na Říši. Táhli jsme a táhli a šlo nám to moc pěkně, protože už bylo jasné, že zlí Němci nemůžou vyhrát. Hnali jsme je před sebou pomocí tanků a oni nám pouze z dálky hrozili, občas někdo hodil kamenem nebo drnem, protože jim docházela munice. A jak jsme tak táhli, tak jsme najednou dotáhli k takové ohromné propasti. Zastavili jsme tanky a začali přemýšlet, co dál. Náš velitel muž kapitán Prichoďko řekl: Tohle než objedeme, tak nám úplně všichni Němci utečou. Já jsem se podrbal za uchem a řekl: A co kdyby nám ženisté přes tu propast postavili nějaký most? Kapitán Prichoďko řekl: A z čeho asi tak? Já jsem ukázal kolem dokola na stromečky a keříky a řekl: Z přírodnin. Kapitán Prichoďko řekl: Kemrň, kdy vy dostanete rozum. Vtom se přihlásil Láďa a řekl: Pane kapitáne, já ten most postavím, nechejte to na mě. Ať si muži vojáci zatím dají válečnou přestávku, snědí svačiny a vypíjí pytlíkové čaje, já se o všechno postarám. Kapitán řekl: Tak jo. Láďa se pustil do práce a bylo to moc neuvěřitelné. Chytal prchající Němce, z bojových bagančat jim vytahoval esesmanské tkaničky a těmi tkaničkami k sobě Němce svazoval. Za hodinu jich k sobě svázal ohromné množství. Pak to všechno popadl, přehodil přes propast, Němce na okrajích zajistil dřevěnými kolíky a bylo to. Vykřikl jsem: Láďo, ty jsi vynalezl a postavil úžasný most německého typu. Láďa řekl: Jo. Kapitán Prichoďko Láďu poplácal po rameni a řekl: Láďo, ty jsi ale šikula. Za to po válce dostaneš válečný kříž nebo rovnou dva. Já na to osobně dohlédnu. Pak jsme nasedli do tanků, nastartovali a začali most přejíždět. Trochu jsem se bál, že Němci pod vahou sovětských tanků prasknou, ale drželi, pouze se trochu prověsili a moc hlasitě úpěli: Hilfe hilfe au au! Když po mostu přejel poslední tank, Láďa vytáhl kolíky, most sbalil do velikého klubka a přivázal k jednomu obrněnému transportéru, abychom ho mohli použít v případě objevení další propasti. Most nám vydržel dlouhou dobu, ale museli jsme ho odevzdat u prvního zajateckého tábora, protože tam ho náhodou uviděla místní sovětská paní ředitelka a moc se zlobila. Říkala, že dělat mosty z Německých zajatců se nesmí, protože potom špatně těží uhlí a železnou rudu. Vyšetřovala, čí to byl nápad, ale my jsme všichni mlčeli a nic neřekli. Tak teď už víte, že nejen já ale i Láďa umí vynalézat. Jde mu to moc dobře, ale má velmi velkou spotřebu Němců, tak to není příliš ekonomické. Ahoj!

6 názorů

Prosecký
06. 11. 2019
Dát tip

Gora má pravdu, proč to nemá odstavce? Žeč ty jsi u vás ve smíšené jednotřídce chyběl, když se ve slohu probíraly?


ysslandia
10. 09. 2019
Dát tip

zatial nedočítané, ale som rada, že si sa "vzmužol" z prachu a si tu späť.


Když já mám pořád velmi moc zablokované pípé, Olda mi ho ještě nestačil odblokovat. Bez toho pípé, co nevím, co to vlastně je, nefunguje takový ten okénkový vynález na monitoru, kde se dají dělat bloky textu a podobné věci. Až to půjde, tak to opravím. Ahoj!

Silene
10. 09. 2019
Dát tip

Jo, a text v jediném bloku, to bude asi jakože nějakej zajateckej moták anebo prachsprostá Kulhavcova zákeřnost. Schválně se tvářej, že náš šikovný a vynalézavý Luboš neumí s editorem.

Fuj, to je napínavý!


Silene
10. 09. 2019
Dát tip

Přírodniny mě taky rozsekaly.


Gora
10. 09. 2019
Dát tip

Poněkud drsné, ale jako humor fajn. Přírodniny, hm...

Proč je ten text ve jednom chumlu?


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru