Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

MALÝ A VELKÝ LOVOŠ

02. 10. 2019
19
35
2115
Autor
vesuvanka

Není to žádné literární dílo, jen trochu přírodovědy doplněné štětcem a barvami...

MALÝ A VELKÝ LOVOŠ

Lovoš, tvořený dvěma vrchy - Malým a Velkým Lovošem, majestátně se tyčící nad Lovosicemi, patří mezi dominanty Českého středohoří. Někdy je nazýván "králem Českého středohoří". Panoráma obou Lovošů svým tvarem sopečný původ nezapře, i když miliony let je poznamenaly erozí a odnosem horniny. To, co dnes vidíme, jsou už jen vnitřky (přívodní dráhy) původního vulkánu, který byl mnohem vyšší.

Malý Lovoš s nadmořkou výškou 489 m, nazývaný též Kybička, je tvořen znělcem, Velký Lovoš s nadmořskou výškou 570 m je tvořen čedičem. V sedle obou vrchů je patrný rozdíl mezi oběma horninami. Znělec je světle šedý a zvětrává zde do desek, čedič je tmavě šedý a zvětrává zde do nepravidelných balvanů, spíše hranolů. Mrazovým zvětráváním se vytvořily na strmých svazích kamenné sutě, které nás zaujmou zejména na Velkém Lovoši. 
Geologickou zajímavostí Malého Lovoše jsou tři skalní útvary "Panenské kameny", k nimž se váže pověst o třech dívkách, které zkameněly za trest, protože nešly do kostela na mši.

Malý i Velký Lovoš jsou porostlé listnatými lesy s převahou dubů, ale rostou zde i habry, lípy, javory a břízy. Stromy, zejména duby, které se uchytily v kamenných sutích, jsou nízké, mají široké koruny a křivolaké větve.

Vrcholová část Velkého Lovoše byla vyhlášena v roce 1948 přírodní rezervací pro výskyt mnoha druhů rostlin stepního charakteru, z nichž některé jsou chráněné (například bělozářka liliovitá, koniklec luční český, kosatec bezlistý, třemdava bílá, kavyl Ivanův). Na níže položených svazích Velkého Lovoše byly založeny ovocné sady.

Z vrcholu Velkého Lovoše je krásný rozhled na okolní středohorské kopce a do údolí Labe. Je zde i turistická chata a možnost občerstvení.


akvarel


35 názorů

vesuvanka
13. 12. 2020
Dát tip

Mílo, díky za zastavení a Tip :-)))


vesuvanka
21. 01. 2020
Dát tip

Janinko, děkuji za zastavení a Tip :-)))


vesuvanka
19. 11. 2019
Dát tip

Ivi, díky za zastavení a Tip :-)))


vesuvanka
15. 11. 2019
Dát tip

Růženko, děkuji za nahlédnutí a milou odezvu :-)))


RUZIGEL
14. 11. 2019
Dát tip

To je nádhera!


vesuvanka
20. 10. 2019
Dát tip

Marti, mám radost, že se Ti obrázek s popisem líbí. Děkuji za zastavení a milá slova :-)))


Markel
20. 10. 2019
Dát tip

moc líbilo, obrázek i popisem, klobouček smekám, Jani. *


vesuvanka
10. 10. 2019
Dát tip

Přemku, potěšil jsi mě svým zastavením, milými slovy a Tipem, děkuji i za přání. Těší mě, že oba kopečky znáš, a že jsem oživila Tvoje vzpomínky. Mám radost i z ostatích komentářů. Když jsem vložila svoje první stručné přírodopisné dílo, jehož inspirací byl namalovamý obrázek, měla jsem trochu obavy, jak bude přijato, když není literární.  Odezvou jsem byla příjemně překvapena a povzbuzena ke vkládání dalších. Děkuji :-)))


lastgasp
10. 10. 2019
Dát tip

Rád se k tobě vracím a obdivuji tvoji detailní, úspornou výpověď o významných místech s výtvarným doprovodem. Oba kopečky jsem jako školák dosti často navštěvoval a moje vzpomínky díky tobě ožily. Zaujala mě i celá diskuze komentátorů dokumentující tvoji oblíbenost a zručnost. Připojuji se svým tipem a přáním, aby si v tomto stylu byla stále obdařena nápady a přízní.  


vesuvanka
08. 10. 2019
Dát tip

fialko, tak to mě moc těší :-))).  Děkuji Ti za zastavení a milou odezvu k obrázku a textu :-)))


fialka...
08. 10. 2019
Dát tip

České středohoří je mi velmi blízké. Moc hezký obraz , poučné. :-)


vesuvanka
08. 10. 2019
Dát tip

Zuzulínko, děkuji za zastavení a Tip :-)))


vesuvanka
04. 10. 2019
Dát tip

Diano, děkuji za zastavení, milá slova a Tip :-))).  Těší mě, že se Ti líbí obojí. 

Silene, díky za Tip :-)))


vesuvanka
04. 10. 2019
Dát tip

Alice, díky za připomenutí našeho malíře Antonína Hudečka. Jeho obrazy se mně moc líbí, ale neznám ty, které maloval zamlada. Teď jsem mrkla na internet a našla několik obrazů, kde tyto barevné kombinace byly. 

 


Diana
04. 10. 2019
Dát tip

Moc pěkné - obraz i báseň! ***


Umbratica
04. 10. 2019
Dát tip

Mně zaujalo na tvých obrazech právě to hojné používání fialových odstínů.Takovéto barevné kombinace totiž používá málokdo.  Mně to nepřipomíná jen Seurata , ale i český impresionismus. Mým nejoblíbenějším českým malířem je Antonín Hudeček. U něj se vyskytují barevné kombinace podobné těm tvým na obrazech z mladých let, kdy  v jeho díle prostupovala impresionismus ještě doznívající secese.


vesuvanka
03. 10. 2019
Dát tip Slavomir Mily

Slavomíre, díky za zastavení a Tip :-)))


vesuvanka
03. 10. 2019
Dát tip

Alice, děkuji za zastavení a Tip :-))). Malovat tímto stylem jsem začala nezávisle na Seuratovi, inspirací byly podzimní středohorské kopečky a drobné lávové kamínky (lapilly) a popel na Etně. Obrazy Georga Seurata a Paula Signace mě fascinují nejen pointilismem, ale i barevností - nádherně sladěnými barvami, zejména odstíny fialové a oranžové. Tuto kombinaci barev přímo miluji, a tak zkouším, zatím jen nenápadně, ji dostat do svých obrázků.


Umbratica
03. 10. 2019
Dát tip

Tenhle obrázek mi i po barevné stránce trochu připomíná pointilismus a Seurata. Inspiruješ se někdy jeho obrazy ?    Tip.


vesuvanka
03. 10. 2019
Dát tip

Inko, je to akvarel na světle šedé čtvrtce.


vesuvanka
03. 10. 2019
Dát tip

Romane, děkuji za zastavení  a Tip :-)))


vesuvanka
03. 10. 2019
Dát tip

Luboši, děkuji za zastavení a milou odezvu. Máš pravdu, takoví turisté se občas najdou (úsměv)


vesuvanka
03. 10. 2019
Dát tip Silene

Peter, Luduško, Inko, Jaroslave, Evi a Karle, mám radost, že jste se zastavili a děkuji za milá slova i Tipy.

Evi, je to možné, sopka může vyvrhovat různé druhy lávy, záleží na tom jaké složení má magma, které  se nahromadí v krbu. Někdy se tak děje postupně během tisíců let - například Stromboli má jeden vyhaslý kráter, který kdysi vyvrhoval andezitové lávy, současný činný kráter vyvrhuje čedičové lávy. Některé sopky  mohou vyvrhovat různé lávy v poměrně krátkém období -  například Vesuv. Ve stěnách jeho kráteru jsou dobře vidět vrstvy různých láv a tufů.  


Kočkodan
03. 10. 2019
Dát tip Silene

Notoričtí milovníci přírody se snaží na Velkém Lovoši občerstvit takovým způsobem, aby viděli okolní  středohorské kopce dvakrát. (úsměv)


Lerak12
02. 10. 2019
Dát tip

Mé příjemné a poučné návraty k Tobě!


zvedavec
02. 10. 2019
Dát tip

zaujalo ma, že hoci sú blízko a obe majú sopečný pôvod, sú tvorené z rozdielnych hornín ako to je možné?

za poučný text aj akvarel - tip


revírník
02. 10. 2019
Dát tip

Jako Gora: chválím tvé vědomosti a umění.


Štírka
02. 10. 2019
Dát tip

Jani,

děkuji za zajímavé seznámení s dominantami Středohoří a za náladový podzimní obrázek - jemný: pastel ?


Andělka1
02. 10. 2019
Dát tip

***


rád som si prečítal i pozrel


Alegna
02. 10. 2019
Dát tip

Obohacující a pěkné


vesuvanka
02. 10. 2019
Dát tip

Irenko a dievča z lesa, děkuji za zastavení a milou odezvu :-))). Středohorské kopce jsou inspirativní, fascinují mě nejen svými tvary a geologickou minulostí, ale i bohatým životem.


štetce,farby a  hlavne Tvoja ruka vytvorili nádhernú panorámu dvoch Lovošov


Gora
02. 10. 2019
Dát tip

S respektem ke tvým vědomostem a malířskému umu, Jani. 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru