Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Podzimní sonáta

29. 04. 2002
6
0
1953
Autor
Brunhilda

muze se to zdat divny, ale sonata je specifickej zanr i v literature a tady je muj pokus o jeji ztvarneni ( me hudebni hluchote navzdory :o)

Podzimní sonáta

 

 

 

17. září, prostě podzimní den. Rodinná večeře a shluknutí jejích členů. Cinkání příborů, šustot ubrusů, světlo svíček poskakuje. Familiárnost prosakuje každým okamžikem a upozorňuje na sebe vlídnými úsměvy. Pomalé polykání posledních soust. Na řadu přichází moučník, čokoládový dort a sklenička sektu. Další za další, bezmála první z posledních. Líné pohyby. A okny klasicky padá listí zbarvené únavou a stářím. Omamné odstíny podzimu zklidňují rodinu, která si užívá těch mála chvil pospolu. Posledních kypřících dnů. Dětské pískoviště je dávno přikryto umělohmotnou dekou, v jejíchž dolíčcích se usazuje voda.

Umělé uhlazování předešlých konfliktů a konečné rozlučky. Květina do klopy smutečního kabátu. Mějte se hezky. Pozdravuj. A nezapomeň! Víš, cos mi slíbil. A příště? Zavaž si tkaničky. Přijede Alžběta. Snad. Tak ahoooj. A někteří z nich supí jak odjíždějící parník z dávných časů.

 

Pokoutné broukání motoru.

 

-         Všiml sis, jak na mě civěla?

-         No a?

-         Tse. Je nemožná.

-         Dyž myslíš..

-         Jestli na mě příště bude čumět stejně, tak jí ty vočí snad vydloubnu. Nebo...co bych jí tak mohla udělat?

-         Nevim, nebuď taková.

-         Jak taková?

-         Mrcha.

 

Stromy se uklání v šiku alejí. Ze země zvedá se opar, vzniká tak mléčná mlha s příchutí nadcházející noci.

 

-         Rozsvit. Nevidíš, že už není vidět!

-         Hmmm

 

V síle světel se mihotá prach a kapky deště. Občas je vidět jen ozářená jinovatka.

 

-         Ale kachna se mámě opravdu povedla.

-         Jo a ta zálivka na salát byla taky supr.

 

Jízda se zrychluje. Déšť bije skla auta. Projíždí vzniklými kalužemi a voda prská do všech stran. V zatáčkách kroutí se skřípění.

 

-         Krom toho má neskutečně pitomej melír.

-         Kdo?

-         Kdo...vona přece!

-         Tvoje problémy bych chtěl mít.

-         Jak problémy? Dyt jenom konstatuju co a jak.

-         Taky kdo s kym...

-         Vadí?

-         Vobčas.

-         Trhni si.

-         Nebuď vulgární. Si ženská.

-         Sem a co jako? Na to ti seru.

 

Vražedné pohledy se setkávají. Ruka máchne, dotkne se jemné tváře s vrstvou mejkapu. To zabolí. Volant nedává pozor, kolo se smýkne. Blízká škarpa pocítí pád. Drcení plechu, křik, a pak ticho. Těžký vzduch. Podzimní listí snáší se s větrem.

 

Opět to samé místo, opět ten samý den, jen lidí ubylo a přibyl zlý sen.

 

-         Kocourku, umeješ to nádobí, že jo?

-         Už zase?

-         Kocourku, prosím, prosííím. Potom ti udělám pomyšlení...Miau!

-         Mmm. Tak jo.

-         A nezapomeň na mastnou pánev, pekáč a vyleštit sklenky

 

Odchází zkormoucen, ale v hlavě už bují fantazie rozestlané postele. Kočka skočí do vany i přes zažitý odpor k vodním lázním, zatímco kocour zápasí se škopkem nádobí. Hraje si s jarem, tvoří bubliny, když...zazvoní telefon. Otráveně utírá ruce do zástěry s medvídky a zvedne sluchátko. Mlčky naslouchá. Těžce oddechuje, trochu zalyká, svíjí, pouští telefon.

 

-         Marie!!!!!!! Marie, honem sem pod.

-         Co je? Volá ona z teplé koupele.

-         Luboš a Yveta!

-         Proboha.

 

Nastává konec, mírně stažená roleta ve svátečním pokoji. Některá slova, výkřiky, zoufalství na papír nepatří. Jen snad, že oba plakali. Dlouho do noci. Sami sobě v náručí.

 

A pak o týden později, zase to stejné místo, jen lidí je mnohem, mnohem mín. Černé obleky, karafiáty v podpaží, rakvím vstříc.

 

 


Brunhilda
03. 09. 2002
Dát tip
v kazdym pripade je delam (dycky se hodi...)

Brunhilda
22. 08. 2002
Dát tip
to vis, musela sem nejdriv delat drahoty .))

Albireo
22. 08. 2002
Dát tip
Brunhildo, v jiných případech je děláš taky? ;-(

Albireo
21. 08. 2002
Dát tip
"padá listí zbarvené únavou a stářím" - moc hezké. Chtěl jsem se zastat Quoniamovy kritiky (připadá mi převážně opodstatněná), ale vidím, že jste si to už vysvětlili.

Brunhilda
12. 08. 2002
Dát tip
tak to je fajn, ale dybys me znal, tak by to uz tak stravitelny nebylo...;o))

Brunhilda
11. 08. 2002
Dát tip
no jo, ja sem trochu zblbla z divadla :)

Čolito
01. 05. 2002
Dát tip
skvěle napsaný....

Quoniam
30. 04. 2002
Dát tip
No jo, fakt jsi měla špatnou náladu, rozčílila ses pěkně. Nu což. Snad už je to lepší. Já jsem jen reagoval na to, co sis napsala do prologu, a že sis zaškrtla hlubší kritiku. Možná jsi tak učinila z nedbalosti (?:-). Ad I. Z vykradačství tě neobviňuji, hledáš v mých větách příliš mnoho. Pokud použiješ název světoznámého díla, měla bys vědět, proč tak činíš. Samozřejmě, jeho případná neznalost není hřích, ale nemůžeš se pak divit, že se někdo kvůli tomu ozve. Ad III. To mě těší. (I když trochu mi to kalí skutečnost, že já o tvém estetickém cítění nevím nic) Ad IV. Tak to jsme kolegové, já jsem také nestudoval meteorologické jevy. Ale občas se dopustím toho prohřešku, že před odchodem z domu se kouknu z okna. Nonsens a poetičnost? Mám hodně rád T.R. Fielda, nebo jsem vedle? Ad VIII. Nevím, co to je Théta. Asi něco hodně složitého. (Písmenka alfabety se nerozebírají, nebo jo !?) No nic, poučil jsem se, příště už budu vědět, jak na to. Bye, bye Bluebird. Seguro servidor :-)

Brunhilda
30. 04. 2002
Dát tip
ve skutecnosti sem za tvoji kritku vdecna, byla sem trochu dege z ty maturity :o)) jenom me zarazilo, zes to vzal tak z gruntu. a thetu si urcite precti (hodrova) to bude neco pro tebe....to se ukritizujes k smrti ;o)) zdravim a preju pjekny carodejnice; ale neboj, ja se upalit nenecham!

horák
29. 04. 2002
Dát tip
Moc se mi to líbí. Původně jsem si teda myslel, že půjde o něco jiného - a asi bych i chtěl i něco jiného, ale nemůžu soudit tebe podle sebe - avšak i s tímhle koncem si stojím za první větou své kritiky.*

Quoniam
29. 04. 2002
Dát tip
Pocit rozporuplný. Spíše kladný, ale ne moc. Mé ucelenější kritice se dílo vzpírá, tak alespoň pár střípků. Nevím, jestli je literární sonáta ekvivalentem té hudební. Jestli ano, tak forma dodržena nebyla. Navíc k Bergmanovi odkazující název se mi zdá být užit spíše pro svou malebnost a líbivost. Nelíbí se mi věta "Opět to samé místo, opět ten samý den, ...". Vyvolává dojem cyklu, tedy minimálně za rok. Z následujícího textu bych však řekl, že kromě pohřbu se vše odehrává v ten samý den. Zrovna tak v závěru "... zase to stejné místo ...", se mi jeví jako úporná snaha o jednotu děje a místa. "... jen lidí ubylo ..." a "... jen lidí je mnohem, mnohem míň ..." mi také zní příliš chtěně. Snaha o návrat tématu? Některé užití přídavných jmen se vzpírá mému estetickému cítění: "Posledních kypřících(?) dnů.", "Pokoutné(?) broukání motoru.". Nelogičnost: "V síle světel se mihotá prach a kapky deště. Občas je vidět jen ozářená jinovatka.". Když prší, tak se nepráší. Jinovatka se tvoří zpravidla z rána (přes noc) a když mrzne. Když mrzne, neprší. "Další za další, bezmála první z posledních.". "Další za další" jsou pravděpodobně myšleny skleničky sektu, co však znamená druhá půlka věty? Není to zbytečně šroubovitý, opravdu byl takový zádrhel v textu zamýšlen, nebo zas jen moc chtění? Absence slov někde působí zajímavě: "Déšť bije (do) skla auta.", jinde vytváří, byť poetické, nesmysly: "V zatáčkách kroutí se skřípění." - To skřípění se kroutí v zatáčkách? Přisouzení vědomí neživým předmětům působí ve vyprávění zajímavě: "Volant nedává pozor ...", "Blízká škarpa pocítí pád.". Sonáta je jednou z dokonalých forem. Tvá povídka osciluje mezi touhou po formě a experimentálním textem. Myslím, že by stálo za to povídku přepracovat. Hezký den.

Brunhilda
29. 04. 2002
Dát tip
teeeda, tvoje problemy bych vazne chtela mit.... I.nazev je ciste pracovni, takze ze me nedelej vykradace del II.tohle mela bejt hra s divadelnim jazykem a spetkou mytu, krom toho nejsem klasicistni autor abych se srala s jednotou III.tvoje esteticke citeni je znacne odlisne od myho, coz me vazne netrapi IV.nikda sem nestudovala meteorologicky jevy, snazim se jenom vnest trosku ty ironie a nonsensu + poeticnost (to ti asi nic nerika) V.jeslti ja chci neco moc nebo vubec nejni podstatny VI.ten tvuj logickej nadhled mi zacina lizt krkem VII. jestli te to potesi, tak i ja osciluji mezi touhou po forme a experimentem VIII. mas asi hodne casu, dyz te bavi rozebirat tuhle prkotinu jako dyby slo o Thétu nebo co IX. mam trochu spatnou naladu (mat. pisemka z inglis), takze sorry za nevlidne prijeti tve snahy a preji pjekny den...;o))

Deltex
28. 04. 2002
Dát tip
Jej, to je krása... vykresluje to nádherné obrazy... nádherně smutné... *

Krel
27. 04. 2002
Dát tip
Má to atmosféru...mrazí mě v zádech...skvělé...smutnokrásné...!!!!***

Brunhilda
27. 04. 2002
Dát tip
kuju.

Seregil
27. 04. 2002
Dát tip
Atmosféru to má velmi dobrou, začetl jsem se. Podzimní témata mohou být i krutější. Velmi se mi to líbí. Tipuji *)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru