Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Obr

01. 10. 2019
6
7
588
Autor
Johanakrupa

Bylo, nebylo, na okraji lesa stálo jedno velké království. Obyvatelé tam žili spokojeně ve svých domovech, a protože si vzájemně pomáhali, měli vždycky dost jídla a všeho potřebného k životu. Král a královna měli početnou armádu vojáků. I když byl dlouhá léta mír, občas se nějaký ten nepřítel snažil proniknout hranicí a uloupit, co náleželo lidu a královské rodině.

Jednoho dne se zachvěla zem, a stráže v dálce spatřily obra. Bylo to sice dle pohybů a menší postavy ještě mládě, ale místní stařešinové hned věděli, že je zle. Staří obři většinou jejich město a hrad míjeli bez povšimnutí. Ne, že by nebyli nebezpeční jako jejich děti, ale většinou byli líní a nesoustředění. Útok na jejich království tudíž brali jako zbytečné odbočení od jejich cesty. Průzkumníci se ihned vydali na cestu k mladému obrovi, aby ho bedlivě sledovali a včas dali signál kolegům v hradní stráži, pokud by se nebezpečně přiblížil.

To se bohužel za pár chvil stalo. Mládě se zastavilo těsně před jejich městem a zvědavě sklonilo hlavu k zemi. Pak se na jeho tváři objevil zlomyslný škleb. Zvedlo velikou nohu a rozmetalo první hradby. Král poslal své děti a královnu do podzemí a nařídil, aby je vojáci chránili do posledního muže. Pak zavelel do útoku. Byl to však předem prohraný boj. Obr byl nemilosrdný. Nohou drtil i třicet bojovníků najednou, jejich obranu vůbec nevnímal. Obyvatelé zděšeně naříkali a pobíhali sem a tam. Nemohli uvěřit, že někdo může být tak krutý, vždyť nikomu neubližovali. Král šokovaně pozoroval rozdrcená těla svých druhů a všech mírumilovných občanů. Nakonec se rozhodl ještě s párem nejlepších bojovníků k zoufalému činu. Přiblížili se zezadu co nejblíže k obrově stojící noze a začali po ní šplhat co nejvýš, snažíc se najít co nejzranitelnější místo. Zachytili se dlouhých chlupů a pak začali zběsile útočit, jejich zbraně pronikly kůží obra jako máslem. Ten se zastavil, zamáchal rukama a začal křičet.

„Mamí, mamí, to bolí. Ti pitomí mravenci mě štípou!“ chlapec se rozbrečel a rozeběhl se k opodál stojící a telefonující ženě.

„Jiříku, co jsem ti o tomhle říkala?! To se nedělá, jak by se líbilo tobě, kdyby někdo rozšlapal náš dům?“ rukou smetla několik mravenců z jeho nohy a odtáhla ho od mraveniště.

„Pojď, půjdeme domů a maminka ti natře ty ošklivé pupence.“

Ještě mnoho času trvalo, než se dalo království do pořádku a život zapadl do obvyklých kolejí. Ovšem v paměti mravenčího národa tenhle zlý zážitek zůstal hodně dlouho a vždy, když se přiblížil obr, celé obyvatelstvo bylo v pohotovosti.


7 názorů

Lakrov
20. 11. 2019
Dát tip
V počátečním domnění, že čtu pohádku, čtu souvisle, s mírným napětím a když se pak náhle "rozjasní postředí" onoho příběhu, mám radost -- tedy ne z toho, že kluk-syčák pošlapal mraveniště, ale z té mírné bajkovosi téhle povídky. Tip.

trojort
01. 11. 2019
Dát tip

...jsme...ale co jsme?


Dobré. Mne sa páči tvoj štýl písania. Každý autor má ten svoj. Dávam tip.


K3
04. 10. 2019
Dát tip

Čekal jsem co se z toho vyklube. Taková trochu oddychovka. Ale jo, nápad dobrý. Kontrast. Poslední odstavec tam už nemusel být.


Johanakrupa
01. 10. 2019
Dát tip

Díky holky.. :-)


Alegna
01. 10. 2019
Dát tip

máš to pěkné


to prepojenie sa mi páčilo, pekná pointa


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru