Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

to je život plnej všivot

24. 09. 2019
10
7
376
Autor
Josefk

Šel jsem vedle otce, držel jsem se ho za ruku, protože by mne mohl ztratit... Byl učitelem a myslel na svoje povolání, kudy chodil. Tak se někdy stalo, že zapomněl myslet na mne, což mu maminka často vyčítala. Mně to příležitostně ani moc nevadilo. Bylo to v období první pětiletky, mně bylo asi devět nebo možná osm a půl, život jsem hltal místo ústy hlavně očima a myslel jsem na světlé zítřky, co nějak nejdou, ale přijdou.

Vtom jsem si všimnul jakéhosi pohybu na ulici Sokolské, bylo to těsně pod obrubníkem chodníku, v místech, kde se podle mé zkušenosti vyskytoval kanál s litinovou mříží (plivávali jsme tam s kamarády a soutěžili, kolikrát se trefíme do otvorů). Jako by se u kanálu vyskytovaly nějaké postavy. Když jsme přišli blíž, poznal jsem pana Kohoutka a nějakého asi jeho kamaráda, toho jsem nepoznal. Leželi u kanálu a posunovali po mříži kameny, vedli při té činnosti rozhovor, z kterého bylo jasné, že jsou, jak říkávala moje babička, nalití jak dogy.

Dost mne jejich činnost zajímala. Když jsme prošli kolem nich, oba otce bujaře zdravili, titulovali ho panem řídícím, ačkoliv řídícím nebyl, otec se usmíval a laskavě kýval hlavou, přitom říkal: chlapci, chlapci... Chlapcům bylo určitě přes třicet, tu anomálii jsem zrovna neřešil, ale zeptal jsem se zvídavě otce, co ti pánové na tom kanále vlastně dělali. Otec se zamyslel, něžně mě pohladil po vlasech, rozvážně pokýval hlavou a řekl:  chlapče, přece hráli šachy.....


7 názorů

Josefk
12. 10. 2019
Dát tip

vítaj :)


clovrdik
08. 10. 2019
Dát tip zvedavec

:-) hezká pointa ... sice jsem to nezažil,a le představit si to asi umím :-); díky za pobavení


K3
25. 09. 2019
Dát tip

Líbí se mi především jak je to napsané. Trochu mi vadí dost zbytečný dodatek: toho jsem nepoznal. T.


.duke.
25. 09. 2019
Dát tip

takový smutný obrázek dětství, v náznacích,  pro mne


dadíková
24. 09. 2019
Dát tip

:)


zvedavec
24. 09. 2019
Dát tip

:) potešilo


Gora
24. 09. 2019
Dát tip

 

Vtipné, "chlapci" se vrátili do dětství:-)

..............

Vtom jsem su  - si

 Jakoby se u  - jako by

 nějakého asi jeho kamaráda - nějakého bych dala pryč, asi / myslím/ stačí...

 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru