Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Otázky stromu

09. 10. 2019
14
16
881
Autor
losto

Vadí ti uschlé větvě?
Lituješ jich?
Máš radost v létě?
A v zimě hledáš jih?

Vážíš si sám sebe,
když tě jiný předroste?
Či oželíš blízkost nebe,
a smýšlíš v jemnostech?

Miluješ hnízda ptáků?
A žárlíš na ty, co jich mají víc?
Jak odoláváš tlaku?
Kdybys mohl, co bys chtěl říct?

 

16 názorů

Umbratica
17. 03. 2023
Dát tip

Zeanddrichu,

žiju mezi stromy prakticky od rána do večera, ale zatím jsem se ještěš s žádným stromovým duchem nesetkala. Máme ale na mozemku hloh, který vyrostl sám u potoka, prakticky přesně na hranici tří parcel. Dle keltských tradic splňuje přesně podmínky pro to, aby se v něm usídlily víly. Tak budu čekat.


 

 

(..PS: ,,stromoví duchové" jsou na té samé úrovni, jako třeba vodníci, ..., hejkalové, víly, nejrůznější skřítkové, apod. - díky zahlcenosti našich smyslů ,,béčkovým světem" je ovšem dnes už moc lidí nevidí a nevnímá, tak, jak tomu dříve bylo docela běžně :) )


 

.. .

((za stromy prý někdy mluví tzv. elementálové, bytosti druhé dimenze  (říká se jim někdy ,,stromoví duchové" - to je ale nepřesný pojem, protože to navozuje dojem, že jim strom nějak něco diktuje :), apod. ) ))


mezimraky
09. 05. 2020
Dát tip

Ty jemnosti v celém textu se mi líbí


vesuvanka
15. 10. 2019
Dát tip

Báseň mě zaujala, TIP


losto
10. 10. 2019
Dát tip

Umbratica: ano, všechno je to pravda... sukcese, růst za světlem, nutnost symbiotických hub (každý strom nějaké má)... Potom je ještě možné zmínit rozmnožování rostlin - od pylů, potřeby různých druhů hmyzu, strategie "nechat bobule projít trávícím traktem savce, který je odnese o kus dál a bonusově pohnojí"... - tedy těžká cesta k rozmnožení... A nebo je to kruté, protože to posuzujeme podle lidských měřítek? Třeba tráva ví, že ji jednou postupně přemůžou keře a keře stromy... a nebo je jí to prostě šumafuk a jen i tak roste :-D No ale ty verše jsou o jiném tématu :)

Kočkodan: Na řečnickou otázku se přece (ne)odpovídá... :) Myslím, že vím, jak mě to napadlo, vím i kdy, ale nechám to neodkryté. Jinak ale děkuji za ocenění.


Kočkodan
10. 10. 2019
Dát tip losto

 

Otázka (recnická) autoru - jak te to napadlo? ;-)

 

 

 

Pripojuji se, vskutku zajímavé dílko.

 


Umbratica
10. 10. 2019
Dát tip losto, Štírka, Gora

Svět rostlin je ve skutečnosti daleko krutější, než si my lidé představujeme. Je to boj o světlo, o vodu a o živiny, je to boj o místo k přežití. V rámci sukcesního procesu nakonec vítězí v konkurenčním boji mezi stromy klimaxové dřeviny, tzv. K stratégové. Jsou velcí a dlouhověcí, zastíní svými větvemi ty méně mohutné dřeviny a postupně je zabijí. Ale stromy i spolupracují s houbami a malými jedinci vlastního druhu. Např smrky poskytují prostředdnictvím kořenů živiny smrkovým semenáčkům rostoucím v jejich stínu. Dalo by se říct, že krmí své děti.. 


losto
09. 10. 2019
Dát tip

taktéž Thea a Karpatský knihomol - díky :) 



Pěkné... k zamyšlení.


losto
09. 10. 2019
Dát tip

Diana, zvedavec - díky


zvedavec
09. 10. 2019
Dát tip

Aj mňa veľmi zaujalo - tip!


Diana
09. 10. 2019
Dát tip

Velmi zajímavé, zaujalo ***


losto
09. 10. 2019
Dát tip

Danny - díky 


Danny
09. 10. 2019
Dát tip

dobrý nápad


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru