Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

TRH S BLBOSTÍ - FEJETON

14. 09. 2019
2
1
383
Autor
kuča

 

   S uživateli bytu číslo 6 se změnilo mnohé, téměř vše. Už při jejich stěhování mnozí starousedlíci kroutili nevěřícně hlavami a pochybovali o multietnickém, multikulturním (či vůbec jakémkoli) obohacujícím přínosu. Stará Peroutková mezi žmouláním růžence poplašeně zaskřehotala, že se určitě jedná o předjezdce Apokalypsy, ale my ji poslali do háje. Naivové!

   S novými obyvateli přišly i nové pořádky, které rozehnaly dosavadní místní strnulost a nudu. Jsou to lidé velmi přátelští a družní, takže na chodbách lze potkat jejich početné kamarády, kamarádky, známé, či známé známých. Už vůbec se nebojí nahlas vyjádřit své názory, a tak se i přes zavřené dveře často dozvídáme, jakými peripetiemi jejich soužití zrovna prochází, co je trápí a kdo za to může. Pravda, v domě se poněkud zvýšil nikotinový odér, ale což, nebuďme malicherní! Překvapivě časté poruchy zámku u vchodových dveří lze přičíst na vrub náhody, nekvalitní instalaci či rovnou výrobci. Nevadí, klidně si zaplatíme nový. A potom další a další...

   Považte, že se mezi námi najdou i tací, kteří se s poukazem na pozdní noční hodinu dožadují klidu a volají na nové obyvatele policii, aby pomohla a ochránila. Prý se chtějí vyspat, utišit děti, sledovat televizi. Cha! Žabaři! Máme demokracii, né? A ve svém bytě si každý může dělat, co chce, né?

   Ba ne, nemůže. Ani ve svém, ani v pronajatém. A že se divíte, jak si mohou mnozí nečekaní sousedé dovolit platit vysoké nájemné? Zlatokopové už tuto žílu dávno objevili a náležitě otevřeli. Zdědíte, koupíte byt, postavíte ubytovnu a nasadíte patřičně vysoký, nereálný nájem. Nikdo pracující, rozumný a soudný k vám bydlet nepůjde. V pořádku, s tím počítáte. Domluvíte se totiž se sociálně znevýhodněnými, potřebnými či dokonce vyloučenými. Ti si ve svém volném čase zajdou na příslušné úřady a chybějící částka je jim dle zákona dorovnána. Ze státních peněz, tedy z vašich i mých daní. Peníze jsou vyzvednuty a pak předány. Majitelé kasírují a sami bydlí pro jistotu jinde. Na druhém konci města. Nebo v Železné Rudě. Nebo v Praze.

   Korektně (tedy pokrytecky) se tomuto jevu říká trh s chudobou. S chudobou? Kdepak! Jde o trh s blbostí. S vaší i mou blbostí.


1 názor

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru